Închide

Încă o dată locul 2 pentru Cluj într-un top imobiliar. Orașul transilvănean are cea mai mare piață de birouri din provincie

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 10, 2015 0 618

19 ha de birouri – aceasta este suprafața cu care contribuie Clujul pe harta națională a spațiilor de birouri, conform celei mai recente „numărătoria evaluatorilor de la Darian. Cu extinderea companiilor din IT și outsourcing și interesul dezvoltatorilor de a prinde momentul favorabil în care e acum piața locală, Clujul a ajuns a doua cea mai mare piață, după cea a Capitalei.

Potrivit unei analize Darian aferente semestrului I, cea mai mare piaţă de birouri în afara Bucureștiului este cea din Cluj Napoca cu aproximativ 190.000 mp, urmată de Iaşi cu 125.000 mp, Timişoara cu aproximativ 100.000 mp şi Braşov cu 80.000 mp. Cele patru oraşe cumulează sub un sfert din stocul din Capitala, o piață care continuă să crească. Mai precis, se estimează că în București vor fi livraţi în acest an aproximativ 80.000 mp, dar, împreună cu cele care se vor finaliza în 2016, vor fi aproximativ 300.000 mp, din care trei sferturi vor fi livrate în zona de nord a Capitalei şi în zona Pipera .

Cu un stoc relativ redus de spaţii de birouri şi cu o rată de ocupare relativ ridicată, chiriile de birouri de clasa A din Cluj-Napoca, variază, în medie, în intervalul 12-14 €/mp, arată datele Darian. „Există, însă, o ofertă competitivă consistentă de spaţii de birouri de clasa B în zonele centrale şi semicentrale unde nivelul mediu al chiriilor variază între 7-9 €/mp. Chiriile pentru spaţiile de clasa C din zonă periferică variază între 3–6 €/mp”, mai arată analiza evaluatorilor.

În Cluj, fazele II ale celor mai mari proiecte de birouri demarate în anii recenți aduc în acest an încă aproximativ 40.000 mp de birouri, cu etapa II din The Office „cap de afiș”. Din informațiile furnizate de dezvoltatori pentru Actualdecluj.ro, recent finalizata clădire de birouri din cadrul Liberty Technology Park are 30% din suprafață acoperită prin contracte (din 11.250 mp), iar a doua clădire The Office, cu termen de livrare în decembrie, a ajuns la un nivel similar de ocupare (prin contracte).

Vezi și

Teren pregătit pentru o nouă clădire de afaceri. La “Someșul”

 

Platforma fostei fabrici de mobilă de lângă gară, în etapa IT: s-au mutat primii chiriași în clădirea nouă

 

Faptul că orașul din Transilvania e al doilea cel mai activ din țară o resimt și cei cu afaceri conectate la piața birourilor. „Bucureştiul rămâne în continuare cel mai dinamic oraş din ţară în ceea ce priveşte piaţa de amenajări, beneficiind de construcţia unui număr semnificativ de clădiri de birouri. În Cluj, datorită centrelor de afaceri nou inaugurate în ultimii ani, precum The Office, Liberty Business Center sau noul Iulius Centre, activitatea a fost mai intensă ca oricând. Un al doilea val este așteptat la sfârșitul acestui an şi începutul anului viitor, prin livrări suplimentare de clădiri clasa A”, a menționat Christophe Weller, managing partner COS, companie activă în piața de mobilier și amenajări interioare pentru spații de birouri.

„Timişoara a fost mai liniştită în ceea ce priveşte sectorul imobiliar, însă ne aşteptăm ca Iaşi să aibă un rol activ în dezvoltarea proiectelor, iar cererea de mobilier de birou să crească substanţial datorită disponibilităţii de clădiri noi şi planurilor de expansiune ale companiilor mari din zonă”, a completat Weller. De la începutul anului 2015, birourile COS din Bucureşti şi Cluj au fost implicate în proiecte precum: Oracle în Sky Tower, Telus, DB Schenker, sucursalele IDEA::BANK, CITR, Schneider, Moneygram, Arval, Glencore, Travelport, National Instruments, Yardi, Yonder, Lohika, Ernst & Young Cluj-Napoca şi KPMG Cluj-Napoca. Concluzia: cele mai active companii care investesc în mobilier nou şi amenajări interioare fac parte în special din domenii precum Business process outsourcing (BPO), IT şi dezvoltare software, servicii profesionale şi telecomunicaţii. COS a înregistrat în primele 6 luni ale anului 2015 o creştere a cifrei de afaceri cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, compania ajungând în primul semestru la afaceri de 9.12 milioane euro, cu o estimare de 18 milioane euro pentru final de an.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.