Închide

TIFF 2014. Membri ai juriului TIFF: Clujul este un oraș în care merită să faci filme

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 05, 2014 0 364

juriu de TIFF

Clujul e un oraș bun de transformat în „decor” de film, au constatat doi dintre membrii străini ai juriului ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Relaxați, joviali și impresionați de selecția de filme din festival, dar și de atmosfera din oraș, cei cinci “judecători” ai filmelor din competiție au făcut și recomandări pentru organizatori și s-au declarat nedumeriți că în Cluj nu se face Film.

„Aș filma următorul film aici, mă gândesc să revin. Orașul pare pregătit să fie filmat, înțeleg de ce atât de mulți oameni vin încoace”, a spus Michael Kutza, cineast, fondatorul şi director al Festivalului Internaţional de Film de la Chicago. Potențialul de „platou” de filmare al orașului a fost sesizat și de Giora Bejach, director de imagine israelian „Nu știu de ce nu faceți filme aici, orașul acesta are străzi minunate, are clădiri speciale. Sper că voi avea onoarea să fac un film aici, e un oraș minunat, cu oameni foarte primitori. Dacă mergi 10 minute în afară ai de asemenea locuri bune, în împrejurimi e și mai frumos. Cred că orașul nu e promovat destul și  ar fi o idee bună să implicați administrația; să se ofere facilități, să se reducă taxe și oamenii vor veni”, a recomandat Giora Bejach. Organizatorii TIFF au anunțat de altfel intenția de a lansa proiecte care să facă din Cluj nu doar un oraș al cinefililor, ci și unul interesant pentru cineaști, iar în această idee se plănuiește punerea pe roate a unui fond de sprijinire a filmului, la care să contribuie și administrația locală. Proiectul e deocamdată doar la stadiu de pregătiri.

Clujul este un oraș plin de cinefili și de oameni înnebuniți după film, a remarcat Kutza, care a mai menționat și că apreciază relația care s-a creat între membrii juriului. „Am venit aici pentru că Mihai și Tudor îmi cer, de 3 ani, să vin aici și să văd filme românești. Motivul care m-a adus aici a fost Dracula, am vrut să îl văd pe Dracula. Am văzut filme extraordinare, am întâlnit oameni fantastci și o selecție bună de festival. Mă impresionează alăturările de scurtmetraje cu lungmetraje, care se îmbină armonios. Eu sunt impresionat de filmele prezentate, care sunt pe mai multe straturi. Sunt multe filme interesante. Nu zic neaparat bune sau proaste, dar interesante. Sunt impresionat de selecție și de planurile diverse ale acestei selecții”, a spus Kutza.

Recomandarea lui Kutza, care este și designer grafic, pentru organizatorii TIFF ar fi regândirea elementelor de promovare a festivalului, având în vedere că numele său prescurtat (TIFF) se confundă cu cele ale altor evenimente de film. „Sunt impresionat de ceea ce am văzut, de tipurile de film, de categorii, de straturile pe care le acoperiți, sunt gelos! Eu am însă vreme mai bună decât voi”, a glumit Kutza. „Aș scăpa de numele TIFF. Pentru mine TIFF înseamnă Tokyo. Poate însemna Toronto (orașe unde se organizează festivaluri de film, n.red.). Cel mai cool element pe care îl aveți e Transilvania. „Clujul” e prea complicat de înțeles, dar aveți un logo bun, care poate fi îmbunătățit, aveți „Transilvania”, trebuie să vă promovați mai bine”, a recomandat Kutza.

Dacă pentru cineastul Kutza Dracula a fost „atracția” invocată pentru a explica participarea la festivalul transilvănean, colegul său de juriu, britanicul Nik Powell, a invocat, în același stil de discurs relaxat și cu umor… fotbalul. Powell se află la o revenire la Cluj, după ce a mai ajuns aici și anul trecut. „Eu sunt un mare suporter al clubului Arsenal Londra și știam că echipa de fotbal din Cluj i-a bătut pe cei de la Chelsea. Am vrut să vin în acest oraș care a putut bate Chelsea, după ce Arsenal a fost învins de două ori de această echipă. Arsenal are de învățat de la Cluj. Clujul e aproape la fel de incitant ca apropiatul Campionat Mondial de Fotbal. Dar nu chiar atît de”, a mai glumit Powell, care este unul dintre cei mai renumiţi şi influenţi producători din Marea Britanie, director al National Film and Television School.

Venit de mai aproape, regizorul maghiar de film și teatru Janos Szasz, are deja experiențe comune cu lumea cinemaului românesc. „Am venit aici pentru că mereu mă simt acasă la Cluj. Am o legătură foarte strânsă cu actorii de aici. Sunt onorat să fiu în juriu cu Cristina (actrița Cistina Flutur, n.red.), poate găsim o modalitate să lucrăm împreună. Iubesc foarte mult filmele românești”, a spus Szasz. „Am fost în multe festivaluri și de multe ori m-am simțit ca un pui pus în congelatorul festivalului. Aici e altceva. Sunt evenimente, putem să ne întâlnim. Aici mă simt ca un pui fierbinte pe o farfurie frumoasă”, a explicat regizorul maghiar atmosfera TIFF-ului clujean.„Am făcut aici facultatea de teatru, am venit cu mare drag. Aici e orașul unde a început povestea mea cu actoria”, a amintit actrița Cristina Flutur.

Cu toate că au lăudat cu toții atmosfera de festival, membrii străini ai juriului au recunoscut că TIFF e prea puțin cunoscut în afara României, cu excepția cercurilor de specialitate. “Nu am auzit de el, dar acum îl știu. Am aflat de eveniment prin intermediul lui Mihai și a lui Tudor (Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF și Tudor Giurgiu, directorul TIFF), altfel nu aș fi auzit”, a spus Kutza. “Am auzit de TIFF acum 10-13 când a început, mi-a luat 12 ani să îl fac pe Tudor să mă invite”, glumește Powell. Acesta a mai menționat că festivalul are o oarecare acoperire în presa străină, dar că lumea profesioniștilor este familiarizată cu TIFF de România. „Festivalul începe să fie mai cunscut, iar eu voi contribui”, a promis la rândul său Bejach. „Budapest ae mai aproape, dar are puține articole despre TIFF”, a spus însă, cu regret, Szasz.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.