„Eu cred că ar trebui modificări legislative serioase, pentru că noi facem educație în scopul prevenției în școală, dar atâta timp cât nu poți să percheziționezi un copil, și înțeleg că nici poliția nu o poate face, atunci este foarte complicat. Iar dacă așteptăm un ordin judecătoresc ca să putem reține sau percheziționa un suspect care face trafic la colțul școlii, la poarta școlii, și nu avem nicio pârghie legală pentru a interveni pentru a-l reține, practic suntem legați de mâini și de picioare.Problema cea mai mare este faptul că se consumă așa numitele „etnobotanice”. Tot felul de substanțe care au efect halucinogen și care sunt și foarte toxice. Din nefericire, acesta este flagelul mai mare, pentru că până la urmă în cazul plantelor, cum e canabisul, efectul nu este așa de nociv și durează mai mult până când se ajunge la dependență. Dar cele mai păcătoase sunt substanțele produse în laborator, amestecul de diverse medicamente care pot genera astfel de efecte halucinogene și care sunt toxice, mult mai toxice pentru organism. Acestea nici nu sunt așa de costisitoare, de aceea sunt la îndemâna elevilor și ajung peste tot chiar și în școli din mediul rural. Asta se întâmplă pentru că cei care vor să se folosească de imaturitatea și de naivitatea copiilor, sigur că își întind antenele în orice mediu. Indiferent unde învață copiii, semnalul de alarmă trebuie tras pentru că sunt convinsă că ei sunt abordați și pe stradă și în stațiile de autobuz și la diverse activități extracurriculare, la petreceri”, a semnalat  Marinela Marc, citată de aceeași sură.

Într-o ședință de Consiliu Local de anul acesta, în momentul în care s-a discutat un proiect prin care Primăria Cluj-Napoca a oferit poliției din Cluj un aparat drug test, un consilier local PSD a propus chiar municipalității ca poliția să poată să testeze și elevii, înainte ca aceștia să intre la ore, atunci când există suspiciuni că ar introduce droguri în școli. Vladimir Mătușan a fost lămurit că excede cadrului legal, dar că Primăria Cluj se va inplica în alte acțiuni privind combaterea consumului de droguri în rândul elevilor din Cluj.

Și consilieiri locali USR atrăgeau atenția că lucrurile au luat-o razna și că la urgențe vin tot felul de cazuri de elevi care consumă tot felul de subtranțe mai rele și ca etnobotanicele. Ei au propus construirea unui centru pentru tratarea adicțiilor în oraș.

Judecătorul Cristi Danileț, în prezent pensionat, a avertizat în ultimii ani că e atât de răspândit consumul de droguri în Cluj, încât nu există, în Cluj-Napoca, vreo școală sau vreun liceu care să fie scutite de acest flagel. ”În fiecare școală din Cluj avem consumatori de droguri, cel mai mic consumator de droguri, de la un liceu bun, are 10 ani”, arăta el. 

Anul trecut, Danileț arăta că  Înainte de pandemie am fost invitat într-o școală privată din Cluj, în care părinții erau disperați că copiilor lor li se vând droguri la școală/Primele situații juridice pe care le-am avut cu distribuitori de droguri în școli vizau copii de 12 ani

Încă din 2022, datele privind consumul de droguri din școli au alertat autoritățile. Detalii:

Datele care ar trebui să alerteze Clujul la final de an: „Discutăm de consumatori de droguri cu vârste de la 10 ani în județ”

Vezi și:

Președinta Curții de Apel Cluj: numărul cauzelor de trafic și consum de droguri se dublează în 3 ani, la aproape o mie

foto: ilustativ/sursahttps://www.gherlainfo.ro/