Închide

Președinta Curții de Apel Cluj: numărul cauzelor de trafic și consum de droguri se dublează în 3 ani, la aproape o mie

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 29, 2024 0 218

Numărul cazurilor de trafic și consum de droguri se dublează în doar trei ani la Cluj și doar în ceea ce privește Curtea de Apel Cluj ca instanță de sine stătătoare, fără a pune la socoteală celelalte instanțe – judecătoriile din fiecare oraș și Tribunalul.

Informația vine de la președinta Curții de Apel Cluj, Dana Gârbovan, care consideră creșterea ca fiind una alarmantă: ”am observat o creștere alarmantă a cauzelor având ca obiect traficul de droguri, consum de droguri și măsuri preventive în cauzele cu droguri sau substanțe cu risc”, a spus ea la prezentarea bilanțului Curții de Apel, ieri. Astfel, numărul cazurilor de acest tip nou-înregistrate doar la Curtea de Apel ca instanță de sine stătătoare s-a dublat din 2020. ”Dacă în 2020 se înregistrau 458 de dosare de acest tip, acestea au crescut la 704 dosare în 2021, 789 în 2022 iar anul trecut s-au înregistrat 949 de noi dosare de acest tip”, a arătat aceasta.

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a adăugat și ea ieri într-o conferință de presă la Curtea de Apel Cluj că la începutul acestei săptămâni Parlamentul a votat o lege ”pe care eu o găsesc foarte importantă”, Registrul Național al Traficanților de Droguri. ”Va pleca foarte curând la promulgare, e o lege care arată că trebuie să ne preocupăm de o realitate care a fost ignorată, care se amplifică”, a spus ea. Registrul devine operațional din 1 ianuarie 2025.

Din raportul DIICOT prezentat miercuri se arată că la nivel național în 2023 sunt înregistrate cu 30% mai multe dosare penale având ca obiect traficul de droguri, doar traficul, 14.931 dosare. Dacă le adăugăm la cele nesoluționate din anii trecuți – 26.934 dosare. ”Enorm de multe”, a apreciat Gorghiu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare