Închide

Fost subprefect de Cluj achitat după condamnarea la ani de închisoare, după 4 ani de procese

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 09, 2019 0 255

Fostul subprefect din Cluj condamnat la ani buni de închisoare pentru abuz în serviciu a fost achitat ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani după ce a fost trimis în judecată.

Mihnea Iuoraș a fost achitat ieri de instanța ÎCCJ pentru abuz în serviciu după ce instanța a descontopit pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni de închisoare aplicată lui Iuoraş de instanțele inferioare și le-a repus în individualitatea lor, adică patru ani închisoare pentru abuz în serviciu şi un an şi 6 luni închisoare aplicată printr-o sentinţa penală din 10 octombrie 2014 a Curţii de Apel Cluj. Iuoraş a fost achitat pentru abuz în serviciu.

Mihnea Iuoraș nu a putut fi contactat deocamdată pentru declarații. Vom reveni.

Minuta instanței:

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului Iuoraş Mihnea – Remus prin sentinţa apelată în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor, respectiv: -4 ani închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu prev. de art./2 din Legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen. cu aplic. art.35 al.1 C.p. şi art.5 C.pen -1 an şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.619/10.10.2014 a Curţii de Apel Cluj

În baza art. 396 alin. 1 şi 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc.pen. achită inculpatul Iuoraş Mihnea – Remus pentru infracţiunea de abuz în serviciu prev. de art./2 din Legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 C.pen. şi art.309 C.pen. cu aplic. art.35 al.1 C.p. şi art.5 C.pen.

Înlătură dispoziţia privind anularea amânării aplicării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.619/10.10.2014 a Curţii de Apel Cluj.

Menţine amânarea aplicării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare stabilită pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.48 al.1 C.p. rap. la art.12 lit.b din Legea nr.78/2000 şi art.35 al.1 C.p. prin sentinţa penală nr.619/10.10.2014 a Curţii de Apel Cluj, definitivă prin decizia penală nr.53/A/16.02.2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv de la 17.03 2015 la 09.07.2015.

Amintim, fostul subprefect de Cluj Mihnea Iuoraș a fost trimis în judecată în 2015 în dosarul retrocedărilor de proprietăți, alături de alte 11 persoane. Procurorii DNA au trimis în judecată opt foști angajați din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dar și patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizaţi. E vorba de fostul vicepreședinte al ANRP Theodor Nicolescu pentru luare de mită în formă continuată (24 acte materiale) și trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave; Ingrid Zaarour, fost președinte al ANRRP, Mihnea Iuoraș și Ingrid Popa, foști vicepreședinți ai ANRP; Remus Baciu – fost vicepreședinte al ANRP, Horia Georgescu – reprezentant al Ministerului Justiției, Attila Marko- secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, la data comiterii faptelor; COnstnatin Canangiu – reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, la data comiterii faptelor.

Totodată au fost trimiși în judecată Gheorghe Vișoiu, angajat al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave; Alexandru Hanu, cercetat în stare de arest preventiv, evaluator autorizat, membru al Asociaţiei Naţionale al Evaluatorilor Autorizaţi (ANEVAR) din România (ANEVAR) pentru luare de mită și complicitate la abuz în serviciu; Dorin Drulă, cercetat în stare de arest la domiciliu, evaluator autorizat (ANEVAR), pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, Neculai Nistor, cercetat în stare de arest la domiciliu, evaluator autorizat (ANEVAR), pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Citește detalii din caz:

Fostul subprefect Iuoraş, arestat alături de Horia Georgescu în dosarul despăgubirilor

Iuoraș și Gerogescu au semnat pentru acordare unor despăgubiri de milioane de euro. După o simplă răsfoire, fără să vadă rapoartele de evaluare

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare