UPDATE În stare de urgență se rade verdele din cel mai mare cartier al Clujului
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 16, 2020 4 5331
Oamenii care locuiesc pe strada Parâng, în cel mai mare cartier al Clujului – Mănăștur- sunt revoltați că deja au început lucrări pe amplasamentul de peste 8300 metri pătrați de lângă viitoare bază La Terenuri (pe care Primăria și-a asumat-o ca investiție) unde s-au anunțat blocuri cu 10 niveluri supraterane. De două zile excavatoarele nivelează și taie în stânga și în dreapta copacii de pe teren.
UPDATE
Primarul Emil Boc a spus pentru Actualdecluj.ro că „nu este nimic aprobat pentru construcție de blocuri. Dosarul este doar depus la Comisia de Urbanism și încă nu a fost avizat. Propabil proprietarii desfășoară acțiuni de întreținere a proprietății.”
UPDATE 2 Ca urmare a revoltei din spaţiul public, Actualdecluj.ro a luat legătura şi cu reprezentanţii dezvoltatorilor. Aceştia au explicat că „şantierul” din Mănăştur ar fi, de fapt, o acţiune de igienizare cerută chiar de… primărie. „Primăria l-a somat pe proprietar să cureţe terenul, inclusiv de construcţii ilegale”, spun aceştia. Marius Bejan, asociat Coratim, menţionează că municipalitatea a avut şi reprezentanţi pe teren. Precizăm aici că, faţă de momentul în care proiectul a fost expus în spaţiul public, proprietarul terenului s-a schimbat, iar noul dezvoltator e societatea Geromed Delta „Nici vorbă de lucrări! Primăria a trimis o adresă că ne amendează dacă nu curăţăm terenul şi partenerul nostru asta face acum. Dar primăria a avut reprezentanţi la faţa locului azi dimineaţă când au început lucrările! Cred că cei mai supăraţi în zonă sunt cei care aveau depozite şi ferme agricole pe teren”, consideră Bejan. Cât despre proiect, acesta este încă în lucru, după ce membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism au cerut să se facă unele modificări. „Aşteptăm răspunsurile în scris din partea Comisiei de Urbanism pentru a continua lucrul la Planul Urbanistic Zonal”, a menţionat arhitectul Vlad Negru. În urma discuţiilor din şedinta CTATU, marea schimbare va fi că proiectul va include în loc de două blocuri unul singur, dar de o înălţime mai mare.
În zonă, de astăzi, s-a montat și un panou informativ.
Riveranii de pe strada Parâng s-au arătat și ei îngrijorați cu privire la ceea ce se va întâmpla în cartie. „Pe o parte Primăria spune că încurajează calitatea vieții și face o bază sportivă pentru cartier, iar pe de altă parte pune cu cealaltă mână blocuri turn pe marginea ei. Noi nu suntem de acord cu aceste blocuri care nu fac decât să aglomereze zona”, au semnalat oamenii.
„Marea extincție a grădinăritului urban din cartierul Mănăștur”, au spun reprezentanții grupurilor civice. Deputatul Adrian Dohotaru, riveran și el în zona respectivă, a postat deja un mesaj dezaprobator față de felul în care Primăria alege să accepte construcțiile imobiliare în Cluj-Napoca. „Mare păcat! Sunt distruse cu excavatorul grădinilepentru blocuri într-un Mănăștur deja înghesuit. Zeci de copaci sunt excavați de proprietar. Sper ca Primăria să redimensioneze cât mai tare proiectul imobiliar, așa cum am cerut cu Asociația Societate Organizată Sustenabil S.O.S, astfel încât să reziste o parte din grădini, iar locul să nu fie ocupat complet de blocuri. Dacă era după mine, nu autorizam aici niciun proiect imobiliar”, a atras atenția Dohotaru. Arhitectul Silviu Medeșan care a lucrat mulți ani în proiectul La Terenuri spune că „pe carantină ca hoții, rechinii imobiliari distrug Clujul grădinilor urbane de ‘La Terenuri’. Deci în Clujul de 5* blocurile se construiesc peste verde/lac/parc/grădini etc. Felicitări celor care au semnat această crimă urbană, se știu ei”.
Pe terenul de 8300 mp de pe Parâng a fost propus deja Primăriei pentru a fi aprobat un proiect imobiliar.
Proiectul ansamblului de două blocuri cu zece niveluri (9 etaje) propus pe parcela din zona viitoarei baze sportive La Terenuri, pe strada Parâng în cartierul Mănăștur a fost criticat de oficialii Comisiei de Urbanism a Primăriei. Prezentarea cu filmuleț, abordarea documentată și profesionistă a proiectanților privind revitalizarea zonei Parâng-Tășnad din cel mai mare cartier din oraș la pachet cu o ofertă de investiții în spații publice din partea beneficiarilor nu i-a impresionat pe aceștia cu nimic. În lipsa primarului Emil Boc care plecase puțin din sală, arhitectul șef și viceprimarul Dan Tarcea au trasat, la final de februarie 2020, viitorul proiectului imbiliar: „schimbați-vă mobilarea și rămâneți în indici, jumătate din parcelă să rămână spațiu verde generos spre baza La Terenuri.
„Proiectul blocurilor de pe Parâng este semnat Transform și a fost lansat anul acesta în consultare publică de Primărie. Proiectul a apărut public în 2018, susținut și de un filmuleț de prezentare postat de biroul Transform, însă a fost retras imediat ce a generat controverse fiind propus într-o zonă verde pe care Primăria și-a asumat să o transforme în bază sportivă. Între timp baza sportivă a Primăriei din zona La Terenuri a avansat (e în licitație de proiectare și execuție), așa că și proiectul celor două blocuri de zece niveluri supraterane a ajuns la faza de a fi dezbătut la urbanism la ședința din 27 februarie. Investiția imobiliară a fost asumată de societatea Coratim deținută de frații Marius Bejan și de Daniel Dumitraș.
„Probabil investitorii vor să radă din conștiința publică faptul că proprietatea lor e zonă verde, cu copaci și straturi și vor să nu aibă suprize pe viitor când se vor apuca de blocuri”, au spus civicii clujeni.
Vezi și: Blocurile propuse pe Parâng, în cel mai mare cartier al Clujului, demolate la urbanism
cum is ei ingrijorati de ce face omu pe terenul lui
Proiectul „La Terenuri” este o mega-escrocherie capitalistă. Se va face ceva „luxos”, de sport lejer, tip role și jogging în treninguri de firmă. Va fi cu betoane colorate și „spații verzi” (plantate „cu gust”, prevăzute cu tuburi de irigație și camere video) pentru a crea o zonă atractivă și de securitate în non-atractivul (muncitorescul, pensionărescul, săracul) cartier Mănăștur. Astfel, peste 10 ani, vânzătorii de case și terenuri vor putea scrie pe reclamele lor, când își vor promova ansamblele de apartamente cu barieră (tip Bună Ziua) din pădurea de alături, ce va fi rasă: ”Mută-te în superba zonă verde a Clujului, lângă cel mai spectaculos parc sportiv din oraș, unde prieteni și hipsteri adulmecă aerul curat al serilor de vară într-o ambianță perfectă pentru tonificarea mușchilor și a exercițiilor tale zilnice de slăbit”.
[…] https://actualdecluj.ro/update-in-stare-de-urgenta-se-rade-verdele-din-cel-mai-mare-cartier-al-cluju… […]
Ce griji au unii despre terenul altora. Și asta intr-o criza de locuințe in cluj, in timp ce zeci de mii de oameni nu au unde sa își cumpere un apartament și sunt nevoiți sa stea doua ore zilnic in mașina ca sa ajungă la lucru din floresti gilau sau baciu. Bine ca se plimba (încă)deputatul dohotaru cu bicicleta ca nu face naveta 15 km. Dacă venim in cluj cu mașina ne înjurați toți. Dar firmele la care lucram țin orașul asta in spate și plătesc taxe. Alea sunt bune.