Închide

Studiu: Cluj-Napoca, cele mai bune servicii publice din România

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 10, 2015 1 573

Cu gunoaiele pe străzi, cu o criză a deșeurilor fără precedent, Cluj-Napoca ajunge pe primul loc în țară într-un clasament național al performanței municipiilor din perspectiva calității serviciilor publice locale.

Concluzia vine după cel mai recent audit al calității și accesibilității serviciilor publice realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) pentru a măsura cât de eficient au fost administrate cele mai reprezentative servicii publice locale de către municipiile mari din România. Rezultatul – municipiul cu cel mai înalt nivel performanță în managementul serviciilor este Cluj Napoca. „Evaluarea s-a făcut pe baza punctajului realizat de fiecare municipiu reședință de județ, calculat pe baza unor indicatori tehnici și financiari pentru următoarele servicii: alimentare cu apă și canalizare, salubrizare, termoficare, iluminat public, transport public, respectiv a votului cetățenilor din aceste municipii pentru fiecare serviciu în parte. În clasamentul final s-a avut în vedere și performantele financiare ale fiecărui municipiu, înregistrate pe baza veniturilor proprii și a fondurilor europene atrase. Toate aceste date tehnice și financiare provin din surse publice și au fost comunicate de autoritățile publice locale”, explică IPP.

Analiza mai arată că cel mai slab administrat serviciu este cel de alimentare cu apă și canalizare, în vreme ce cel mai eficient este serviciul de salubrizare a localităților — dacă sunt luate în calcul atât performanțele tehnice, costurile serviciului, cât și satisfacția cetățenilor față de respectivul serviciu.

Scrie un comentariu