Închide

Începe șantierul pentru crearea primei străzi „smart” la Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 06, 2019 0 1100

Strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști din Cluj-Napoca pe care se află și căminele Universității Tehnice va intra în șantier începând din 9 septembrie, anunță Primăria. Artera urmează să fie pietonalizată parțial și transformată într-o zonă prietenoasă cu tehnologia, după un studiu al biroului Planwerk comandat de Primărie și apoi transformat în proiect pentru care s-a reușit și atragerea de bani europeni.

Strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști – văzut de specialiști ca cel mai urât din Cluj din perspectiva spațiilor publice – urmează să devină pietonală și să fie înlocuită de o piațetă care să fie utilizată pentru petrecerea timpului liber. Artera este situată în zona căminelor Universității Tehnice și va fi prima stradă de cartier pe care municipalitatea vrea să o transforme în zonă pietonală printr-un proiect similar cu cele pornite în centrul Clujului.

Și nu oricum, ci utilizând tehnologia. Proiectul de modernizare implică amplasarea de bănci cu încărcător USB pentru telefoane mobile, stâlpi de iluminat cu wifi integrat şi camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel încât acesta să pornească automat atunci când este nevoie, staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, dar şi două staţii de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor mai fi plantaţi copaci şi vor fi construite cişmele cu apă şi piste de biciclete. Primul tronson al străzii va fi pietonal, iar pe celălalt vor putea circula și mașinile. Proiectul urbanistic și viziune de dezvoltare a spațiului pietonal a fost făcută de biroul Planwerk care a făcut și proiectul de pietonalizare din centrul Clujului.
Șantierul de pe Molnar Piariu este instrumentat de societatea Diferit, câștigătoarea licitației, firmă care execută și alte lucrări pentru Primăria din Cluj (podul N, șantierul de pe Regele Ferdinand-Sextil Pușcariu – scuar CEC), costă peste 4,3 milioane de lei și urmează să dureze 5  luni.
În prima etapă, lucrările se vor executa pe tronsonul cuprins între strada Fabricii de Zahăr și str.Teleorman, unde circulația autovehiculelor va fi închisă, anunță Primăria, care mai spună că restricțiile de circulație vor fi semnalizate prin indicatoare rutiere.
„Investiția presupune reorganizarea străzii Molnar Piuariu prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuare) și spațiul pe care este permisă circulația automobilelor; refacerea întregii suprafețe de călcare; reorganizarea intersecțiilor; propunerea unui concept de mobilare urbană modern şi coerent adaptat specificului străzii/zonei.
De asemenea, vor fi plantați arbori și arbuști și se vor executa lucrări pentru asigurarea iluminatului public şi de siguranţă modern şi performant care să permită creşterea eficienţei energetice; lucrări pentru iluminat festiv, iluminat arhitectural”, arată Primăria.
sursa foto – Planwerk – simulare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.