Închide

Încă un laborator pentru testarea coronavirusului în Transilvania

Sănătate by Actual de Cluj - mart. 29, 2020 0 581

Singurul laborator din Ardeal unde sunt analizate probe recoltate de la pacienți suspecți de infecție cu noul coronavirus Covid 19 ar putea fi degrevat cel puțin de probele aduse din Satu Mare, după ce Consiliul Județean din județ a anunțat că la spitalul județean de urgență din Satu Mare va fi funcțională de săptămâna viitoare o linie de laborator similară.

”Metoda de testare care va fi folosită la Satu Mare este testarea prin biologie moleculară genetică, prin intermediul aparatului PCR (Polymerase Chain Reaction), cea mai bună tehnologie la ora actuală. PCR nu este un test rapid, în schimb este cel mai precis dintre cele disponibile pe piaţă în acest moment. Prin intermediul acestui test, analizele sunt grupate în kituri care permit procesarea mai multor analize în acelaşi timp. Testul PCR are o durată de patru ore din momentul introducerii probelor în aparat. Linia de laborator de testare Covid-19 este compusă din mai multe elemente, iar pentru funcţionarea acesteia mai este nevoie de un extractor automat de probe biologice care a fost comandat şi va ajunge la Satu Mare în primele zile ale săptămânii viitoare. Acesta are o capacitate de prelucrare de 12 probe într-un ciclu de patru ore”, arată CJ Satu Mare.

„Pentru acest laborator de testare cu circuite specifice închise, la Spitalul Judeţean de Urgenţă au fost pregătite patru încăperi în care personalul calificat va realiza aceste teste în condiţii de maximă siguranţă. De altfel, spitalul sătmărean a obţinut de la Institutul Naţional de Sănătate Publică certificarea de laborator care corespunde criteriilor pentru testarea cazurilor de infecţie cu coronavirus. Primele probe vor fi analizate în cursul săptămânii viitoare şi astfel nu va mai fi nevoie ca probele prelevate de la pacienţii sătmăreni să fie trimise la Cluj-Napoca, ci vor fi analizate în laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, într-un interval de timp mult mai scurt”, a mai arătat Consiliul Județean Satu Mare.

Astfel de laboratoare ar urma să devină operaționale și în alte județe din Transilvania, spun autoritățile județene – dar deocamdeată singurul laborator care analizează probele de la pacienți din tot Ardealul e la spitalul de boli infecțioase din Cluj-Napoca, ce lucrează la capacitate maximă de aproape două săptămâni – 70 de probe zilnic, plus câteva zeci analizate la Institutul Oncologic, unde însă kit-urile de reactivi s-au terminat. L-am întrebat pe președintele comitetului județean pentru situații de urgență Cluj Mircea Abrudean dacă la spitalul din Cluj vin și acum probe din toată Transilvania sau unele județe au reușit să funcționalizeze laboratoare proprii. ”Deocamdată da. Așteptăm cu nerăbdare să fie operaționale și aparatele din celelalte județe”, a spus el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare