Închide

AUDIO Ai un ONG și scrii proiecte pentru bani? Greșit!, spune șefa unui ONG clujean finanțat din Londra. Ce soluții ai

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 13, 2015 0 1171

Conduci o organizație non-guvernamentală, ai o mică asociație și scrii proiecte ca să te finanțezi? Ai făcut lucrurile greșit în tot acest timp, îți spune o aristocrată ce conduce și ea un ONG.

Vorbim despre cunoscuta Pamela Rațiu, ce conduce în Turda Centrul Rațiu pentru Democrație, un ONG finanțat în mare parte cu bani britanici – până când Pamela Rațiu a spus „stop” și a căutat alternative, pe care le-a și găsit și acum le împărtășește și altora.

Pamela Rațiu s-a întâlnit cu jurnaliștii din Cluj într-o dezbatere organizată de Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj și le-a împărtășit experiența sa de viață, care nu e puțin lucru: fostă soție a celebrului cântăreț Demis Roussos al cărui nume încă îl poartă, în 1985 a fost luată ostatecă la deturnarea unui avion de către Hezbollah – și multe altele.

Din 2003 locuiește la Turda, după ce s-a căsătorit – și după ce a locuit și muncit în marile metropole ale lumii. Acum conduce Centrul Rațiu pentru Democrație, care e, juridic vorbind, un ONG ca oricare altul – sau aproape ca oricare altul: aici nu scrierea de proiecte pentru finanțare e principala sursă de venit, ba chiar e descurajată: „te distrage de la misiunea ta”, explică Pamela Rațiu.

„E greu pentru ONG-uri să înțeleagă termenul de sustenabilitate, adică aplicarea unui plan de afaceri la un ONG”, explică ea. „Dacă ai un ONG și vrei să reziști, nu poți merge în lume să cerșești bani, să scrii proiecte pentru grant-uri, toate acestea în fiecare lună și fiecare an, pentru că dacă scrii proiecte pentru grant-uri de multe ori ești deturnat de la scopul tăi inițial, doar ca să obții banii, și pierzi concentrarea de la scopul tău general”.

În plus, ce alte variante de finanțare există pe piață?, se întreabă Pamela Rațiu. Una ar fi așa-numitele evenimente de strângere de fonduri, unde însă concurența e mare iar donatorii sunt pretențioși. „Organizarea de evenimente pentru obținerea de fonduri e tot mai dificilă, pentru că expații sau companiile asistă doar la un eveniment pe lună, dacă o fac de la bun început. Și trebuie să fie ceva foarte bine organizat. E tot mai greu pentru un ONG să organizeze un eveniment, și dacă nu sunt recunoscuți ajung să fi cheltuit mai mulți bani decât au obținut”, explică Rațiu, care adaugă că oricum, mai nou, tot mai multe companii au propriile lor programe de responsabilitate socială și au propriul canal de finanțare.

O altă variantă, fondurile guvernamentale, sunt și ele tot mai dificil de accesat, spune Rațiu. „Fondurile guvernamentale seacă pe zi ce trece, deci orice ONG care vrea să reziste pe termen lung și să ajute comunitatea pe termen lung trebuie să aplice un business plan și să caute propriile surse de venit”, explică ea.

Diferența între o afacere și o activitate non-profit nu e doar lipsa profitului, ci și profilul destinatarului: în vreme ce în primul caz e vorba de un client care plătește pentru un produs, în cazul ONG-urilor e vorba de beneficiari, care nu plătesc pentru acest serviciu. „Dacă te uiți la o afacere, ai structura ta, conceptul, munca din ea, ai produsul și apoi clientul și obții banii, care se întorc în afacere. În cazul ONG-urilor e altceva: ai ONG-ul, ai conceptul, ai echipa, ai produsul să zicem așa, chiar dacă e umanitar, dar nu ai un client ci un destinatar, care e beneficiarul, nu ai bani care să se întoarcă în ONG. Și acesta e deficitul în multe cazuri, nu doar în România ci în lume”, spune Rațiu, care adaugă că a și obținut rezultate: prin activități profitabile a scăzut contribuția din Londra către ONG-ul din Turda la 60%. „În ultimii trei ani am redus costurile cu 40%, ceea ce e destul de bine”, spune ea.

lapapioncafeneaturda Una dintre activitățile profitabile ale Centrului Rațiu pentru Democrație e o cafenea deschisă în centrul orașului Turda în iulie 2013, „La Papion” – foto, cu referire la cunoscutul papion al omului politic Ion Rațiu. În cafenea au frecvent loc evenimente, cum ar fi lansări de carte ori dezbateri. Inițial spațiul era folosit pentru activități non-profit: un centru de informare turistică sau un spațiu expozițional iar în ultima vreme nu fusese folosit deloc, până să fie transformat în cafenea.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu