Închide

Prima piațetă publică altfel pregătită de Primărie în cel mai urât cartier din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 04, 2018 1 1285

O stradă din cartierul Mărăști – văzut de specialiști ca cel mai urât din Cluj din perspectiva spațiilor publice – urmează să devină pietonală și să fie înlocuită de o piațetă care să fie utilizată pentru petrecerea timpului liber.
Este vorba despre artera Molnar Piuariu situată în zona căminelor Universității Tehnice, prima stradă de cartier pe care municipalitatea vrea să o transforme în zonă pietonală printr-un proiect similar cu cele pornite în centrului Clujului.
Arhitecții de la biroul de proiectare Planwerk, cei care au făcut proiectul, spun că un astfel de spațiu public lipsește aproape complet cartierului Mărăști dar și că prin transformarea străzii toate categoriile de vecini – studenți, copii, vârstnici – vor avea un spațiu comun de întâlnire.
Potrivit arhitectului Eugen Pănescu de la Planwerk, biroul care a făcut proiectul de transformare a străzii Molnar Piuariu în zonă pietonală, Mărăști este cartierul cu cea mai scăzută calitate a spațiilor publice și de aceea este potrivită această intervenție în mijlocul său, într-un loc în care există și densitate mare de studenți.
”Calitatea și specificul materialelor depășesc nivelul unei străzi, calificând strada Molnar Piuariu ca un spațiu special, de mică piață de cartier, ceea ce lipsește Marăștiului aproape complet. Este cartierul cu cea mai scăzută calitate a spațiilor publice, deocamdată, de aceea este potrivită intervenția în mijlocul lui și în zona cu mare densitate de studenți, care nu au nici un fel de facilitate, fiind limitați în a-și petrece timpul în camere, fără posiblități alternative de studiu sau relaxare”, a explicat arhitectul. 
Tema de proiect a fost testată anterior proiectului de către Primărie prin intermediul asociației Centrul Cultural Clujean care a luat pusul riveranilor prin intermediul unor chestionare completate la fața locului.
”Pentru acest proiect ceea ce este de spus este că nu utilizarea comercială a străzii este o țintă principală, ci în special calitatea  sporită oferită timpului liber al studenților și rezidenților. Anume, prin deschiderea spațiilor publice ale străzii dar și parțial ale curții căminelor pentru utilizare flexibilă cu mobilier temporar, pe de o parte și mobilate specific unei piețe/scuar pentru o imagine diferită de ceea a unei banale străzi. Relaxarea, statul la umbră și zonele pentru joacă (pentru studenți și copiii cartierului) sunt beneficiile principale. Se propune și reorganizarea depozitării bicicletelor si scuterelor, nu numai a mașinilor. Strada va oferi ceva în plus pentru mai multe categorii de vecini, devenind un spațiu comun al vecinătății pentru aceia care nu prea au multe în comun unii cu ceilalți: studenti, copii, vârstnici. Fiecare va găsi un spațiu pentru activități pentru care nu era loc înainte: stat jos, sport, jocuri „de stradă”, citit la umbră de cărți sau electronic, inclusiv incarcare gadget-uri, alimentatie publică cu consum pe terase publice. Totul în siguranță sporită, fără trafic auto (in afara celui ocazional de aprovizionare sau urgentă)”, a subliniat Pănescu. 
Arhitectul spune că nu are emoții cu privire la felul în care va fi primită propunerea deoarece exact este ceea ce, de fapt, are nevoie zona respectivă. ”Joaca pe stradă în cartier, pe care încă o mai știm, va avea un cadru îmbunătățit, cu mai multe opțiuni, mai multă calitate și mai multă siguranță, cu beneficiile sociale ale unei vecinătăți dinamice și complexe. 
Proiectul de transformare a străzii Molnar Piuariu va fi prezentat public, marți, în 7 august, de la ora 17.00 în curtea căminelor studențești ale UTCN de pe respectiva arteră. Ovidiu Cîmpean, director în Primărie, spune că abia așteaptă să vadă cum va fi receptată propunerea de către riverani. „La atelierul de bugetare participativă au venit doi administratori/președinți de bloc din această zonă și ne-au spus că sunt încântați de proiect și că abia îl așteaptă. Chiar vrem să facem această pietonală în cartierul Mărăști. Chiar va arată senzațional și va oferi o altă perspectivă în zonă”, a spus Cîmpean.
Artera Molnar Piuariu se află în cartierul Mărăști, între aterele Dâmboviței și Fabricii de Zahăr și se intersectează cu strada Teleorman. În prezent, strada este cu sens unic și există parcări amenajate de municipalitate.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.