Închide

Datele care ar trebui să alerteze Clujul la final de an: „Discutăm de consumatori de droguri cu vârste de la 10 ani în județ”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 31, 2022 1 491

Aproape în toate școlile din Cluj se consumă droguri iar vârsta consumatorilor care ajung în spitale a scăzut foarte mult în județ. „Acum discutăm de consumatori începând cu vârstre de 10 ani, ceea ce e extrem de îngrijorător”, a semnalat consilierul județean Laura Chirorean, la ședința Consiliul Județean la care instituția a aprobat Planului de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul județului Cluj pentru perioada 2022-2026, în scopul implementării Strategiei Naționale în Domeniul Drogurilor 2022-2026 (DescarcăANEXA).

 

„Aș dori să trag un semnal de alarmă asupra extinderii foarte mare a traficului și a consumului de droguri în județul Cluj. Este practic un flagel care a cuprins, din păcate, județul nostru în ultimii ani. Anul acesta, datele statistice arată o creștere îngrijorătoare a numărului consumatorilor aproape în toate școlile din județul Cluj. Îngrijorător este și faptul că, pe lângă această creștere zilnică a numărului de cazuri care ajung în spitale, a scăzut foarte mult și vârsta de la care se consumă droguri. Dacă în anii trecuți vorbeam de consumatori cu vârste de 20 de ani iar ulterior aceasta a scăzut la 14-15 ani, acum discutăm de consumatori începând cu vârste de la 10 ani, ceea ce este extrem de îngrijorător. Sigur, dezvoltarea evenimentelor a atras atenția dealerilor de droguri și orientarea lor înspre copiii din județul nostru. Și e de datoria noastră să privim cu mai mare responsabilitate modul în care gestionăm acest flagel. Abordarea  corectă ar trebui să insiste pe informare și nu pe evidențierea pedepselor cum s-a făcut în anii trecuți. Avem modele la nivel internațional care ne spun cât de importantă e o informare corectă și că, cea a noastră, cu informarea pedepselor, e desuetă. Ar trebui să ne gândim la campanii mai aplicate ținând cont de modelele internaționale și raportate la realitățile cotidiene. În primul rând, consumul de droguri e o problemă de sănătate publică de aceea nu ar trebui să punem batista pe țambal ci să discutăm despre aceste lucruri pentru că cu toții avem copii, cu toții avem nepoți, există părinți care se confruntă deja cu această problemă.  N-o să insist asupra dezbaterilor în spațiul public cu privire la campaniile depășite. Și numărul de dosare penale a crescut alarmant. Trebuie să fim mai activi pe acest palier. Susțin o creștere a sumelor pentru combaterea consumului de droguri din județul Cluj”, a spus Laura Elena Chioren, consilier județean PSD.

Colegii săi din Consiliul Județean au arătat că sunt la fel de îngrijorația de datele privind consumul de droguri din Cluj. Adela Dehenes, consilier județean USR, a arătat că Planul de acțiune în domeniul drogurilor la nivelul județului Cluj este mult prea general și nu aduce măsuri concrete sau campanii punctuale, însă nici aceasta nu a venit cu propuneri concrete, fiind provocată de oficialii CJ Cluj.

Șefa Inspectoratului Școlar Județean, Marinela Marc, de altfel și consilier județean PNL, a spus că, deși cadrul legislativ nu ajută, instituția pe care o coordonează nu a stat degeaba, pe partea de instruire a personalului din învățământ cu privire la consumul de droguri.

„După cele două cazuri de la Dej și Huedin, am demarat niște cursuri de formare pe două săptămâni și am format câte o persoană din fiecare școală. A fost un curs de trei zile serios, cu un manual, finanțat de Clubul Lions, cu exemple și au fost învățați cum să depisteze copiii care consumă droguri. Vom face și întâlniri cu părinții pentru că e important să înțeleagă amploarea fenomenului. Vrem să fie aproape și să colaboreze cu școala. Cadrele didactice, chiar dacă observă ceva, dar nu pot face mare lucru fără părinți. Toate campaniile devin inutile dacă părinții nu colaborează. Nici poliția, dacă nu are mandat, nu poate face perchezitii, chiar dacă suspectează că se vând droguri în perimetrul școlilor. N-am așteptat proiectul pilot al celor trei Ministere de la București și deja în Cluj am început să facem ceva”, a spus Marinela Marc.

De asemenea, consilierul județean PNL, Maria Forna, a afimat că, prin Autoritatea de Ordine Publică, începând cu 2023 vor fi susținute financiar cu fonduri campaniile Centrului de Prevenire și Consileire Antidrog Cluj. „Deja am susținut cu 64.000 de lei campanii realizate împreună cu Agenția Națională Anti-Drog, am alocat un spațiu pentru funcționarea centrului din Cluj și vom avem și alte proiecte punctuale cu finanțări pe partea de descurajare a consumului de droguri în școli”, a menționat Maria Forna.

La nivelul Consiliului Județean s-a activat o comisie formată din consilieri județeni care și-au asumat să vină cu propuneri de campanii în 2023 în această direcție.

În luna decembrie, s-a organizat un eveniment la care au particpat  1.300 de elevi, cu vârsta între 13 și 18 ani, din 26 de unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca, eveniment inițiat de Prefectura Cluj împreună cu Inspectoratul Școlar și cu Centrul de Prevenire Antidrog. Elevii și cadrele didactice au avut oportunitatea de a asculta mărturiile unui tânăr de 22 de ani, din municipiul Dej, care și-a prezentat povestea de viață și experiențele pe care le-a trăit ca și consumator de substanțe etnobotanice și stupefiante, în prezent reabilitat. Prezenți au fost încă 9 tineri, tot foști consumatori de droguri, reabilitați, beneficiari ai unui centru de profil din județul Cluj.

În luna octombrie, 145 de cadre didactice din județul Cluj au beneficiat de activitățile de formare pe teme ale educației privind prevenirea consumului de substanțe cu efecte psiho-active în rândul elevilor.

Potrivit ultimei statistici publicate de Agenția Națională Anti-Drog (ANA), Clujul se afla în topurile naționale privind traficul și consumul de droguri.

„Traficul şi consumul de droguri ca fenomen rămâne concentrat în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Timiş, Dâmbovița şi Cluj. Traficul la nivel stradal se caracterizează în continuare prin cantităţi mici capturate (sub 5 grame/ captură, respectiv sub 250 comprimate/ captură ) și înregistrează scăderi ale numărului de capturi pentru fiecare nivel de piaţă, cu excepţia celor realizate pentru fragmente vegetale cu THC, care înregistrează creșteri”, se arată în RAPORT NAȚIONAL PRIVIND SITUAȚIA DROGURILOR – 2021, publicat pe site-ul ANA.

„10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, în timp ce, 6% dintre ei au consumat și în ultimul an, iar 3,9% au consumat şi în ultima lună. Faţă de studiul anterior, se observă creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum, însă cea mai importantă este în cazul consumului din ultima lună, a cărui rată de creştere este de 2,2 ori. În rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani, valorile înregistrate pentru cele trei tipuri de consum sunt mai mari faţă de cele observate în rândul populaţiei generale, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii fiind observat la 16,9% dintre aceştia, consumul în ultimul an la 10% dintre ei, iar consumul în ultima lună la 6,6%. Faţă de studiul anterior, şi în cazul acestui grup populaţional, se observă creşteri pentru toate cele
trei tipuri de consum, însă cea mai importantă este în cazul consumului din ultima lună, a cărui rată de creştere este de 1,4 ori. La nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, conform metodologiei internaţionale a studiului ESPAD 2019, este de 9,5% , în timp ce, consumul oricărui tip de drog ilicit în ultimul an a fost declarat de 9% dintre elevi. Deşi,
faţă de studiul anterior din anul 2015, se observă o scădere cu 12% a proporţiei celor care declară consumul oricărui tip de drog de-a lungul vieţii, valorile foarte apropiate ale celor două tipuri de consum indică o rată crescută a celor care, după un consum experimental de droguri, aleg să continue acest tip de comportament”, mai arată același Raport.

sursă foto: Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj/Facebook

Un comentariu

  1. Când am venit în Cj, m-a șocat să aflu de la colegii de cl 9 că sunt fumători de la 7-8 ani.
    Normal că de la 10 e deja normal să tragă și pe nas, dacă se obișnuiesc cu suptul chiștocului din fragedă pruncie.
    Părinții lor denaturați ce păzesc și educă? Pe mine nu m-a dresat nimeni acasă să trag pe nas, și uite că nu am pierit de supradoză și nici nu am boli pulmonare de la fumat, nici activ nici pasiv, că am avut exemplu bun acasă. Alții au alt regim.
    Aia e, mai suplimentați locurile vacante la jandarmi și la polițiști sub acoperire, să aibă cine să îi prindă în flagrant, trăgând pe nas la 5 ani dacă aveți oportunitatea, mai mult n-avem ce face.
    Nu-mi vorbiți de sărăcie, n-au bani de pâine fumătorii, n-au bani de pâine drogații, nici dependenții de alcool, mda, bună logică. E scumpă pâinea, frunza de mare risc e la ofertă. să vă fie de bine, an nou fericit

Scrie un comentariu