Închide

Înghesuială la examenul de definitivat în Cluj, sute de candidați, cu o treime mai mulți decât anii trecuți

EducaţieTop News by Actual de Cluj - iul. 13, 2021 0 148

Peste patru sute de profesori din Cluj s-au înscris în acest an la examenul de definitivat, unde proba scrisă e programată mâine.

E vorba mai exact de 454 candidați care susțin mâine proba scrisă a examenului național de definitivat. Proba scrisă din cadrul examenului este organizată pentru 37 de discipline, în centrul de examen de la Colegiul Național ”George Coșbuc”, din Cluj-Napoca.

Dintre cei 479 de candidați înscriși la începutul anului școlar, în Cluj au fost admiși la susținerea probei scrise un număr de 454 candidați care au îndeplinit cumulativ mai multe condiții – efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs ”Bine” sau ”Foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, altfel spus cel puțin nota 7 la fiecare probă.

”Facem precizarea că în sesiunea 2021 a examenului național pentru definitivare în învățământ, în județul Cluj, participă un număr foarte mare de candidați, cu peste o treime mai mulți candidați decât în sesiunile precedente”, arată Inspectoratul Școlar Județean.

Cei mai mulți candidați sunt înscriși, la fel ca în sesiunile anterioare, la învățământ preșcolar în limba română – 146 de candidați, față de 83 în sesiunea 2020.

Urmează învățământul primar în limba română – 81 de candidați, față de 62 anul trecut, și respectiv psihopedagogie specială – 32 de candidați și educație fizică și sport – 30 de candidați. ”Evoluţia în carieră a personalului didactic din învățământul preuniversitar se realizează prin promovarea examenelor de definitivare în învăţământ şi obţinerea gradelor didactice II şi I. Examenul naţional de definitivare în învăţământ este unul deosebit de important, întrucât cadrele didactice care promovează acest examen dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar, în timp ce persoanele care nu promovează examenul de definitivat pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant”, explică inspectorul-șef al IȘJ, Marinela Marc. ”Acordarea definitivării în învăţământ semnifică recunoaşterea competenţelor minime acceptabile dobândite de către o persoană care a optat pentru cariera didactică şi care garantează, în acest fel, că dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice şi poate intra pe o rută  de profesionalizare  ascendentă”.

Primele rezultate vor fi afișate în 21 iulie.

Anul trecut Clujul a avut cea mai bună performanță la definitivat, din țară. Au fost 311 de candidați la examen în Cluj – în acest an sunt cu aproape 150 mai mulți.  Citește și:

Definitivat: Cluj, județul din țară cu cea mai bună promovare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare