Închide

(FOTO-VIDEO) Cum arată strada Kogălniceanu închisă traficului auto: dans versus maşini în centrul Clujului

Actualitate by Kristina Reştea - mai 21, 2014 2 869

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

 

O instalaţie din fâşii în linii curbe ocupă întreaga lăţime a străzii şi trei artişti o fac să “cânte”. O maşină se opreşte în faţa obiectului ciudat, care a blocat artera, şi a omului care dansează. Confruntarea ţine doar câteva secunde. Fiindcă maşina, confuză, dă înapoi. E un scenariu de care s-au bucurat ieri organizatorii evenimentului Scena Urbană, invitaţii, puţinii spectatori şi trecătorii pietoni. Pentru câteva zile, strada Mihail Kogălniceanu e pentru oameni.

masina

Foto: Luminita SILEA

 

Imediat ce ajungi pe Kogălniceanu, strada din centru cu sedii de facultăţi, instituţii culturale şi biserici, constaţi că ceva se întâmplă zilele acestea altfel decât de obicei. Pe seară, un zgomot ciudat, pe care poate l-ai fi asociat în primă instanţă mai degrabă cu munca pe un şantier decât cu muzica, începe să capete ritm. Sursa: o instalaţie gigant, din fâşii curbe suspendate, care aduce a montagne russe, din bucăţi plutitoare. Fâşiile de instalaţie se mişcă, coordonate de oameni şi oamenii se mişcă, coordonaţi de fâşiile de instalaţie.

 

dansatori

 

Câţiva trecători se opresc miraţi, o adolescentă rămâne înmărmurită lângă bicicletă în faţa spectacolului coregrafului francez care dansează printre liniile curbe, un tânăr ieşit în centru cu siguranţă cu alte planuri îşi lasă curios smartphone-ul de-o parte.

“Aşa o să ajungem cu toţii, la cum merg lucrurile în domeniul nostru. Deşi eu am cam trecut de vârsta la care pot să fac aşa ceva”, glumeşte preşedintele filalei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România, Szabolcs Guttmann, care fotografiază de pe margine instalaţia unde dansează un artist coregraf-arhitect. După ce artiştii se retrag, spectatorii le iau locul în sculptura muzicală şi invadează rapid spaţiul: mai timizi la început, curioşi,  zâmbitori în faţa propriei îndrăzneali de a cânta în stradă şi încântaţi de maşinăria ciudată instalată pe Kogălniceanu

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

 

La ferestrele clădirilor din zonă iese periodic câte un riveran intrigat sau încruntat în faţa zgomotelor de viaţă de afară.

Dar afară nu e scandal, e doar Scena Urbană, un eveniment organizat la iniţiativa OART. În cadrul acestuia, trei artiștii francezi, sculptorul Denis Tricot, care a mai expus lucrări în spaţiile din Cluj, arhitectul şi coregraful Gill Viandier şi muzicianul Eric Cordier au conceput o instalație care va servi ca scenă pentru spectacolele de dans contemporan #Number#. Acestea au loc în fiecare seară, timp de o săptămână, până în 25 mai.

instalatia de strada

Foto. Luminita SILEA

 

Ideea “performance”-ul are dublă sursă, ne explică Gill Viandier. „Denis Tricot a fost la Cluj unde a explus sculpturi la ediţiile anterioare ale Scenei Urbane, iar acum a fost invitat din nou. De asemenea, acest proiect este legat de transformarea străzii, care poate va deveni cândva pietonală. În legătură cu acest viitor posibil am stabilit, împreună cu Daniela Maier (arhitect, coordonatoarea Scenei Urbane, n.red.), să instalăm un proiect care să blocheze şi să închidă strada pentru câteva zile, ceva care să schimbe percepţia şi prin care să arătăm că aici se poate întâmpla şi altceva. Încercăm să spunem că arta poate fi practicată şi în afara templelor stabilite ca spaţii pentru artă şi că arta e o modalitate de a comunica, e un instrument prin care oameni foarte diferiţi pot interacţiona”, arată coregraful.


Proiectul a fost expus în spaţii publice, în aer liber, în parcuri sau pe scene, dar e prima dată testat în stradă. Gill Viandier, dansator cu studii de arhitectură,  îmbină arta cu spaţiul public şi, prin Scena Urbană şi Institutul Cultural Francez, a venit la Cluj să exemplifice live cum se poate transforma strada Mihail Kogălniceanu, care poate deveni pietonală. „Am studiat arhitectura înainte să devin dansator, aşa că sunt interesat de transformare străzii. Poate va fi un branstorming pe acest subiect. Eu acum nu mai practic arhitectura, dar arhitectura înseamnă să îţi exersezi ochiul, să percepi spaţiul, designul. Nu dansez niciodată pentru mine, ci cu spaţiul şi în funcţie de spaţiu”, spune Viandier.

Scena Urbană este o iniţiativă a Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Transilvania care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane slab valorificate. Primul eveniment Scena Urbană s-a derulat in luna octombrie 2012, sub numele de Scena Cetăţii, în 2013 a ajuns în Grădina Botanică, iar ediţia de mai 2014 este dedicată străzii Kogălniceanu. „S-a discutat destul de recent despre pietonalizarea acestei străzi şi a fost un subiect de real interes. Ne-am gândit că arta poate fi şi o cale de legătură între administraţie şi comunitate. Eu nu pot să spu acum că acestă stradă trebuie pietonalizată. O soluţie trebuie să vină în concordanţă cu un răspuns din partea comunităţii în ceea ce priveşte viitorul zonei, în urma unor analize şi a unor studii de trafic. Dar vrem să arătăm că aici se pot întâmpla şi astfel de lucuri”, a explicat Daniela Maier.

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

Foto: Luminita Silea

În cadrul festivalului Point of View al celor de la Scena Urbană, care are loc în perioada 19-30 mai, studenții de la Universitatea de Artă şi Design au amplasat pe strada Kogălniceanu lucrări de instalaţii sub tema Un metru cub de memorie. Astfel că pe artera temporar pietonală au apărut cuburi îmbrăcate în bilete de călătorie pentru mijloacele de transport public, camere obscure sau „fântâni” cu bănuţi şi oglinzi, copăcei cu bilete-mesaje sau cuburi decorate în crengi de brad, fiecare cu câte o explicaţie ataşată, în scris, pentru trecătorii curioşi. În același loc, în fiecare seară de la ora 17 sunt programate tururi ghidate în care povestea străzii Mihail Kogălniceanu va prinde viață – între 23 și 25 mai, susținute de profesorul universitar Ovidiu Pecican.

fetitele

Ce poţi să vezi în 21 mai pe strada Kogălniceanu:

ora 12 – Atelier pentru copii, „Mânuţe pricepute”
ora 18 – Reprezentaţie muzica şi dans cu Denis Tricot, Eric Cordier si Gill Viandier
ora 19 – Reprezentaţie Shotokan
ora 20 – Studenţii de la UAD prezintă lucrările cu titlul „Cubul de memorie”

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare