Închide

După un proiect cu 1600 de apartamente dorit într-o comună de lângă Cluj-Napoca, într-o altă localitate, unde se organizează festivalul Electric Castle, s-a propus un proiect rezidențial cu peste 140 de case/ Specialiștii din comisia de urbanism au respins proiectul

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 11, 2023 1 2386

Un proiect imobiliar rezidențial pe 15,5 hectare din satul Răscruci, comuna Bonțida unde se organziează festivalul Electric Castle, este propus pe terenul fostei ferme zootehnice Ovinex din localitate, deținută de societarea Seradria Co din București. În proiect a fost coptată și Primăria Bonțida, după ce beneficiarii i-au donat un teren unde să fie edificată o creșă în programul Ministerului Dezvoltării, dar și alți proprietari. Intenția este de a se construi un ansamblu rezidențial cu peste 141 de locuințe unifamiliale, o creșă și un parc. Planul Urbanistic Zonal pentru investiție a fost discutat la ședința onine a comisiei de urbanism a Consiliului Județean (CJ) Cluj din 11 mai. Specialiștii au arătat că investiția seamănă cu un „sat în sat” care arată diferit de specificul local, prea dens și fără soluții reale pentru asigurarea ciruclațiilor. Proiectul a fost deocamdată respins.

 

Potrivit Planului Urbanistic Zonal propus de biroul ERMETHIC DESIGN (inițiat de Primăria Bonțida, cu parteneri privați), pe un teren de peste 15,5 hectare situat în sud-vestul satului Răscruci, comuna Bontida, la vest de drumul național DN1C, se dorește edificare unui ansamblu rezidențial cu peste 140 de case. În cadrul proiectului este propusă și o creșă cu 70 de locuri (pentru care Primăria vrea să atragă fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru edificarea acesteia, administrația locală primind deja ca donație un teren de peste 3000 de metri pătrați, fiind coptată în proeict de către beneficiari) și două parcuri distincte însumând peste 1 hectar.  Potrivit proiectanților, accesul la viitorul ansamblu se face prin două drumuri locale publice, cu lățimea carosabilului de 6 metri (două benzi auto). Prin propunere, se intenținează modernizarea drumului local de pe partea de este (cu rigole și o bandă pentru biciclete), chiar asfaltări ulterioare. Pentru drumurile de incintă, sunt propuse profiel de 12 metri (cu trotuare pe ambele părți, bandă de biciclete, rigole). În cazul locurilor de parcare, sunt propuse câte două locuri de parcare per locuință, în incintă, dar și 80 de locuri de parcare pentru vizitatori, realizate pe drumurile locale de acces.

Beneficiarul documentației este Seradriaco (diținută de omul de afaceri Ion Șerban), firma bucureșteană care a preluat în 2001 ferma zootehnică Ovinex din Bonțida. Pe amplasamentul acestei ferme, nefuncționale de câțiva ani, se intenționează dezvoltarea proiectului imobiliar, alături de o serie de terenuri private din zonă.

În prezent, comuna Bonțida are 5,000 locuitori, dintre care aproape o treime (cca 1,800) sunt localizați în satul Răscruci, potrivit proiectanților.

Față în față cu dezvoltarea propusă, specialiștii din comisia de urbanism s-au arătat neîncrezători. S-au formulat obiecții cu privire la trama stradală propusă și a continuității acesteia. În comisie s-a arătat că dezvoltarea este un fel de sat în sat, mult prea dens și în afara specificului local. Case din cadrul viitorului ansamblu rezidențial au fost propuse pe parcele de circa 800 de metri pătrați, în condițiile în care PUG-ul comunei cere minim 900 de metri pătrați. Arhitectul șel al județului, Claudiu Salanță, a cerut proiectanților să reconfigureze propunerea și să pornească de la parcele de minim 1000 de metri pătrați pentru construirea de locuințe. De asemenea, s-a cerut și o zonă verde, mult mai generoasă și mai bine pusă în valoare în cadrul ansamblului. În cadrul discuțiilor, specialiștii din comisie și președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cel care conduce ședințele de urbanism au mai solicitat proiectanților să prevadă și o zonă de servicii pentru respectivul ansamblu, dar și să regândească rețeaua de circulații propusă, totul cu respectarea specificului local.

Arhitectul Florin Georgescu, cel care a susținut proiectul, a arătat că deja s-au purtat consultări cu Primăria Bonțida care susține dezvoltarea dar și că reglementările aduse sunt mai restrictive decât cele din PUG-ul local.

Proiectul a primit, deocamdată, un aviz nefavorabil.

Pe un teren similar cu cel din Bonțida, în cadrul unei alte ședințe de urbanism din cadrul CJ Cluj ( în 9 martie) alți dezvoltatori ( Bio Green House (BGH) au propus edificarea în comuna Baciu a 25 de blocuri cu 9 niveluri și circa 1600 de apartamente.  Comisia de urbanism a respins, de asemenea propiectul, în forma prezentată de proiectanții (biroul TransForm)

Randări cu viitorul ansamvlu rezidențial din Bonțida

(randări cu viitorul ansamblu de case propus în Bonțida)
Randări cu blocurile propuse în Baciu pe un teren de 15,5 hectare:

 

Un comentariu

  1. „Specialiștii” de la urbanism Cluj? Specialiști, adică pentru nivelul de acceptare al românilor. In Germania, de exemplu, nu erau acceptați nici la săpat șanțuri… Vai de noi

Scrie un comentariu