Închide

Șantierele nu se opresc în Cluj: scădere mică în cea mai scumpă piață imobiliară din țară, în vreme de pandemie

EconomieTop News by Actual de Cluj - iul. 15, 2020 0 423

Pandemia a paralizat multe sectoare de activitate, dar, se pare, nu și sectorul construcțiilor, în cea mai fierbinte piață imobiliară din țară: numărul autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale a scăzut ușor față de același interval de anul trecut, în Cluj.

Astfel, în primele cinci luni ale acestui an numărul autorizațiilor de construcție emise în Cluj a fost de 711, în scădere cu 79 față de aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea mai considerabilă este în luna mai, când numărul a fost de 118 autorizații de construcții emise, în scădere cu 44, arată Direcția Județeană de Statistică. Se remarcă numărul mare de autorizații de construcție a clădirilor rezidențiale emis în mediul rural, la fiecare o autorizație emisă în oraș sunt eliberate două în mediul rural, mare parte din explicație venind din cea mai mare comună din țară, Florești de lângă Cluj-Napoca, cu zeci de mii de locuitori, care figurează în continuare ca mediu rural.

Datele vin din cercetarea statistică lunară ”Autorizații de construire eliberate pentru clădiri” și sunt exhaustive. Clădirile sunt considerate rezidențiale atunci când sunt folosite integral, sau în mare parte adică peste 50% pentru locuit. Să menționăm că un raport al Institutului Român de Statistică arată că județul Cluj este, după București, județul cu cele mai multe locuințe terminate în primul trimestru al anului, 1.668 în Cluj față de 2.245 în București. Clujul e urmat la mică distanță de Ilfov cu 1.649 locuințe finalizate, Brașov cu 1.627 și Timiș cu 1.168.

Amintim, județul Cluj include cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, orașul din România cu cel mai mare preț pe metrul pătrat de locuință, peste București.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare