O stradă din cel mai urât cartier al Clujului va fi modernizată și transformată într-una prietenoasă cu tehnologia. Municipalitatea vrea să pietonalizeze artera și să refacă instalațiile de iluminat dar și să monteze camere video, sistem automat de irigare cu senzori sau bănci cu încărcătoare USB. Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție a fost atribuit săptămâna aceasta către firma Diferit pentru peste 4,3 milioane lei. După perioada de contestații, Primăria urmează să semeneze contractul și să demareze proiectul.
Strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști – văzut de specialiști ca cel mai urât din Cluj din perspectiva spațiilor publice – urmează să devină pietonală și să fie înlocuită de o piațetă care să fie utilizată pentru petrecerea timpului liber. Artera este situată în zona căminelor Universității Tehnice și va fi prima stradă de cartier pe care municipalitatea vrea să o transforme în zonă pietonală printr-un proiect similar cu cele pornite în centrului Clujului.
Și nu oricum, ci utilizând tehnologia. Proiectul de modernizare implică: amplasarea de bănci cu încărcător USB pentru telefoane mobile, stâlpi de iluminat cu wifi integrat şi camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel încât acesta să pornească automat atunci când este nevoie, staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, dar şi două staţii de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor mai fi plantaţi copaci şi vor fi construite cişmele cu apă şi piste de biciclete. Primul tronson al străzii va fi pietonal, iar pe celălalt vor putea circula și mașinile.
Biroul de proiectare Planwerk a făcut pentru Primărie un studiu urbanistic pentru transformarea arterei. Arhitecții au explicat că un astfel de spațiu public lipsește aproape complet cartierului Mărăști dar și că prin transformarea străzii toate categoriile de vecini – studenți, copii, vârstnici – vor avea un spațiu comun de întâlnire.
Primăria a scos anul acesta la licitație lucrările de proiectare și execuție, un contract de peste 4,4 milioane lei. În paralel a depus și o cerere de finanțare din bani europeni pentru acest proiect.
La licitația care s-a derulat la începutul lunii mai au participat firmele Diferit și Antrepriza de Reparații și Lucrări (Strabag), aceasta din urmă cu terț susținător Planwerk, firma care a făcut și proiectul urbanistic.
Contractul a fost adjudecat la începutul acestei săptămâni către Diferit la valoarea de 4.356.584 lei. Antrepriza de Reparații și Lucrări a avut o ofertă financiară mai mare, de 4.442.712 lei. Primăria urmează să semneze contractul, după ce trece prerioada de contestații (până în 20 iunie). Desigur, dacă nu vor fi obiecții din partea pierzătoarei. Odată semnat contractul, mai întâi se va realiza partea de proiectare (care va dura 2 luni), iar apoi vor începe efectiv lucrările (estimate la 7 luni).
sursa foto – Planwerk – simulare
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Luminiţa Silea
Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014.
A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.