Închide

Primăria contractează studii pentru realizarea unui pasaj rutier în intersecția B-dul Muncii – str. Oașului, blocată la orele de vârf

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 05, 2023 0 530

Administrația locală a inițiat contractarea unui proiectat care să realizeze studii pentru realizarea unui pasaj rutier în zona unei intersecții problemă din Cluj-Napoca, Bulevardului Muncii cu strada Oasului, unde există un sens giratoriu în care, la orele de vârf, traficul este blocat. În acest sens, Primăria a lansat deja o achiziție directă, estimată la 270.000 de lei, procedură în care s-a primit ofertă de la Cit Drum Proiect din județul Bistrița Năsăud. În prezent, se analizează oferta primită.

„Necesitatea și oportunitatea obiectivului de investitii „Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului în Municipiul Cluj-Napoca”, a fost identificată ca urmare a blocajelor în trafic, fiind necesare luarea unor măsuri de îmbunătățire a condițiilor de siguranță a traficului rutier și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului. Pentru realizarea pasajului rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului sunt necesare efectuarea de studii de specialitate preliminare în procesul de proiectare care să asigure un grad de încredere ridicat asupra viabilității solutiei optime recomandate, în vederea minimizării și/sau eliminării riscurilor de teren aferente (geostructurale, geotehnice, topografice, utilități, etc). Obiectivul general al serviciilor de Elaborare studii de specialitate pentru obiectivul de investiții „Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului” este construirea unui pasaj care să decongestioneze traficul din zonă și să adapteze condițiile de mobilitate la cerințele actuale. Acesta se va realizat prin respectarea Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca aprobat prin HCL nr. 493/2014. Se va avea în vedere reconfigurarea sistemului de iluminat public în zona vizată de investiție. Se va analiza posibilitatea instalării unei stații de încărcare rapidă pentru autovehicule electrice”, arată Primăria în caietul de sarcini al achiziției.

Procedura de achiziție directă a fost lansată la începutul lunii martie, iar în prezent aceasta se află în faza de deliberare, depunând ofertă Cit Drum Proiect din județul Bistrița Năsăud. Realizarea studiilor preliminare pentru pasajul rutier din respectiva intersecție a fost estimată la 270.000 de euro.

Deja, Masterplanul din zona Bulevardului Muncii, adaptat de Primăriei, a recomandat intituție să realizeze investiții în infrastrcutura din zona de nord a orașului, mai ales că în zonă se pregătesc o serie de dezvoltări imobiliare, ținute în șah de Primăriei, tocmai din pricina traficului și a încărcărilor extrem de mari pe arterele din zonă (aproape de capacitatea maximă sau chair depășiri), invocate de municipalitatea la fiecare ședință a Comisiei de Trafic în care se discută, spre exemplu, de eficiarea unor proiecte imobiliare rezidențiale.

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

Deja, în luna ianurie, viceprimarul Dan Tarcea a arătat, citat de monitorulcj.ro că, fiind vorba despre o intersecție problematică, Primăria intenționează să amenajeze un pasaj sub sau suprateran, în funcție de ce vor stabili cei care vor contracta studiile.

Este un proiect la care demarăm studiile. Totul începe cu un studiu. Noi ne propunem acolo să facem un pasaj fie subteran, fie suprateran, aici trebuie să ne spună specialiștii. Din păcate, nu vom putea rezolva toate intrările ca să facem printr-un pasaj subteran sau suprateran toate intrările, pentru că discutăm de intersecții cu Oașului, discutăm de un acces la magazinul Auchan și în zona străzii Valea Fânațelor, discutăm de Bulevardul Muncii dar, cu siguranță, specialiștii vor găsi soluții astfel încât să putem descongestiona traficul acolo. Discutăm de un sens giratoriu extrem de aglomerat, acolo e și tramvaiul, sunt foarte multe direcții și variante care sunt în zonă, urmează să facem achiziția pentru a face un studiu de fezabilitate să vedem care sunt soluțiile, trebuie să vină cu 3 variante, fie variantă supraterană, fie variantă subterană, o să vedem cum arată situația și dacă putem să rezolvăm două din trei sau două din patru direcții cred că va fi un succes fluidizarea traficului în zonă. Mai ales dimineața și seara traficul din zonă e blocat, e un aflux foarte mare dinspre Chinteni și dinspre satele care sunt după Chinteni. Este afluxul foarte mare și din zonă, acolo sunt și trei proiecte imobiliare la intersecție. După ce vor fi făcute demolările, noi am pus condiția acestora să cedeze o parte din drum pentru a putea mări ampriza acolo, pentru a putea face bandă dedicată pe un anumit tronson pentru mijloacele de transport în comun, se va regulariza și sensul giratoriu în această situație, dar după ce vom face și acest nou studiu, cu siguranță că lucrurile vor arăta altfel. Celălalt sens giratoriu nu intră în acest proiect, este alt proiect acolo, strada Fabricii de la intersecție cu Bulevardul Muncii înspre strada Fabricii deja am emis autorizația de construire pentru stradă, pentru relocarea de stâlpi, pentru lărgirea străzii pentru a fluidiza traficul”, arăta viceprimarul Dan Tarcea, citat de monitorulcj.ro.

sursă foto: monitorulcj.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu