Închide

IRES: ce pun românii pe masă, de Paște

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 11, 2015 0 303

În fiecare una din două familii din România pe masa de Paște se găsesc pască și miel, dar și apă plată și vin. E rezultatul unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) Cluj privind obiceiurile românilor în perioada pascală.

Studiul arată că în privința preparatelor tradiționale de Paști aproape jumătate dintre respondenți – 49% – spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, 53% o prepară și în acest an. Totodată, 40% dintre cei chestionați spun că obișnuiesc să consume miel de Paști.

În ce privește carnea de miel, aproape jumătate dintre români – 43% – vor cumpăra în acest an carne de miel, iar bugetul alocat pentru achiziție depășește 200 lei pentru un sfert dintre ei. O cincime alocă între 100 și 149 de lei, 12% între 50 și 99 de lei, în timp ce 11% au pregătit între 150 și 199 de lei.

Vinul de casă rămâne băutura alcoolică preferată de români pentru sărbătorile de Paști pe care le petrec acasă: 48% îl au pe masă. Unul din zece au pe masă și țuică – 12% – sau bere – 10%, în vreme ce 20% dintre cei chestionați spun că în familiile lor nu se consumă băuturi alcoolice.

Cât privește băuturile non-alcoolice, apa minerală sau plată este prima în topul consumului – 45% dintre respondenți spun că o consumă în mare măsură. Sucurile naturale și sucurile carbogazoase sunt pe masa a una din patru familii.

41% dintre români vor cumpăra ouă pentru sărbătorile pascale din acest an, însă mai mult de jumătate dintre cei chestionați și le procură din propria gospodărie, a rudelor sau a cunoscuților. Aproape toți cei chestionați – 96% – vor vopsi ouă în acest an, 64% preferă vopsea din comerț, 15% metodele tradiționale, iar 18% combină cele două metode. Culorile preferate pentru ouăle de Paști sunt roșu (97%), galben (36%), verde (30%), albastru (30%) sau portocaliu (15%). Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu vor vopsi în acest an între 10 și 30 de ouă, iar 43% – peste 30.

Prăjiturile făcute în casă rămân preferate : 66% dintre cei chestionați spun că vor face în casă prăjiturile pentru Paști. 14% declară că le vor cumpăra, iar alți 14% declară că vor face și în casă, dar vor și cumpăra.

Mai bine de jumătate dintre respondenți – 55% – spun că în acest an vor cumpăra cadouri de paști pentru cei dragi, în vreme ce 44% nu vor face acest lucru. Proporția celor care spun că vor face cadouri de paște celor dragi este într-o continuă creștere în ultimii ani (de la 44% în 2011 la 55% în 2015). Jumătate dintre cei care vor face cadouri spun că acestea vor fi la fel ca și cele din alți ani, 36% spun că vor fi mai modeste, iar 8% că vor fi mai consistente.

Salatele și legumele crude, preparatele de post gătite în casă, fructele, sunt printre primele opțiuni pentru meniul celor care obișnuiesc să țină post. Dulciurile de post din comerț, semipreparatele și preparatele de post gătite din comerț sunt printre ultimele preferate în meniul de post, arată studiul.

Ires Sarbatorile Pascale La Romani 2015

Nici un comentariu

Scrie un comentariu