Închide

Jurnalista care l-a acuzat pe ministrul Lucian Bode de plagiat în lucrarea sa de doctorat susținută la UBB Cluj: ”Dovada spălării de plagiat a lui dr. Bode de către Consiliul Național de Etică (CNE) e mai limpede de cât ne-am putea imagina”

Educaţie by Actual de Cluj - mai 29, 2023 0 111

Jurnalista care l-a acuzat pe ministrul Lucian Bode de plagiat în lucrarea sa de doctorat susținută la UBB Cluj arată, după ce Consiliul Național de Etică i-ar fi dat verdict favorabil lui Bode, decizie soldată cu demisia președintelui CNE, că cel puțin în 26 dintre cele 27 de texte analizate Bode a plagiat.

”Dovada spălării de plagiat a lui dr. Bode de către Consiliul Național de Etică (CNE) e mai limpede de cât ne-am putea imagina”, susține jurnalista Emilia Șercan. ”CNE stabilește în decizia sa că dr. Bode a plagiat de cel puțin 26 de ori din cele 27 de secvențe de text analizate din cartea în care acesta și-a publicat teza, dar îl declară neplagiator”.

Mai exact, în 12 situații, CNE descrie neregulile astfel: ”nu s-au folosit ghilimelele” sau ”textul este preluat din sursa necitată”. În alte 14 situații, CNE descrie neregulile astfel: ”o potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimele”. În niciuna dintre 26 de situații constatate ca fiind problematice, CNE nu folosește însă termenul ”plagiat”. ”Ca să nu mai spun despre unele grafici pe care CNE le-a declarat ”probabil originale” când ele sunt plagiate”, arată Șercan, care arată și dovezi într-un articol în publicația PressOne.

”Cum a reușit Consiliul Național de Etică (CNE) această uluitoare performanță de a constata că dr. Bode a plagiat, dar cu toate astea să decidă că nu a plagiat?
• (1) CNE a exclus din analiză 17 lucrări-sursă din totalul de 41 analizate anterior pe care le-am prezentat public pe PressOne, unele semnalate inclusiv de softul de identificare a similitudinilor;
• (2) CNE a exclus din analiză 26 de ilustrații: a analizat doar „21 de figuri și grafice dintr-un număr total de 43 de figuri existente în carte” (în realitate sunt 47 de ilustrații);
• (3) CNE a analizat selectiv și parțial chiar conținutul inclus în analiză;
• (4) CNE a camuflat abaterile constatate prin formulări echivoce, relativizante („o potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimele”) sau prin formulări lipsite de temei logic („[imaginea] nu a fost găsită în alte publicații, probabil că este originală”).
După analiza pe care am făcut-o deciziei CNE, mi-e și mai clar că mai întâi a existat verdictul, iar abia apoi s-au căutat și găsit contorsiunile logice pentru a-l putea justifica”, susține jurnalista.

Citește și:

Președintele Comisiei Naționale de Etică, un clujean, își dă demisia după ce forul îl ”albește” pe Bode în scandalul de plagiat la UBB Cluj

Bode despre acuzațiile de plagiat la UBB Cluj, ”a fost o campanie mizerabilă”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu