Închide

Legea „lanțului scurt de aprovizionare”, menită să încurajeze producătorii români, în dezbatere la Camera Deputaților

Actual de ClujActualitate by Actual de Cluj - mart. 05, 2023 0 217

Proiectul de lege, menit să ajute producătorii români din domeniul alimentar, va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor, după ce a trecut de Senat. Inițiativa, „lanțul scurt de aprovizionare”, aduce recomandări pentru comercianți de a face aprovizionarea magazinelor de la cel mai apropiat producător, pe criteriul verde, pentru a evita transportul pe distanţe mari şi poluarea.

Prin această inițiativă legislativă începem să punem produsele agricole produse în România pe masa fiecăruia dintre noi. Practic, vom ajuta fermierul român să vândă mai ușor și prin asta, cred că vom avea și o alimentație mult mai sănătoasă. Reporter: Marii fermieri spun că dacă proiectul va fi votat pentru a beneficia de prevederile lui, producătorii mici trebuie să fie și asociați”, a explicat deputatul Alin Chirilă, citat de Radio România Actualități.

«Lanțul scurt de aprovizionare»,  L767/2022, a fost votat în Plenul Senatului.  Inițiativă aduce obligativitatea pentru persoanele juridice de drept public sau privat cu capital majoritar de stat care desfășoară activități de alimentație publică în regim comercial sau cu circuit intern, de tipul cantine, restaurante, magazine alimentare, depozite alimentare etc.,  să se aprovizioneze cu produse agroalimentare (carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate, produse de panificație) din «lanțul scurt de aprovizionare», adică de la producători din proximitate.  Adică, lanțul 1 la nivel de comună/oraș; lanțul 2 la nivel de oraș/municipiu și comune învecinate; lanțul 3 la nivel de județ, respectiv municipiul Bucuresti;  lanțul 4 la nivel regional, pe teritoriul României; lanțul 5 la nivel regional, pe teritoriul României; lanțul 6 la nivel național;  lanțul 7 la nivelul Uniunii Europene.

Lanțul scurt de aprovizionare: încurajează consumul de produse agroalimentare locale; susține economia locală; încurajează consumul produselor proaspete românești; crește siguranța alimentară; îmbunătățește starea de sănătatea a populației, arată inițiatorii.

Legea este bună, însă comportă măsuri suplimentare.

„Este o inițiativă bună, dar avem nevoie de organizare, în primul rând. Trebuie să avem depozitare, pentru că știm foarte bine produsele agricole sunt perisabile. Trebuie să avem mai mulți bani pentru investiții în depozitare și procesare a produselor agricole”, arată Cornel Stoescu, mare fermier din  Mehedinți, citat de aceeași sursă.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu