Închide

Marș pentru minoritățile sexuale după premieră anul trecut cu tensiuni și scandal, peste o lună la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mai 19, 2018 0 325

Un marș al drepturilor egale pentru minorități sexuale, singurul din țară, are loc la Cluj peste o lună.

E a doua ediție a Cluj Pride după cea de anul trecut, marcată de tensiuni, șicane din partea autorităților locale, un protest paralel și o activistă luată în dubă de către jandarmi, iar acum aceasta are loc pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, în 23 iunie, la ora 17. „Suntem aici să revendicăm drepturile comunității LGBT din România. Oameni care nu ne cunosc ne întrebă de ce ieșim în stradă la Cluj. Ca orice clujean, avem și noi dreptul la întrunire publică. Spre deosebire însă de alți clujeni, noi nu suntem în siguranță în spațiul public. Azi suntem aici pentru că hărțuirea persoanelor gay trebuie să înceteze”, explică organizatorii, care adaugă că reprezintă „medici, profesori, studenti, avocati, casieri la supermarket, voluntari, electricieni, sportivi, actori sau ingineri, studenți ori elevi”.

Unul dintre organizatori e Lucian Dunăreanu, același care a organizat marșul și anul trecut, și spune că se așteaptă la o participare de aproximativ o mie de persoane. Cum a ajuns la această cifră? „Au aflat oamenii că se ține și au prins curaj și alții să vină. Anul trecut unora le-a fost teamă și au rămas acasă de teama repercursiunilor”. L-am întrebat dacă și de data aceasta autoritățile – în special Primăria Cluj-Napoca – i-au șicanat în organizarea marșului, căci anul trecut a fost nevoie de zeci de cereri până când acesta să fie aprobat, pe un traseu izolat. De data aceasta, spune el, lucrurile s-au desfășurat mai fluid. „Nu au fost aceleași probleme, dar nici de data aceasta cererile noastre nu au fost acceptate. Reprezentanții primăriei au dat dovadă de mai multă disponibilitate și ne-au chemat la discuții de la început, propunându-ne însă tot o zonă care să nu fie centrală, respectiv de la Sala Sporturilor, pe lângă Sala Polivalentă și Cluj Arena, podul Napoca și retur pe malul opus. Am acceptat-o pentru că ne-au spus că în tot centrul în această vară vor fi lucrări de reabilitare și n-am mai insistat, important e să-l facem”.

Dunăreanu spune că la Cluj comunitatea gay numără câteva mii de persoane.

Amintim, câteva sute de persoane au participat la marșul de anul trecut, primul de gen din țară, organizat după zeci de cereri adresate Primăriei Cluj-Napoca și refuzate pentru ca în final instituția să aprobe un traseu izolat cum n-a mai fost altul: pe malul Someșului, între podurile Garibaldi și Napoca, unde participanților le-a fost interzis, de exemplu, să coboare pe carosabil de către forțele de ordine prezente la marș – astfel că aceștia au mers pe trotuar între un pod și altul și înapoi. Chiar dacă s-a desfășurat fără incidente, marșul a fost marcat de numeroase tensiuni, ce au culminat cu organizarea unui protest paralel în piața „Avram Iancu”, unde o activistă ce i-a provocat pe participanți a fost ridicată cu forța de către jandarmi și băgată în dubă. Toate detaliile:

Marș pentru minoritățile sexuale la Cluj, participă 800, fără incidente

Contramanifestație împotriva homosexualilor, la Cluj: tânără luată pe sus de jandarmi și băgată cu forța în dubă

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu