Închide

Îngrijitor de animale condamnat definitiv la Cluj la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor după ce și-a înjunghiat colegul cu zece lovituri de cuțit pentru că acesta a refuzat să-l ducă la locul de cazare, 5 km

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 03, 2023 0 186

Un îngrijitor de animale din Cluj a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor după ce și-a înjunghiat colegul cu zece lovituri de cuțit pentru că acesta a refuzat să-l ducă la locul de cazare, cinci kilometri.

Procesul acestuia a fost rapid: faptele s-au petrecut în 16 octombrie anul trecut iar de atunci instanța de fond s-a pronunțat iar parchetul, nemulțumit de decizie, a atacat-o cu apel, Curtea de Apel s-a pronunțat în urmă cu câteva zile.

Conform datelor de la dosar, în 16 octombrie anul trecut persoana vătămată se afla la ferma de animale din extravilanul unei comune, unde lucra ca îngrijitor de animale. Pe parcursul zilei de duminică, persoana vătămată a făcut un ceaun şi a mâncat împreună cu inculpatul, ambii consumând şi băuturi alcoolice. Persoana vătămată a intenţionat să meargă la locul său de cazare, o colibă aflată la aproximativ cinci kilometri de ferma de animale, aşa că l-a rugat pe inculpat să o transporte cu maşina. La refuzul acestuia din urmă, practic fără niciun motiv întemeiat, între cei doi s-a ivit un conflict spontan în urma căruia inculpatul s-a dezlănţuit şi i-a aplicat în mod furibund şi la întâmplare persoanei vătămate zece lovituri cu cuţitul în zona corpului – la nivelul capului, toracelui anterior şi posterior, coapsei, umărului și spatelui. Persoana vătămată a simţit o „împunsătură” în spate şi mai multe senzaţii de arsură, fără să îşi mai aducă aminte ce s-a întâmplat. A arătat că reacţia inculpatului a fost una surprinzătoare deoarece în urmă cu nici 15 minute râdeau, glumeau şi mâncau împreună. A mai declarat persoana vătămată că nu s-au certat şi toată agresiunea s-a întâmplat în faţa colibei unde doarme inculpatul, acesta fiind enervat din cauza faptului că l-a rugat să o ducă până în vârful dealului.

După conflictul dintre cei doi, inculpatul l-a apelat telefonic pe un coleg care a remarcat că inculpatul este agitat şi întrebându-l ce s-a întâmplat, acesta din urmă i-a răspuns ”l-am împuns pe (victimă-n.red.) şi cred că moare”, după care a început să plângă şi apelul s-a întrerupt.

La cercetarea la fața locului s-a descoperit cuţitul folosit de inculpat pe acoperişul anexei în care doarme, în partea laterală faţă de accesul în imobil, ceea ce înseamnă, a apreciat instanța, că după ce inculpatul a luat cuţitul din ”căsuţa” unde dormea l-a ascuns într-un loc retras. Cu ocazia cercetării la faţa locului, s-au ridicat patru obiecte tăietoare-înţepătoare, cuţitul găsit pe acoperişul anexei fiind singurul care prezintă pete de culoare brun roşcată.

Instanța de fond l-a condamnat pe inculpat la trei ani și șase luni de închisoare, dar Parchetul a atacat decizia la Curtea de Apel, care a majorat pedeapsa la cinci ani, cu executare. Decizia a fost luată săptămâna trecută și e definitivă. ”Această pedeapsă (a instanței de fond-n.red.) nu valorifică în mod corespunzător gravitatea extrem de ridicată a faptei comise de către inculpat din prisma circumstanţelor factuale ale speţei supuse analizei”, a arătat Curtea de Apel în motivarea deciziei de majorare a pedepsei. ”Astfel, Curtea reiterează predispoziţia inculpatului de a reacţiona violent şi de a persista în astfel de manifestări comportamentale pe fondul consumului de alcool şi a afecţiunilor de natură psihiatrică de care acesta suferă (fiind cunoscut cu antecedente de această natură încă de la nivelul lunii august a anului 2019, fiind internat în mod repetat la Clinica de Psihiatrie în urma episoadelor de auto şi heteroagresivitate pe fondulintoxicaţiei alcoolice), fapta dedusă judecăţii înscriindu-se pe acelaşi tipic comportamental. Or, consumul voluntar de alcool în acest context al circumstanţelor personale cunoscute de inculpat, este de natură a imprima faptei astfel săvârşite o gravitate sporită, prin raportare şi la natura infracţiunii – contra vieţii, ţinând seama de împrejurările comiterii faptei, de modalitatea de săvârşire, de numărul de lovituri aplicate, de zonele vitale ale corpului astfel vizate, dată fiind şi împrejurarea că fapta a fost săvârşită pe fondul unui conflict spontan, dar şi a consumului voluntar de băuturi alcoolice, prin folosirea unui obiect tăietor-înţepător”.

Persoana vătămată a suferit leziuni care au necesitat 45-50 zile îngrijiri medicale şi care au pus în primejdie viaţa, după cum rezultă din raportul de expertiză medico legală aflat la dosar. ”Raportat la aceste elemente, Curtea apreciază că rămânerea infracțiunii de omor în formă tentată în speţa supusă analizei s-a datorat strict hazardului, astfel că, în lipsa transportării rapide a victimei la spital și a intervenției chirurgicale de urgență realizate asupra acesteia, s-ar fi produs decesul persoanei vătămate”, a motivat instanța.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu