Închide

Cine e în spatele turnului de 40 de etaje care se întinde pe terenul statului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 27, 2020 5 7155

Afacerile băieților deștepți de la Cluj care activează în domeniul imobiliar au înflorit mai ales datorită manevrelor juridice prin care au reușit să pună mâna pe terenurile statului. Un contract dubios prin care a fost concesionată suprafața importantă de teren din zona Cora a fost semnat încă de pe vremea primarului Gheorghe Funar, primarii Sorin Apostu și Emil Boc fiind cei care au dus mai departe „tratativele” cu „dezvoltatorii” perindați prin firma paravan Cluj Napoca Estate (titulara contractului inițial de concesiune).

Zgârie nori de 40 de etaje, promovat drept „cel mai mare bloc din România”

Cea mai înaltă clădire din România e anunțată a se construi la Cluj Napoca în vecinătatea hipermarketului Cora, conform unui proiect urbanistic prezentat de fostul arhitect șef al municipiului, Adrian Iancu. Beneficiarul proiectului (omul de afaceri Dorin Bob) ar prefera, evident, să rămână discret, să se desfășoare fără a fi nevoit să admită că terenul pe care vrea să contruiască turnul nu-i aparține defel, fiind parte din proprietatea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). De altfel, chestionați de reporterii Actual de Cluj, reprezentanții USAMV spun că au aflat și ei din presă despre acest „proiect urbanistic”, și că i-au anunțat imediat pe reprezentanții municipalității că nu-și dau acordul, sub nicio formă, pentru o investiție privată.

Despre proiectul și îmbârligătura juridică a terenurilor de la Cora

Studiul proiectului, semnat și prezentat de fostul arhitect șef al orașului Adrian Iancu, vizează o suprafață de  circa 18,9 hectare, din care mai bine de jumătate se află în proprietatea USAMV, iar restul în proprietatea municipalității (Primărie). În zonă mai sunt parcele a căror situație juridică n-a fost încă reglementată, Primăria și USMV disputându-și  și în prezent titlurile de proprietate. Cert este că Universitatea concesiona în septembrie, 1999,  parte din terenul pe care era titulară, firmei BTC Tehnical, în scopul aducerii la Cluj a hipermarketului Cora. În contractul semnat de USAMV se stipulează ferm că obiectul concesiunii nu poate fi modificat. La numai câteva luni distanță, BTC Tehnical a cesionat mai departe drepturile contractuale firmei Cluj Napoca Estate, care, deloc întâmplător, avea deja semnat un contract de asociere în participațiune cu Primăria Cluj Napoca, pentru o altă suprafață de 5,7 ha. Prin spatele acestei firme, Cluj Napoca Estate, s-au perindat în ultimii ani diverși dezvoltatori imobiliari cu scopul evident de a exploata ultimele rămășițe din zestrea funciară a municipiului. A fost mai întâi omul de afaceri Sorin Dan, care la rândul său avea semnat un contract de asociere cu Regia Primăriei pentru a construi un centru comercial și chiar un hotel, iar acum apare în ecuație cu acest bloc de 40 de etaje omul de afaceri Dorin Bob, reprezentantul firmei Studium Green.

Cum s-a ajuns la proiectul zgârie nori, prevăzut pe un teren al statului?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează construcția turnului de 40 de etaje are ca beneficiar societatea Cluj-Napoca Estate, firma de „dezvoltări imobiliare” (printre acționarii ei este și grupul olandez Delparro – operatorul rețelei de hipermarketuri Cora). Numai că din cele 18,9 hectare prinse în acest PUZ, Cluj Napoca Estate deține în proprietate doar 6 parcele care însumează puțin peste 1 hectar de teren. Cu toate acestea, beneficiarul nu se dă înlături de la planul turnului cu 40 de etaje, care implică evident și suprafețele de teren care nu-i aparțin.  Mai precis, arhitectul Adrian Iancu a prevăzut construcții atât pe terenul prins în contractul de concesiune cu USMV-ul cât și pe terenul din asocierea cu Primăria Cluj-Napoca. Iar ca „argument”  pentru interesul public a oferit Primăriei, pe terenul concesionat de USMV, o structură de tipul Park&Ride. USAMV, evident, nu e de acord cu proiectul turnului, după cum reprezentanții instiției au anunțat, nici cu modificarea contractului de concesiune.

„Contractul este clar, spune că obiectul concesiunii este construirea unei magazin hipermarket. Ca să se întâmple alteceva pe acest teren trebuie să fim și noi de acord cu noile planuri. Ei au mers mai departe în ciuda faptului că noi nu ne dăm acordul. Când am aflat că se merge mai departe, am notificat Primăria cu privire la această situație”, a răspuns rectorul USAMV, Cornel Cătoi, pentru Actual de Cluj.

Ca să-i influențeze pozitiv  pe arhitecții din Comisia Tehnică a Consiliului Județean Cluj,  Adrian Iancu le-a spus că investitorul ar avea de gând să organizeze un concurs de soluții pentru a stabili cum anume să arăte turnul de 40 de etaje.  Chestionat de Actualdecluj.ro despre seriozitatea investitorului și despre implicare lui Dorin Bob în afacere, arhitectul Adrian Iancu a spus că „nu sunt mandatat să ofer această informație”. În schimb, el a început să se plângă de faptul că Primăria întârzie să-i avizeze documentația, deși el a depus toate hârtiile necesare, inclusiv avizele. În USAMV se cunoaște implicarea omului de afaceri Dorin Bob în acest proiect, spun sursele Actual de Cluj.

Comisia de Urbanism a Consiliului Județean i-a sugerat arhitectului Adrian Iancu să renunțe la colțul din PUZ, cel dinspre Muzeul Apei (adică terenul de aproape 3.000 mp aflat în proprietatea USAMV). Turnul lui Iancu a fost criticat subtil, fără ca cineva să își asume să spună direct că forma propusă nu este așezată corespunzător pe teren. Mai mult, proiectul a fost văzut cu potențial de a bloca și mai mult traficul dinspre Florești la intrarea în municipiu, având în vedere poziționarea sa. S-a arătat că proiectul nu aduce destule câștiguri la capitolul trafic. Pe de altă parte, reprezentanții Comisiei Consiliului Județean au apreciat oricum că, odată instituită reglementarea cu 40 de etaje, în următoare fază turnul poate fi glisat oriunde pe teren.

În Comisia Tehnică a Primăriei, proiectul turnului a fost discutat în vara lui 2019, pe ascuns, într-o ședință convocată inopinat, de la care primarul Emil Boc a lipsit. Atunci s-a dat acceptul de principiu. Proiectul a fost pus în consultare publică de două ori de către Primărie și urmează să se rediscute astăzi, într-o nouă ședință a Comisiei de Urbanism.

Mai jos, o schemă care arată unde și ce clădiri sunt propuse prin PUZ-ul turnului:

De când a apărut proiectul public, la una dintre ședințele comisie de urbanism ale Primăriei din 2019, se vehiculează în piață că vârful de lance al afacerii este omul de afaceri Dorin Bob, cel care a dezvoltat ansambluri rezidențiale controversate în Cluj-Napoca, cel despre care se spune în cercurile de arhitecți că s-a transformat în consultantul pe probleme de urbanism pentru cei care vor să construiască încălcând unele reglementări. Dorin Bob este și absolvent al USAMV  în primele promoții după 1990. Bob a intrat recent într-o altă afacere falimentară făcută tot pe terenul USAMV, proiectul Tower, subiect asupra căruia vom mai reveni.

(Dorin Bob)

Arhitectul Adrian Iancu a prezentat recent PUZ-ul turnului de la Cora la Comisia de Urbanism a Județului. El a spus că proiectul a fost început în 2017. El a mai sugerat că, de fapt, comisia operativă de urbanism a Primăriei a fost cea care a sugerat să se facă acolo un zgârie nori la faza de oportunitate a proiectului. Adrian Iancu a fost arhitect șef numit în primul mandat al primarului Emil Boc. Acum e decanul Facultății de Arhitectură și e membru în comisia de urbanism a Primăriei. Viceprimarul Dan Tarcea a spus pentru Actualdecluj.ro că Primăria Cluj nu deține teren în cadrul PUZ-ului blocului de 40 de etaje. El a mai spus că cei de la Cora (firma reprezentantă) nu au cumpărat niciun teren de la Primărie.

(sursa: Primaria Cluj)

5 comentarii

 1. Incredibil cata coruptie amestecata cu nesimtire exista in tara asta. Sa vezi cum niste baieti destepti fac proiecte si speculatii cand terenul de sub picioare nu e al lor, ci e al statului, dar ei tot vor sa puna mana pe el. Va dati seama ca toti cei implicati, inclusiv decanul Adrian Iancu, primesc o parte din malai? Iar partea are multe zerouri. La un calcul simplu, turnul va avea minim 2000 mp utili per etaj plus cladirile aferente (mall, wellness si ce aberatii mai vor sa faca). Asta inseamna o suma ce depaseste cu usurinta 200 de milioane de euro la pretul pietei. Repet, va dati seama cati bani vor sa faca unii de pe urma unui bun public, un teren al primariei plus teren al USAMV – ambele institutii publice? Cati bani credeti ca fac statul roman si muritorii de rand din afacerea asta? Nu va las sa ghiciti, va spun eu: zero lei.

 2. Si Iulius e construit pe terenul altuia si nu va deranjeaza nici sa mergeti la cumparaturi acolo, nici ca s-a revitalizat zona aia care inainte era jalnica si acum e printre cele mai scumpe din oras si nici ca „statul” prin Univers T incaseaza un cacalau de bani anual prin redevente fara sa faca nimic ( pe care probabil ii iroseste ) .

  • Mihai – la construcția Iulius Mall a fost o opoziție foarte puternica din partea cetățenilor, și s-a scris ani de zile in presa despre distrugerea acelui parc pentru a se construi un mall..
   Nu are sens sa se reia subiectul în fiecare an, când orice clujean știe că e prea târziu acuma sa se demoleze ceva acolo.

   • A fost opozitie puternice din partea UNOR cetateni, majoritatea care sta in zona cred ca este foarte multumita de investitiile facute acolo.

    Insa la zona Cora care este proeblema cu ce se propune ? Este un teren care acum nu are nicio utilitate publicului . Eu de exemplu cred ca cetatenii din Grigorescu si Manastur chiar au nevoie de functiunile prezentate in proiect ( nu se fac blocuri cu apartemente ) .

 3. e nevoie de clarificare a situatiei terenurilor, astfelincat să existe transparență. faptul că e terenul statului adică a usamv nu e un avantaj, usamv a mai distrus terenurile de langă billa unde sunt niște blocuri neterminate. Problema e că fix cei de la USAMV si fix cei din Primarie vor sa ia comision din această afacere. Dacă ar fi după Dohotarul am bloca tara să nu mai construim nimic, eventual să eliminăm cartierul manastur si sa facem un parc fără oameni poluanți in el. Dar pe de altă parte cel mai corect ar fi să liciteze terenul pe care statul face doar afaceri pentru decani si sefi de birouri din primarie – si statul sa ia banii si sa facă ceva cu ei, sa-si platească deficitele. Odată unificate loturile blocul ăla e o idee bună, dezvoltare verticală -altfel tot in florești vom construi.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.