Închide

FOTO. Posibila stradă pietonală în centrul Clujului: hamace, amfiteatru, labirint, curcubee şi mult verde pe str. Kogălniceanu

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 22, 2015 0 863

Iată cum ar putea arăta strada cu sediu de UBB: ar avea copăcei, mulţi copăcei sau şi mai mulţi copăcei, loc de joacă, amfiteatru pentru socializare, un labirint, un roller coaster, hamace colorate, rafturi de cărţi şi felinare, loc de plimbat pisici şi… un KFC. Ar apărea baloane în forme de inimioare, o piscină într-o curte interioară, fundiţe roz pe clădiri şi curcubee deasupra uşilor. În această variantă, pe străzi se plimbă prinţese şi declarăm deschis: iubim inorogii! Undeva prin zonă ar fi sediul lui Batman. Aşa desenează acum locuitorii micuţi ai oraşului (viitori beneficiari şi viitori arhitecţi) strada Kogălniceanu, într-un exerciţiu-experiment propus de Scena Urbană, ca să ne imaginăm ce se poate întâmpla mai încolo.
În această perioadă, de Zilele Clujului, strada Kogălniceanu, una dintre cele mai frumoase străzi din centrul oraşului, e transformată în arteră pietonală. Cum câteva voci din rândul arhitecţilor susţin în continuare că artera ar merita mai mult, în 2015, cei de la Scena Urbană au lansat un exerciţiu: i-au lăsat pe copii să îşi imagineze, desenând, cum ar putea arăta strada. Şi ei au desenat. Aşa că, de vineri, rezultatul muncii lor şi propunerile sunt expuse chiar pe strada Kogălniceanu, urmând ca sâmbătă arhitecţii să dezbată şi să propună idei pentru ce se poate face mai departe. „Pe mine m-au surprins foarte tare rezultatele, în sens pozitiv: mai ales liberatea cu care văd lucrurile şi faptul că au ieşit total din limitele pe care noi ni le impunem. În ce fel ideile pot fi duse în sens constructiv mai departe… asta depinde de noi. Noi, ca părinţi, nu noi ca arhtiecţi. Ne-au dat idei bune: amfiteatrul în aer liber, cărţile expuse, locurile de socializare pot fi preluate”, exemplifică Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane, printrele planşele expuse. Aflat în plimbare pe strada închisă maşinilor de Zilele Clujului, primarul Emil Boc a trecut însă grăbit pe lângă locul unde flutură idei şi premise de dezbateri.
Cum a ajuns Fluturele pe Kogălniceanu
Organizatorii Scenei Urbane, serie de evenimente iniţiate de Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Transilvania, aduc pentru al doilea an consecutiv un dialog public despre strada Mihail Kogălniceanu în weekendul 22-24 mai 2015. Proiectul din acest an, “Efectul Fluturelui” (Butterfly Effect), va expune si imagini din evenimentul anului trecut, “Point of view”, când strada a fost temporar închisă traficului, iar pietonii au dansat/cântat cu o instalaţie uriaşă. Pentru 2015, Scena Urbană, în parteneriat cu Daisler Print House, a lansat un experiment (pe modelul unui exerciţiu similar din Stockholm), în cadrul căruia mai mulți arhitecți vor fi puși în fața provocării de-a citi, interpreta și susține un punct de vedere trasat pe o coală de hârtie de către copii din clasele I-VIII. Mai precis, elevii clujeni de clasele I-VIII au fost invitați să-și imagineze cum ar dori să arate una dintre cele mai frumoase străzi din municipiu și anume strada Mihail Kogălniceanu. Toate propunerile vor fi apoi analizate de arhitecți din cadrul Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania, care, de altfel, vor susține public proiectele imaginate de elevi pentru strada Mihail Kogălniceanu, exerciţiu programat pentru ziua de sâmbătă, chiar în stradă.
Vezi cum a fost ediţia trecută la Scena Urbană:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare