Închide

Orașul redesenat: în stradă, pe Kogălniceanu

Actualitate by Kristina Reştea - mai 07, 2015 0 476

Anul trecut s-a dansat în stradă, cu o instalație muzicală adusă pe temporar pietonalul Kogălniceanu. În 2015, Scena Urbană se instalează din nou pe „artera UBB”: copiii desenează și arhitecții redesenează în oraș, după temele „urbaniștilor juniori”. Organizatorii Scenei Urbane propun pentru al doilea an consecutiv un dialog public despre strada Mihail Kogălniceanu în weekendul 22-24 mai 2015. Proiectul din acest an, „Efectul Fluturelui” (Butterfly Effect), va expune si imagini din evenimentul anului trecut, „Point of view”.
Vezi aici cum a arătat Scena Urbană pe str Kogălniceanu, anul trecut:
Scena Urbană, în parteneriat cu Daisler Print House, lansează experimentul, în cadrul căruia mai mulți arhitecți vor fi puși în fața provocării de-a citi, interpreta și susține un punct de vedere trasat pe o coală de hârtie de către copii din clasele I-VIII. Pe scurt, explică organizatorii, elevii clujeni de clasele I-VIII sunt invitați să-și imagineze cum ar dori să arate una dintre cele mai frumoase străzi din municipiu și anume strada Mihail Kogălniceanu. „Acest lucru va fi posibil în cadrul unor ore de desen sau de dirigenție în care tinerii vor avea acces la planșe arhitecturale de mari dimensiuni ale străzii pe care să poată interveni după bunul lor plac. Toate propunerile vor fi apoi analizate de arhitecți din cadrul Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania, care, de altfel, vor susține public proiectele imaginate de elevi pentru strada Mihail Kogălniceanu”, precizează Andi Daiszer.  Un proiect similar s-a derulat în Stockholm în 2011​, arhitecții analizând schițe și desene realizate de elevi în cadrul unei expoziții denumite „Orașul viitorului”, precizează organizatorii.

„Scopul proiectului este de a-i sensibiliza și educa pe cei mici, viitorii beneficiari direcți ai intervențiilor noastre în spațiul urban, cât și de a promova comunicarea între specialiști și comunitate. Subiectul este unul cu impact major, discutat și dezbătut de către specialiști și administrație. Un pas înainte este necesar și de dorit, iar noi idei și modalități de dialog sunt, în opinia noastră, unica șansă. Împreună cu partenerii și susținătorii Scenei Urbane din acest an vom readuce în fața publicului imagini și înregistrări de la prima noastră intervenție în acest spațiu, propunerile colegilor arhitecți realizate până în acest moment și ideile copiilor. Toate acestea se vor regăsi într-o expoziție și dezbatere pe care le dorim constructive și deschise publicului de orice vârstă interesat de ceea ce înseamnă spațiul public”, precizează reprezentanții Scenei Urbane.

Vernisajul expoziției va fi în data de 22 mai, de la ora 17:30, iar dezbaterea și susținerea proiectelor în 23 mai de la ora 15:00 în fața Colegiului Academic de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Citește și:

Strada Kogălniceanu, varianta pietonală cu trăsuri: loc pentru 250 de mașini sau 1.800 de oameni?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.