Închide

Lovitură pe efervescenta piață IT din Cluj, care de ani de zile angajează masiv: Compania Telenav își închide sediul/ 172 de angajați vor fi afectați

EconomieTop News by Actual de Cluj - mai 11, 2023 0 2846

Telenav, Inc., companie de servicii bazate pe localizare, și-a notificat angajații în 10 mai 2023 cu privire la intenția de a închide sediul din Cluj, România, până la sfârșitul anului 2024, au confirmat pentru Economedia reprezentanții companiei. Activitatea desfășurată la Cluj se va muta în celelalte locații Telenav din SUA și China. IT-ul e cel mai important angajator al Clujului.

Informația a apărut în spațiul public în cursul zilei de ieri, când Doru Șupeală, fondatorul platformei Hacking Work, anunța, citând mai multe surse, că Telenav și-a închis activitatea din Cluj.

„Telenav a luat această decizie dificilă din cauza mediului macroeconomic dificil”, a transmis compania. Reprezentanții Telenav spun că celor 172 de angajați afectați li se oferă „un pachet de sprijin cuprinzător”, pentru a-i ajuta în perioada de tranziție.

Compania a mai transmis că este „extrem de recunoscătoare pentru contribuțiile valoroase ale echipei din Cluj – în special în domeniile de dezvoltare ADAS, redare a hărților ATLAS, OpenTerra și dezvoltare și asistență pentru clienții OEM”.

Activitatea desfășurată la Cluj se va muta în celelalte locații Telenav din SUA și China.

Cel mai important angajator al Clujului e domeniul IT, arată datele agregate de o platformă care realizează clasamente ale societăților comerciale, așa cum rezultă ele din bilanțurile contabile. Conform datelor consultate de Actualdecluj.ro, numărul angajaților din domeniul Software a crescut cu peste 3600 într-un an.

Telenav este o companie de servicii bazate pe localizare care oferă servicii de navigație GPS, căutare locală, soluții de navigație pentru automobile, publicitate mobilă. Sediul central al companiei este situat în Sunnyvale, California, Statele Unite ale Americii, cu birouri în SUA, China, Germania și România.Telenav a fost înființată în 1999 de HP Jin, YC Chao, Sal Dhanani și Robert Rennard pentru a furniza software de navigație bazat pe GPS pe dispozitive mobile.în ianuarie 2014, skobbler s-a alăturat echipei Telenav pentru a continua să îmbunătățească puterea OpenStreetMap și pentru a aduce cea mai bună experiență de navigație pe dispozitivele mobile și pe mașinile conectate.

Telenav lucrează în furnizarea de servicii de navigație și servicii bazate pe localizare încă din 1999. Au fost printre primii care au introdus aceste servicii pentru dispozitivele mobile în urmă cu peste douăzeci de ani.

În România, Telenav Software e înregistrată din 2008. În 2021, compania avea afaceri de 74.2 milioane de lei, profit de 6,62 de milioane de lei și 237 de angajați. Cifrele sunt mai bune decât în anul precedent. În 2020, compania avusese afaceri de 65,73 milioane de lei, profit de 3,71 milioane de lei și 218 angajați.

Informații din piața muncii:  Și alte companii din piața IT au diminuat numărul de posturi, dar programatorii sunt absorbiți de alte firme

Ana Maria Chiciudean, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj (AJOFM) a explicat pentru Economedia că, deodamdată, este vorba despre o intenție de eventuale disponibilizări anunțată de o companie din domeniu, fără să menționeze numele acesteia. „Nu este singura firmă care a ajuns în această situație, dar ceea ce pot să spun este că nicio persoană nu a ajuns în evidențele noastre, până la urmă. Specialiștii IT sunt absorbiți de piață”, a spus șefa AJOFM Cluj.

IT-iștii rămași acum fără loc de muncă nu vor avea probleme să-și găsească alte poziții, spun reprezentanții firmelor. „Credem că vor fi absorbiți de piață și nu văd să fie o povară pentru stat.
Competențe au și, la fel, cunoștințele dobândite în zona de produse aduc un plus de valoare atât pentru start-up-uri pe care le pot lansa oamenii, cât și pe zona de firme care îi vor angaja, prin creșterea nivelului”, spune Voicu Oprean, CEO Arobs, o companie activă în aceeași zonă de piață și listată la BVB, care a făcut recent o serie de achiziții de firme.

Context. Disponibilizări masive la nivel global

Google, Meta, Amazon,Twitter, Lyft, HP, Zoom, SAP, Oracle – sunt câteva dintre numele grele din sectorul Tehnologiei care au anunțat disponibilizări masive în ultimele luni. Doar în acest an, 637 de companii au anunțat sau au operat concedieri, fiind afectate peste 186.000 de persoane, conform celor mai recente date agregate pe platforma layoffs.fyi. O parte dintre companiile globale au afaceri și în România, iar un segment semnificativ din proiectele firmelor românești depind de piața internațională, dar, cu toate acestea, în România nu s-a vorbit de o lovitură semnificativă în piața muncii. Reprezentanți din piața IT spun că există într-adevăr câteva companii de IT din România care au anunțat disponibilizări, pe motivul reorganizării și sunt, de asemenea, firme care au recunoscut că pregătesc reduceri de personal, într-un sondaj intern realizat de industrie. De asemenea, reprezentanții din sectorul de Resurse Umane spun că, la început de an, s-a notat o scădere în numărul de oferte noi. Pe de altă parte, firmele de IT din România fac angajări și există în continuare deficit pe piața muncii, iar jucătorii din industrie reiterează că nu se așteaptă la concedieri colective sau reduceri drastice. Mesaj din sector: Chiar dacă sunt situații punctuale în care specialiști din IT sunt concediați de o firmă, aceștia vor fi absorbiți rapid de piața locală sau globală.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare