Închide

Locurile de care am uitat revin pe scenă: "evaluări" la gară, pe Cetățuie, în Grădina Botanică, pe str Kogălniceanu

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 04, 2015 0 466

 

 

Au pus scenă și au dus evenimente în câteva dintre spațiile bune, dar neglijate ale orașului: pe Cetățuie, în Grădina Botanică, pe strada Kogălniceanu, la gară. În mai, arhitecții de la Scena Urbană se întorc să „evalueze” cum s-au reintegrat (ori nu) spațiile în viața orașului. Pentru Cetățuie, administrația a demarat o procedură de achiziții de proprietăți, tot după o inițiativă venită din rândul breslei arhitecților, iar strada Kogălniceanu e pe o posibilă listă (cu buget) pentru un posibil concurs. Numai că promisiuni de concursuri au mai fost, dar deocamdată neconcretizate. „Am simțit că au intrat în vizor”, spun organizatorii Scenei Urbane.

 

Vezi cum a fost strada Kogălniceanu pietonală pentru Scena Urbană

(FOTO-VIDEO) Cum arată strada Kogălniceanu închisă traficului auto: dans versus maşini în centrul Clujului

 

Scena Urbană este o iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane și care până acum s-a concretizat printr-o serie de evenimente (intervenții, expoziții, dezbateri, închideri temporare de străzi altfel disponibile pentru traficul auto – Kogălniceanu sau deschideri temporare de spații, altfel închise – Gara mică). Primul eveniment din această serie s-a derulat în octombrie 2012, sub numele de Scena Cetăţii, anul 2013 a fost dedicat revitalizării Grădinii Botanice “Alexandru Borza”, în luna mai din 2014 Scena Urbană s-a instalat cu evenimente pe strada Kogălniceanu, iar în toamna trecută a „plecat” înspre Piața Gării. Care e planul pentru 2015?

„Pentru Scena Urbană din acest an îmi doresc două evenimente majore. Primul va fi în perioada Zilelor Clujului. Pentru aceasta perioadă vom interveni în fiecare din spațiile care ne-au găzduit evenimentele anterioare. Ne dorim să vedem în ce fel s-au transformat după evenimente și cum se poate merge mai departe. Ne dorim să fim prezenți pe Cetățuie, în Grădina Botanică, pe strada Mihail Kogălniceanu, în Piața Gării, în Parcul Central, dar și în câteva zone noi. În cadrul evenimentelor din primăvară vom anunța spațiul care ne va găzdui în toamnă. Sunt multe spațiile care pot să se bucure de intervenții decente și constructive. În atentia noastră sunt multe, fiecare cu potențial extraordinar, spații îndrăgite sau uitate, spații care „ne jenează” sau ne atrag”, explică arhitecta Daniela Maier, coordonator al evenimentului Scena Urbană.

Menționăm că după mai bine de doi ani de când s-au lansat promisiuni de concursuri pentru spații publice în oraș, încă nerealizate, în bugetul pentru 2015, pe lista de investiții a municipalității apar și alocări pentru concursuri de soluții pentru trei obiective: Someșul, Piața Mihai Viteazul și strada Mihail Kogălniceanu. E unul dintre elementele pe care arhitecții Scenei Urbane le trec pe lista cu „plusuri” pentru oraș.

 

Citește și

Foto/ Video Ce probleme are Gara, poarta oraşului ruptă de oraş. Cu scenă se vede altfel

 

„Am simțit că au intrat în vizor (spațiile folosite pentru edițiile Scenei Urbane, n.red.), se organizează alte evenimente, se discută despre aceste spații puțin diferit. Atât Cetățuia, cât și Kogălniceanu sunt pe lista de posibile concursuri. Ceea ce cred că este important este felul în care comunitatea ajunge să „ceară”, să identifice valori și necesități funcționale. Pe Kogălniceanu am distribuit chestionare pe care le centralizăm pentru discuția din mai. Au fost și vor mai fi propuneri și idei. Artiștii implicați, susținuți de Centrul Cultural Francez, își doresc să transformăm această intervenție într-o expozitie, un model de „discuție” în și despre spațiul public. Nu cred că este suficient interesul câtorva jurnaliști, arhitecți și artiști pentru aceste spații. Până când comunitatea nu simte în mod real că are un cuvânt de spus nu cred că „ni se va face” sau „ni se va da” chiar și din simplul motiv că fără o solicitare coerentă și constructivă se ajunge inevitabil la o prioritizare de interese funcționale”, punctează Daniela Maier. 

 

Sursa foto: Scena Urbană, Actualdecluj.ro

 

Vizită la gară, altfel. Cu maci și muzică:

FOTO/VIDEO Episodul 2 din Scena Gării: cum sună franceza printre maci şi trenuri

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare