Închide

Opoziția din Consiliul Local a cerut dezbatere publică pentru un buget ancorat în strategia Capitalei Tineretului

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 04, 2015 0 484

Bugetul local-propunere trebuie periat și găsite fonduri și pentru proiecte ancorate în realitate, pentru clujeni și Capitala Europeană a Tineretului. Grupul PSD a cerut primarului Emil Boc o dezbatere publică înainte de a se discuta bugetul de către Consiliul Local plus o discuție cu directorii din primărie cu privire la ce se poate înlocui din lista de investiții, pentru a găsi loc de finanțare unor poiecte care să asigure infrastructura pentru succesul Capitalei Europene a Tineretului.

„Am scris o adresă domnului primar în acest sens și avem promisiuni că vom avea o debatere publică înainte ca bugetul 2015 să intre în Consiliul Local. Anterior, pentru reușita demersului de înlocuire a ceva ce nu e necesar acolo, pe lista de investiții, am cerut și o întâlnire cu directorii din primărie. Vreau să scoatem din lista actuală de investiții orice studiu de fezabilitate sau proiect tehnic care nu e necesar imediat. Altfel, degeaba ieșim în fața oamenilor cu diverse propuneri pentru că primii care vor opune rezistență la propuneri vor fi oamenii din executiv care au creat propunerea aceasta de buget. Studiile de fezabilitate care nu încep de undeva și care duc spre nicăier, trebuie ajustate. Și sunt multe în lista de investiții care nu au eticheta proiectului ci doar capitolul bugetar. Sunt convinsă acum, înaintea întâlnirii cu directorii din primărie, că pot fi multe înlocuite. Unele chiar pot să dispară, altele probabil că nu mai fost făcute și nu au nevoie decât de actualizare și asta în corespondent valoric înseamnă mult mai puțin decât s-a estimat”, a declarat pentru Actualdecluj, liderul consilierilor PSD, Claudia Anastase. Aceasta a declarat că va susține, în schimb, toate proiectele în derulare cu sursa de finanțare – fonduri europene. „Vrem loc în buget pentru câteva poiecte care să asigure infrastructura pentru succesul Capitalei Europene a Tineretului, toate acestea fiind deja descrise de partea de strategie de tineret (din marea strategie a municipiului). Vorbim de wireless gratuit în tot oraşul. Cred că merită să facem indicatoare interesante spre toate obiectivele turistice din oraș pentru că nu avem așa ceva și pot fi gândite măcar acum. Nu doresc proiecte grandioase care să nu servească anului 2015, cel al Capitalei Tineretului, vreau infrastructura, de care ne spun cei de la federație că le-ar folosi, de exemplu pentru realizarea parcurilor tematice”, a mai adăuga Anastase.

Proiectul de buget pe 2015 a fost anunțat public de oficialii primăriei în 14 ianuarie. Potrivit acestuia, bugetul general al orașului este de peste 1.181.000.000 lei, din care bugetul local este de peste 1 miliard de lei. Pentru investiții suma este de peste 458 de milioane de lei. Filosofia de cheltuire a banilor în 2015 cuprinde patru direcții: susținerea proiectelor europene aflate în exercițiu, finanațare proiectelor deja începute, demararea unor proiecte noi cu buget multianual, susținerea proiectelor Capitalei Europene a Tineretului (finanțări nerambursabile pentru ONG-uri și fonduri pentru Federația Share). Anul acesta se va dubla alocarea pentru capitolul cultură. Aceasta va crește de la 1 milion de euro la două milioane de euro. De la capitolul cultură se vor finanța proiecte culturale mari, dar și cu precădere proiecte de tineret, în confomitate cu regulamentul local de finanțare în vigoare la Cluj. Bugetul local al Clujului trebuie aprobat, conform legii, până în 15 februarie. Până în 28 ianuarie proiectul de buget al orașului a fost în faza de consultare publică.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare