Închide

La țară sau „la oraș”? Jumătate din locuințele noi din 2014 au apărut în mediul rural. Prețurile: minus de peste 50%

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 13, 2015 1 494

Stocul de locuințe noi a crescut pe parcursul anului trecut cu puțin peste 3500 de unități, potrivit celor mai recente date centralizate de Direcția Județeană de Statistică. Jumătate dintre ele au fost ridicate în mediul rural. Localitățile învecinate cu municipiul reprezintă alternativa ceva mai accesibilă pentru cumpărătorii de locuințe, în condițiile în care Clujul este a doua cea mai scumpă piață rezidențială a țării, depășită doar de Capitală.

În cursul anului 2014, în judeţul Cluj s-au finalizat 3510 locuinţe, cu 1.454 locuinţe mai mult decât în anul 2013. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică, în mediul urban au fost finalizate 1777 locuinţe, iar în cel rural un număr aproape similar: 1733 locuinţe. În prima lună din an, în județ au fost eliberate 96 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. În municipiul Cluj-Napoca s-au eliberat 371 de autorizații de construire de la începutul anului, însă acestea cuprind toate tipurile de lucrări, inclusiv autorizații pentru branșamente ale noilor imobile.

Pentru cumpărătorii din cea mai scumpă piață rezidențială a țării, după Capitală, achiziția unei locuințe în localitățile din jurul municipiului rămăne o alternativă mult mai accesibilă. Diferențele de buget necesar sunt considerabile: prețurile sunt, în unele cazuri, la jumătate. „Pentru o analiză cât mai apropiată de realitate a pieţei imobiliare clujene este esenţială în prima etapă o diferenţiere zonală, între zonele periferice (Floreşti, Apahida, Baciu, unde prețul/mp la locuințe în imobile nou construite este în intervalul 500-600 euro/mp), respectiv cartierele deja consacrate (Zorilor, Gheorgheni, A.Mureşanu, Bună Ziua), spun reprezentanții agenției REMS Imobiliare.

În aceste condiții, în ciuda problemelor în ceea ce privește infrastructura, serviciile sau accesibilitatea (pe care poți să le ai de altfel și în noile extensii imobiliare din intravilanul municipiului Cluj-Napoca), opțiunea Florești e una dintre cele populare. „Nu e zona ideală în care să locuiești, dar aici am găsit un apartament de două camere de sub 40.000 de euro. În oraș nici nu putea fi vorba de așa ceva”, spune un recent rezident al localității-satelit a municipiului.

În Cluj-Napoca în schimb prețurile trec ușor de 1.000 de euro/mp. Conform celui mai recent raport al evaluatorilor de la Darian, realizat de două ori pe ani, în semestrul al II-lea din 2014, în zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 900 şi 1.100 €/mp, în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 880 – 980 €/mp, iar în cartierul Zorilor preţul metrului pătrat construit pentru apartamentele vechi de două camere variază între 900 – 1.000 €/mp. Cât priveşte apartamentele noi, preţul mediu a fost de aproximativ 982 €/mp, aproximativ la același nivel cu cel din urmă cu un an.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.