Mii de volume scanate de biblioteca județeană din Cluj, disponibile gratuit și fără abonament. ”Noi ne-am descoperit fondul de carte, cărți despre care am uitat pur și simplu”
CulturăTop News by Mihai Prodan - apr. 16, 2020 3 793
Biblioteca județeană din Cluj a digitalizat mii de cărți din fondul public, multe dintre ele oferind o perspectivă istorică asupra orașului și județului. Acestea pot fi consultate gratuit, de acasă, mai ales că biblioteca e închisă încă o lună.
Am vorbit cu directoarea Sorina Stanca, ce spune că obiectivul bibliotecarilor e ca până la sfârșitul anului să reușească să digitizeze până la 9.000 de titluri. Acestea sunt scanate în două feluri – automat și semi-automat, acest din urmă procedeu fiind folosit pentru cărțile mai vechi, unde paginile sunt întoarse manual. ”E un robot de carte care face automat partea de scanare a cărții, operatorul face doar oglinda paginii, selectarea și încadrarea paginii în formatul pentru scanare, pentru că sunt de diferite dimensiuni. Se aleg în principiu cărți de dimensiuni apropiate ca să nu ai foarte multe reglaje de făcut. Asta durează cel mai mult. Cartea foarte veche nu e pusă la acest aparat ci la celălalt, care e manual”.
Inedit e faptul că la biblioteca județeană îți poți face abonament doar dacă ai domiciliul în Cluj, dar oferta digitală poate fi accesată de oricine, de oriunde. ”Această ofertă digitală e pentru toată lumea. Noi urmărim să avem în format digital și alt tip de carte, care să fie doar pentru abonații bibliotecii, cu respectarea strictă a legii drepturilor de autor. Cum vine omul și citește la bibiotecă poate citi de acasă un roman care va fi disponibil prin catalog exclusiv pentru cititori, ca să avem un control. În acest caz e vorba de carte din domeniul public, care nu mai este grevată de drepturile de autor sau a fost cedată pentru bibliotecă în scopul proiectului, pentru a fi expusă online în parteneriatul cu Uniunea Scriitorilor cu care colaborăm de foarte multă vreme”.
Am întrebat-o, dintre aceste peste 6.000 de titluri digitalizate, care ar fi recomandarea sa pentru cititori? ”Noi ne-am descoperit fondul de carte, cărți pe care noi le-am inventariat și descris în catalog și despre care am uitat pur și simplu, care vorbesc despre Clujul la început de secol XX, manuale școlare inedite de la începutul secolului, câteva de limba română sau istorie, manuale cu ilustrații – am încercat ca paginile cu ilustrații să le scanăm la o calitate mai bună astfel încât chiar și amănunte din interiorul acelei imagini să poată fi observate. Dar eu aș invita cititorii să facă singuri descoperiri. Noi ca specialiști, care am lucrat cu cartea veche, am descoperit cu mare plăcere Clujul de altădată și nu numai, pentru că sunt cărți tipărite în alte zone ale țării. Dar e important să te gândești că s-ar putea ca aceste cărți să nu fie de un interes larg așa cum e bibliografia școlară sau un roman actual, însă dacă păstrezi mintea deschisă și vrei să descoperi ceva, găsești multă informație interesantă”.
O idee bună nu doar pentru situația actuală. Poate așa vor citi mai mulți cărți on-line. Felicitări pentru inițiativă!
Sa nu cumva sa puneți un link in articol, ca pică cerul.
Site-ul se afla la dspace.bcucluj.ro
Spor!