Închide

La Gilău stăpânii își păzesc câinii, nu câinii pe stăpâni: „Mi-au mâncat vietnamezii șase căței într-un an. Au dispărut și alții de aici”

Recomandarea redacțieiReportajSocialTop News by Catalin Suciu - feb. 27, 2020 6 32218

În comuna Gilău de lângă Cluj e agitație. De la înmormântarea bulibașei Rudi Varga din urmă cu un an, nu s-a mai aprins o asemenea scânteie socială în localitate.

Până când paznicul de la castelul  Rákóczi-Bánffy a sunat la 112 și-a zis că i-au mâncat vietnamezii câinele care păzea intrarea la castel. Omul spune că în ultimul an, de când un abator din localitate a angajat muncitori din Vietnam la Gilău, i-au dispărut, pe rând, șase câini, toți crescuți de el acolo la castel.

„-Mai țin numa niște bichoni, da înăuntru în casa asta. Doară mi-i mănâncă și pe ăștia, nu-i mai las afară singuri. Tre să-i păzesc bine. Io iubesc câinii.”

-Da de unde știți că v-au mâncat ei câinii? , îl întreb.

Domnule, am auzit ceva sâmbătă dimineață. Pe la 7 jumate. Apoi am iesit afară și-am venit să văd de ce nu latră câinele. De patru ani îl aveam și era foarte rău, io l-am crescut. Nimeni nu se putea apropia de el. Am ieșit, am venit aci unde-l țineam legat și-am găsit balta asta de sânge și lanțul gol. Uite aci, uită-te, mă, să vezi și tu. Cre că i-o tăiat capu de l-o luat așa. Cine să-mi omoare câinele? M-am dus după urme, am investigat și erau pe toată cărarea asta. M-o dus urmele până la abatorul ăla de mai sus de la Puiul Regal, acolo unde-s vietnamezii.  Îi o spărtură într-un gard ce duce acolo, îs scoase niște scânduri și-am găsit și par de la câine și sânge în gardu ăla. O venit poliția, o luat mostră de sange, domnule. Au mers și ei pe urmele de sânge. Nu se poate. Cum să-mi mănânci, măi, câinele? Cine mănâncă câini? Ăștia din Vietnam. N-am avut nici o dovadă numa că tot îmi dispăreau câinii. Acuma i-o prins poliția. Le-o găsit și în congelator carne de câine. Dacă mie mi-o mâncat șase câini, vă dați seama că o mai furat și de la alții din sat. Apoi aici era plin de câini și-au tot dispărut din ei, nu numai de la mine. De un an se întâmplă asta.”

Paznicul indică „locul crimei”

Paznicul castelului crede că n-are cine să-i tot fure și să-i ucidă animalele, să dispară cu totul așa încât să nu le găsească urma deloc. „Mai găseam unul lovit de mașină, jos la șosea, mai lovit sau mort, da îl aflam. Ăștia cred că le mănâncă și oasele. Cred că la ei acolo se mănâncă câini. Da aici, domnule, la noi? Tranșezi câinii și-i mănânci?”

Poliția și-a trimis o echipă sâmbătă la fața locului. „Au fost de la criminalistică, domnule”, mai zice portarul castelului. Cert este că IPJ-ul a recunoscut oficial că s-a deschis un dosar penal și că face cercetări. Polițiștii au găsit bucăți de carne într-un frigider unde sunt cazați vietnamezii, iar carnea pare a fi de câine. Pare fiindcă se așteaptă analiza de laborator. În spațiul public au apărut inclusiv fotografii cu probele culese.

Abatorul e la 150 de metri mai sus, pe deal, după ce treci de domeniul nobiliar din zonă, domeniu intrat în restaurare cu fonduri europene. Mergi pe un drum desfundat, faci dreapta în capăt si după o poartă mare ar fi abatorul Puiul Regal, unde lucrează 50 de vietnamezi.

Portarul de la abator merge să -și întrebe șefii dacă se oferă cineva să vorbească cu reporterul Actual de Cluj.

La intrare e un paznic ce urmează cu strictețe protocolul: „Cine sunteți? Plecați de aici că nu aveți voie!”

Mă prezint, îi arăt și legitimația de presă și-i spun că vreau să ajung la abator să vorbesc cu cineva din conducere despre muncitorii  din Vietnam, că sunt acuzați că mănâncă câinii din Gilău și cu ei nu a discutat nimeni.

-Domnul meu, o fost aci și Pro TV-ul și nu i-o lăsat sa intre. Apoi să te lase pe tine?

-Păi de ce?

-Doamne feri!

-Ce Doamne feri?

-Păi dacă n-o intrat Pro TV-ul, cine crezi tu că intră?

-Dati-mi, vă rog, un număr de la cineva care se ocupă de abator.

-Fugi, domnule, de aici.

-Păi sun și spun că-l am din altă parte.

-Dumneata mă iei de prost? Crezi că-s de ieri?

Domnul pleacă, dă un telefon și se întoarce victorios: „ți-am zis că nu se poate. O zis șefa că vă caută ea de îi nevoie!”

-Poftiti? intreb.

-Ce n-ai înțeles?

-Deci mă sună șefa? Da cum o cheamă?

-Doamna.

-Si mai cum?

-Doamna.

La stânga de abator, la o casă cu porțile largi deschise și cu un Audi cu geamuri fumurii, se bat covoare. Nici nu opresc bine mașina, cobor și mă uit cât îi ora la telefon. Din curte, de undeva, o voce răgușită țipă: -Aloooo, bă, ce cauți aici? Să nu cumva sa ne faci poze!

-Nu fac nici o poză, dacă nu doriți!, îi spun bărbatului, un om cu mustață neagră, la vreo 50 de ani, cu părul castaniu și-o geacă de piele, de sub care i se vede o cămașă dungată cu guler înalt.

-Esti de la Pro TV?

-Nu, nu, presă, dar din Cluj. Știți, am venit să documentez cazul cu vietnamezii și câinii. Știți ceva de asta?

-Io atâta zic: io de-i prind că vor să-mi mânce câinele, ii mănânc io pe ei. Atata. No comment. No Comment.

Domnul Vasile din Gilău tocmai a ieșit dintr-o crâșmă. „Zvonuri cu câinii circulă de un an, da cine să le creadă?! Cine poate mânca câini? Io nu cred așa ceva. Mai zice unu sau altu că ăia mâncă câini, da io nu-i cred. Să vină poliția să-i ducă de aci dacă-i adevărat.”

Viceprimarul din localitate susține, în schimb, că tot scandalul ar fi pornit de la paznicul de la castel, care ar avea „anumite interese.”

-I-o mâncat câinele? Noa, să le fie de bine!, încearcă o glumă Okos Carol.

El spune că paznicul de la castel ar avea probleme de natură psihologică, din moment ce i-a făcut și lui o plângere anul trecut după ce a trimis hingherii să-i ia un câine. „Nu știu ce tot are cu câinii. Și eu am avut probleme cu el că ținea acolo mulți câini și am trimis să-i ia niște căței. Am trimis firmă autorizată. Domnul meu, poliția trebuie să dovedească dacă s-a întâmplat asta. Nu s-a dovedit nimic. Nu știu câți vietnamezi sunt acolo, nu-i am în evidență. Dar să mănânce câini? Nu cred. Noi nu am avut probleme în Gilău cu ei niciodată.

Pe drumul dinspre castel spre șoseaua principală doi bărbați coboară într-o căruță cu lemne. Ei susțin prin orice chip ajutorarea celor în nevoie, în cazul de față fiind vorba de vietnamezii de la abator. „Da bine că o mâncat dacă le era foame. Păi ce, dacă le-o fost foame, o mâncat și ei ce o găsit. Și așa erau prea mulți și te cam mușcau pe sus, pe acolo, dacă mergeai.” Copilotul căruței completează: „ai fost sus acuma? Ia du-te să vezi că nu mai este nici un câine. Înainte erau 15-20. Acuma unu nu mai găsești. I-o mâncat pe toți ăia. „

Domnul Nicu are, la rândul lui, anumite dubii. „I-o prins? Io tot am auzit povești, că se aud din astea la noi de multă vreme, da nu le-am crezut. Da le-o găsit carne din aia acolo la ei? Io nu cred, noa, nu cred. Am și io câine-n curte. Acuma ce facem, mergem noi să ne pazim câinii în loc să ne păzească câinii pe noi?”

Notă: Reporterul actualdecluj.ro a încercat de ieri să ia legătura pe mai multe căi cu patronii Abatorului. Nu s-a putut.

Citiți și:

La înmormântarea bulibașei Rudi Varga: „Nici dacă era Iliescu, nu era atâta tam-tam!”

6 comentarii

  1. Este abominabil ce se întâmplă😠.Ăștia sunt urâți și pe dinafară și pe dinăuntru.Sa plece din țară…La dracu’sa ii ducă.Sa mănânce peștele Pangasius,care îl cresc in mizeriile lor de crescătorii și îi injecteaza cu urina… Scrieți pe Google”Pangasius” și veți afla in ce canale mizerabile,cresc acești pești ce ii comercializeaza.Nu lăsați lucrurile așa… afară cu ei din țara noastră.Avem noi destui nebuni care ne ucid cu cruzime cainii… Niște dezaxați spurcați fără suflet.

  2. Slabă investigație. Te inervează citind_o. Care este punctul de vedere al politiei? În abator se tranșează și ciini alături de alte sortimente de carne? Cum este posibil de un an de zile sa nu ai un răspuns clar? Și multe alte întrebări.!!!.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.