Închide

KeysFin: Clujul e județul din țară cu cea mai mare cifră de afaceri a firmelor din construcții, după Capitală

Economie by Actual de Cluj - iul. 16, 2020 0 583

Clujul e județul din țară cu cea mai mare cifră de afaceri a firmelor din construcții, după Capitală, arată o analiză financiară.

O analiză KeysFin arată că Bucureștiul are firmele cu cele mai mari cifre de afaceri în domeniul construcțiilor, 26 miliarde de lei, aproape o treime la nivel național, urmat de Cluj cu 7,4% din total, Ilfov, Prahova și Timiș. Companiile înregistrate în cele cinci judeţe cumulează peste jumătate din totalul cifrei de afaceri locale în sector.

În total în acest an, estimează KeysFin, cifra de afaceri a pieței de construcții ajunge înțară la 90 miliarde de lei, în creștere față de 89 miliarde anul trecut și de 84,4 miliarde în 2018. ”Deşi cele mai importante companii din industria de construcţii, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, contractează proiecte mari de infrastructură, este important de menţionat că industria nu se bazează doar pe acestea, iar companiile medii şi mici care se ocupă de construcţii de ansambluri rezidenţiale, clădiri de birouri sau alte construcţii civile, însumează o valoare importantă din total. Din punctul nostru de vedere piaţa de construcţii din România are toate şansele să crească în continuare, însă e dependentă de măsurile sociale şi economice aplicate de Guvern, pentru ca românii să cumpere în continuare locuinţe noi, iar companiile să continue să investească în spaţii noi”, arată Roxana Popescu, managing director KeysFin, unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information de pe piaţa locală.

Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii ajustat sezonier a scăzut în mai cu 2,2% faţă de aprilie 2020, însă a fost cu 14,3% peste nivelul din mai 2019. În primele 5 luni din 2020 avansul a fost de 23,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, arată analiza.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate la Ministerul Finanţelor de companii care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupelor 41 – construcţii de clădiri, 42 – lucrări de geniu civil, 43 – lucrări speciale de construcţii.

Amintim că un raport al Institutului Național de Statistică arată că județul Cluj este, după București, județul cu cele mai multe locuințe terminate în primul trimestru al anului, 1.668 în Cluj față de 2.245 în București. Clujul e urmat la mică distanță de Ilfov cu 1.649 locuințe finalizate, Brașov cu 1.627 și Timiș cu 1.168.

Amintim, județul Cluj include cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, orașul din România cu cel mai mare preț pe metrul pătrat de locuință, peste București.

Citește și:

Șantierele nu se opresc în Cluj: scădere mică în cea mai scumpă piață imobiliară din țară, în vreme de pandemie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu