Închide

Investitori locali pentru cel mai mare spital de recuperare din regiune

ActualitateDezvoltareSocialTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 10, 2015 0 2063

O investiție de peste 10 milioane de euro, pe o proprietate achiziționată în satul Suceag, aduce comunității clujene – după numai un an de la începerea lucrărilor – un spital modern de recuperare medicală cu 180 de paturi pentru spitalizare continuă și 14 paturi pentru spitalizare de zi. Amplasat într-un cadru natural special, Spitalul Polaris a fost structurat pe cinci nivele, acoperind următoarele secții: îngrijiri paliative,  recuperare neurologică, recuperare cardiovasculară, reabilitare medicală și psihiatrie. Spitalul este dotat și cu o bază de tratament care se întinde pe o suprafață de 700 de mp, iar pacienții pot beneficia, în cadrul ambulatoriului de specialitate, de un pachet integrat de servicii medicale, precum și de consultații conexe ce țin de geriatrie, medicină internă, diabetologie, endocrinologie, reumatologie sau nutriție. Spitalul deține și un compartiment modern de gastroenterologie și endoscopie digestivă, precum și o serie de saloane cu dotări speciale pentru recuperarea pacienților. Nu în ultimul rând, în cadrul Spitalului Polaris s-au deschis un restaurant, o cafeterie, chiar și un coafor. Există mai multe spații și saloane de relaxare, dar și posibilitatea realizării unor trasee în natură/plimbări prin livadă. Investitorii au anunțat că au fost angajate 150 de persoane, medici, asistente și îngrijitori.

FullSizeRender(4)

Comuna Baciu, beneficiar direct de pe urma acestei investiții

Activitatea Spitalului Polaris a început încă din luna august, însă deschiderea a fost oficializată astăzi, în prezența investitorilor (familia Ioan și Tudor Socea), a prefectului Gheorghe Vușcan și a primarului comunei Baciu, Ioan Mureșean. „Este pentru prima oară când avem de a face cu o astfel de investiție, în județul Cluj. Iată că se poate! Vorbim despre oameni care au făcut bani curați din afacerea Energobit și care au ales să reinvestească profitul tot în județul nostru, generând atâtea beneficii comunității! Bine ar fi ca și alții să procedeze la fel și lucrurile ar arăta altfel în România”, a comentat prefectul Gheorghe Vușcan. El a mărturisit că și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a vizitat sâmbătăt Spitalul Polaris, și că acesta s-a arătat impresionat de calitatea investiției. Primăria Baciu este principalul beneficiar de pe urma acestei investiții, având în vedere că bugetul administrației locale crește cu un procent important. Cu alte cuvint, fără să fi scos la bătaie vreun teren din zestrea funciară , Primăria Baciu încasează de la Polaris, ca impozit, suma de 500.000 de lei/an. „Este cel mai mare venit pe care-l încasăm de la un privat, iar cel mai tare mă bucură faptul că avem de-a face cu investitori serioși. Familia Socea ne-a achitat acest impozit, chiar de anul acesta, iar pentru noi este cum nu se poate mai bine. Pentru alți privați care-și desfășoară activitatea pe teriotirul comunei suntem obligați să umblăm mereu cu eșalonări și penalități. Spitalul Polaris, în schimb, se dovedește un bun contribuabil, iar asta nu e totul”, a arătat primarul  Ioan Mureșan. În afara plății impozitului, proprietarii Polaris s-au implicat în gestionarea proiectului de aducțiunune a apei. „Investiția Polaris ne-a presat să ne mișcăm și cu proiectul de apă. 12 km am adus conducta de apă, de la Viștea, astfel încât și satul Suceag să fie racordat. Împreună cu proprietarii Polaris lucrăm și la proiectul de gaz. Având în vedere că va fi cel mai mare consumator din comuna noastră, împărțim procentele de consum și sper ca în cel mai scurt timp să avem aprobare de la București pentru a demara lucrările. Eon Gaz și-a exprimat interesul de a deveni furnizor pentru această localitate”, a explicat Mureșan. În prezent, Spitalul Polaris funcționează în baza unui sistem de energie alternativă.

FullSizeRender(3)

Cum s-a construit Polaris?

Tudor Socea a mărturisit că pentru partea de administrare a Spitalului mizează și pe o colaborare externă: „Pentru realizarea spitalului am beneficiat de consultanță din Elveția, din Germania și din Franța. Deocamdată pe partea de administrare suntem singuri, dar avem discuții și cu o serie de expați. În România e greu să găsești manageri pe partea de spitale. Oricum, aceasta este o investiție pe care am gândit-o pe termen lung, nu ca pe un proiect care trebuie să ne aducă bani mâine. E totodată un proiect de suflet, mai ales că noi, familia Socea, am mai investit și în alte obiective medicale”.  Tudor Socea a dezvăluit că acest concept medical a pornit ca o metaforă, de la semnificațiile stelei ce pare să stea mereu în același loc, Steaua Nordului, cunoscută ca Polaris: „În călătoria omului prin viață, adesea întâlnește boli copleșitoare care-l pot face să se rătăcească. Noi ne-am imaginat că Spiatlul Polaris trebuie să devină un reper, chiar un refugiu pentru toți cei care caută să se regăsească, să se refacă. Pe această idee am construit acest Spital, ca pe un popas care să le asigure pacienților noștri nu doar sănătate fizică, ci și spirituală”. De cealaltă parte, Ioan Socea a arătat că, pe viitor, în vecinătatea Spitalului Polaris vor mai fi realizate și alte investiții conexe serviciilor medicale. „Am achizițonat inclusiv terenul vecin, pe care înainte se afla o fermă. M-am gândit că aici am putea investi tot într-o fermă de animale, în special de cai. Se practică terapia cu animale, și cred că ar fi benefică în viitor, pentru Spitalul Polaris”.

Spitalul Polaris Medical_5Baza de tratamentBaza de tratament_4Baza de tratament_3Receptie principalaReceptie sectie Ingrijiri Paliative

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.