Închide

Legea dării în plată și un posibil efect pozitiv pentru cumpărători: ar putea scădea prețurile la apartamente?

Economie by Actual de Cluj - feb. 23, 2016 0 346

Peste 80% din brokerii imobiliari participanți la un sondaj realizat de portalul Imobiliare.ro consideră Legea Dării în Plată un risc major pentru piața imobiliară din România. Trebuie menționat însă și că agenții imobiliari vor fi printre primii afectați de o posibilă scădere a pieței imobiliare. Pe de altă parte, sunt anticipate și efecte pozitive pentru potențialii cumpărători, mai ales în contextul în care piața de la Cluj a ajuns să fie cea mai scumpă din țară pe segmentul rezidențial: 41% dintre agenții imobiliari chestionați sunt de părere că prețurile imobilelor de locuit vor fi afectate în mod semnificativ, anticipând scăderi de peste 20% din prețul imobilelor.

Imobiliare.ro a efectuat un sondaj, în cadrul evenimentului Clubul Profesioniștilor în Imobiliare – Ediția Națională, în rândul a 400 de agenții imobiliare din România cu privire la efectele aprobării Legii Dării în Plată (cedarea garanției imobiliare în schimbul radierii ipotecii) în forma actuală, iar rezultatele arată că peste 80% dintre cei intervievați consideră această lege un risc major pentru piața imobiliară din România. „Astfel, 45% dintre respondenți sunt de părere că vom asista la o prăbușire a pieței imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se așteaptă la o încetinire temporară a acesteia. 64% dintre participanții la sondaj apreciază că o posibilă creștere a avansului solicitat de instituțiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influența negativ şi în mare măsură piața imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienți eligibili sau a creșterii gradului de prudență a băncilor. Numai 4% consideră că o asemenea măsură nu va avea efecte asupra pieței imobiliare. 41% dintre agenții imobiliari chestionați sunt de părere că prețurile imobilelor de locuit vor fi afectate în mod semnificativ, anticipând scăderi de peste 20% din prețul imobilelor, în vreme ce o proporție egală estimează că scăderile vor fi în jur de 10% sau mai mult. În același timp, 12% dintre cei intervievați consideră că scăderea prețurilor imobiliare va fi de cel mult de 5%”, arată datele Imobiliare.ro.

Atunci când vine vorba despre evoluția nivelului chiriilor, în cazul aprobării Legii Dării în Plată, aproape 30% dintre respondenți cred că acesta va fi afectat semnificativ (creșteri de 20% sau mai mult), iar 45% se așteaptă la majorări de 10% sau mai mult. Majoritatea celor intervievați consideră că efectele economice pe care le va produce aprobarea Legii Dării în Plată asupra pieței imobiliare vor fi semnificativ negative. Mai mult de jumătate (55%) dintre agenții care au participat la sondaj cred că sectoarele serviciilor de construcții vor fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de muncă. Numai 8% dintre respondenți consideră că cererea și oferta se vor echilibra imediat, iar piața va continua să funcționeze ca în prezent.

Legea Dării în Plată este analizată în contextul în care piața imobiliară dă semne de revenire după o perioadă de blocaj în care prețurile au scăzut cu peste 50%. Este așadar un moment prielnic pentru dezvoltatori, proprietari, bănci și agenții imobiliare, dar mai puțin plăcut pentru cei care vor să își cumpere o locuință. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 6,7% în ultimele 12 luni. În același timp, în Timișoara și Cluj-Napoca, creșterile consemnate sunt de 12,9%, respective 13,5%. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu