Închide

Inițiatorul TIFF, atac furibund la Primăria Cluj: „poate vă stăm în gât”. „Ce s-o mai dregem, ne-am făcut de rahat!”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 06, 2017 3 1725

Mesaj dur al regizorului Tudor Giurgiu către Primăria Cluj-Napoca, am spune fără precedent, după ce aseară la una dintre cele mai așteptate proiecții de film în aer liber, „Povestea iubirii”, un film cu buget important și filmat parțial și la Cluj, cele 3.000 de spectatori prezenți la proiecție – un record față de alți ani – au fost deranjați de șuvoaiele de mașini care circulau pe latura de sud a pieței Unirii.

„Din nou 3000 de oameni aseară la proiecția cu „Povestea iubirii” din Piața Unirii, cu coadă imensă la bilete la intrare”, scrie Giurgiu pe Facebook. „E prima mare coproducție internațională filmată (și) în Cluj sau în alte locuri din județ. Interes maxim, atmosferă festivă, emoții, adaug aici și prezența uriașului actor care este Sir Derek Jacobi sau a regizorului Radu Mihăileanu. Ei bine, toate astea nu au fost de ajuns pentru a convinge Primăria sau/și Poliția rutieră că e inoportun să dea drumul circulației în jurul pieții, sub pretextul unui val de nestăvilit de clujeni care se reîntorc în oraș după vacanță. Ce s-o mai dregem, ne-am făcut de rahat! Adică nu contează că facem un festival major care pune Clujul pe hartă (m-am întâlnit ieri cu un jurnalist de la Huffington Post Italia care era surprins că Clujul e total necunoscut în Italia), nu contează că aducem business în oraș, toate astea pălesc atunci când vine vorba că o data pe an, zece zile, să creăm condiții civilizate de confort vizual și mai ales fonic spectatorilor care aleg să vadă film în Piață Unirii. Spre exemplu aseară, spre finalul filmului, un moment tandru, liric între personaje a fost „spart” de claxoanele unui bou (probabil nu era clujean, altfel nu-mi explic). Stimați domni care luați decizii atît de „înțelepte”, poate va stăm în gât în astea 10 zile, poate va doriți să plecăm din Piața Unirii (se rezolvă și asta dar va trebui să dați socoteală clujenilor), poate vi se pare că merge să vezi filmul și așa, cu cârduri de mașini prin preajmă. Vă spun eu însă, nu se poate. Eu vreau performanță și standarde înalte de calitate în festival. Știu că nu e neapărat ce vă preocupă și pe dumneavoastră, dar noi așa am ajuns să facem un eveniment respectat în toată lumea. Dacă vi se pare puțin, dați drumul la toată circulația în timpul filmelor, o să vină și Alain Delon să se bucure și el de zgomot și claxoneală. Dacă va pasă, transmiteți-ne scuze și va fi OK.

PS Nu-mi spuneți că a fost o situație excepțională aseară, nu am văzut valuri sau cozi uriașe de mașini cum văd în București pe DN1 duminică seară post-vacanță. V-ați pripit și ați stricat un pic unul din evenimentele de vârf ale TIFF2017″.

Proiecția de aseară din piața Unirii nu a fost una obișnuită: a fost premiera națională a peliculei „Povestea iubirii”, unul dintre filmele cu cel mai mare buget produse de români, și filmat parțial la Cluj. Filmul vorbește despre personajele Leo Gursky și Alma Mereminski, doi îndrăgostiți polonezi de origine evreiască. Filmul începe în Polonia anilor ’30, când Leo scrie o carte pentru Alma, cu titlul “The history of love (Istoria iubirii-n.red.)”. Când izbucnește al doilea război mondial, cei doi sunt despărțiți când Germania invadează Polonia.
Ani mai târziu, Leo e un bătrân ramolit care nu realizează că ceea ce el scrisese Almei, într-o carte, a fost publicat și a conectat viețile unor străini care caută identitatea reală a personajelor poveștii.

Drepturile de ecranizare a nuvelei au fost cumpărate de Warner Bros în 2005, iar regizorul inițial ar fi urmat să fie celebrul Alfonso Cuaron, care între timp a renunțat la proiect. În 2015 regizor a fost desemnat Radu Mihăileanu. imdb.com estimează că bugetul producției a fost de 20 milioane de euro.

Producătorul filmului e clujeanul Tudor Giurgiu. Pelicula ajunge în cinematografe în 9 iunie. actualdecluj.ro a transmis de-a lungul timpului informații despre producție. Citește și:

FOTO Cum am ajuns în Chile plimbându-ne prin Cluj. În oraș se filmează!

Filmări la Cluj pentru o producție internațională

Bazat pe bestsellerul cu același nume scris de Nicole Krauss, tradus în peste 35 de limbi, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Leo și Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna.
Sir Derek Jacobi (78 de ani), invitat special la TIFF, este unul dintre marile nume ale teatrului și filmului britanic. Actor și regizor, Jacobi are în portofoliu peste 90 de roluri în filme de cinema și producții de televiziune, precum The Day of the Jackal (1973), Little Dorrit (1983), Dead Again (1991), Gladiator (2000), Gosford Park (2001), The Riddle (2007), The King’s Speech (2010). În teatru, a obținut de două ori prestigiosul trofeu “Laurence Olivier”, pentru interpretarea memorabilă din “Cyrano de Bergerac” (1983) și “A douăsprezecea noapte” (2009) și un premiu Tony pentru performanța din “Mult zgomot pentru nimic” (1984). Este membru fondator al National Theatre Company din Marea Britanie.
O altă vedetă din distribuție este Gemma Arterton, fostă „Bond girl” (Quantum of Solace, 2008) cu roluri în blockbustere precum “Clash of the Titans” (2010), “Prince of Persia: The Sands of Time” (2010) sau “Byzantium” (2013) și cu premii importante în teatru. Alături de ei apar Sophie Nélisse (The Book Thief) și renumitul actor american Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends) dar și actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier și Ovidiu Cuncea.
“Povestea iubirii” este o coproducție Franța-Canada-Belgia-România, co-producătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj – Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central sau Facultatea de Chimie.
Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, “Trăieşte!/ Va, vis et deviens!” (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. “Concertul” (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

3 comentarii

  1. Poate si documentarul despre Florin Salam de la TIFF era premiera interplanetara. Faceti festival pe stadion, nu blocati circulatia in centrul unui oras. Si asa blocati o piata publica cu gardulete, iar clujenii platitori de taxe si impozite sunt privati de libera circulatie intr-o piata publica.

  2. TIFF trebuie respectat. a fost primul si pe termen lung va ramane singurul brand adevarat al orasului. trebuie sustinut. putea fi deviata circulatia la ora 10 noaptea si prin alte parti
    bine ca pt zilele clujului au blocat traficul la 5 dupamasa.

    untold e o moda, treacatoare, sau un meci pe stadion – nu vom mai avea dupa ce craiova si timisoara vor avea si ele stadioane. TIFF e aici de 16 ani si va ramane. e o invetitie pe termen lung.

  3. @Alex
    Chiar asa, sa nu mai blocheze centrul Clujului cu festivaluri gen TIFF. Sa-l blocheze numai cand sunt festivaluri de muzica populara organizate de primarul cosas din Rachitele si de consatenii sai angajati – aproape toti – la Primaria Cluj-Napoca. Plus ungurii, cu zilele maghiarilor. In rest nu cumva sa avem niste festivaluri de film sau de muzica pentru tineret ca la noi au ramas in continuare la moda taranismele si muzica populara

Scrie un comentariu