Încă o acțiune de PR în favoarea Supercom, firma dubioasă girată de Boc și Tișe
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 26, 2023 2 2167

Șeful Asociației Eco Metropolitan și directorul Supercom, Gabriel Oltean, au fost aduși de primarul Emil Boc în fața Consiliului Local în cadrul unei ședințe de îndată convocate pentru un proiect care se „pun în aplicare prevederile legale care țin de salubritate”, după cum a explicat Boc.
Firma Supercom, deși s-a angajat prin licitație că va tarifa populația în funcție de cât gunoi produce, nu-și respectă angajamentul. Cu toate acestea, a confirmat și Primarul Emil Boc la ședința de înadată, urmează actualizări ale tarifelor de ridicat gunoiul pe lotul 1, din care face parte și Cluj-Napoca.
Potrivit primarului este vorba despre „obligativitatea de punere în aplicare a prevederilor legale care țin de salubritate” care urmează să fie asumată în 28 iunie, la Adunarea Generală a Asociației Eco Metropolitan.
Emil Boc a mai explicat că urmează ca în 10-12 iulie să fie inițiată o altă hotărâre de Consiliu Local pentru actualizări ale prețurilor la ridicat gunoiul în Cluj-Napoca și în restul localităților care fac parte din lotul 1 câștigat la pachet de Supercom. „În unele capitole pot fi și scăderi de prețuri”, a mai spus primarul.
Deja, potrivit declarațiilor unor primari de comune de lângă municipiu, firma de Salubritate a solicitat dublarea tarifelor practicate per tonă, cu care a câștigat licitația organizată de ADI Eco Metropolitan.
În cadrul ședinței de îndată, consilierii USR au cerut explicații cu privire la activitatea Supercom din Cluj-Napoca, arătând că sistemul de colectare selectivă anunțat, cântărirea deșeurilor sau punctele gospodărești sunt departe de cele anunțate prin contract.
Supercom a început deja tarifarea populației din Cluj-Napoca și emiterea de facturi către asociațiile de locatari. Timp de câteva luni, din februarie, nu s-au emis facturi de ridicat gunoiul.
De altfel, consilierul Călin Groza a semnalat înaintea ședinței probleme reale care există în Cluj-Napoca.
Consilierul USR Călin Groza a cerut în cadrul ședinței de înadată din 26 iunie un calendar ferm pentru a fi raportat cetățenilor din Cluj-Napoca în privința atingerii țintelor naționale privind colectarea selectivă.
Primarul Emil Boc a dat cuvântul directorului ADI Eco Metropolitan, Marius Bălu, prezent în ședința de înadată online, fizic, în sala de ședințe a Primăriei, alături de managerul orașului, Gheroghe Șurubaru.
Acesta, la rândul său, a dat cuvântul directorului Superom, Gabriel Oltean, prezent și el fizic la aceeași ședință și la aceeași masă.
Oltean a explicat că este prea devreme să poată avansa cifre, având în vedere că abia în 27 aprilie Supercom a preluat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). El a motivat că în prezent se fac probe cu reprezentanții Consiliului Județean și cei ai RADP (Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Primăriei care a gestionat centrul și depozitarea gunoiului, anterior prefării CMID), că s-au făcut eforturi cu privire la infrastructură, că utilajele sunt vechi și există probleme funcționale reale și că la trei luni de la preluarea activității va putea avansa cifre privind colectarea selectivă.
„Potrivit raportărilor RADP, în 2022 eram la 12 % la colectarea selectivă și ținta este 50%”, a adăugat Călin Groza.
În schimb, directorul Supercom a ținut să spună că pe loturile unde firma deja operează, în baza celorlalte licitații câștigate, s-a ajuns la un grad de colectare a deșeurilor de 18%, adică în Turda, Câmpia Turzii, Dej și comunele arondate acestor municipii, date pe 2022, în general. „Există autorități locale mai sus sau mai jos de aceast procent”, a mai arătat el.
Primarul Boc a mai arătat că la finalul lunii iulie, cei de la Supercom vor anunța date legate de colectarea selectivă în Cluj-Napoca.
2 comentarii
Scrie un comentariu
Articole similare
-
A fost deschisă licitația pentru traseele veloturistice din Bihor înspre Cluj, între Băile Felix și Ic Ponor în Cluj, valoarea estimată e de aproape 10 milioane de euro
mart. 19, 2025 0
-
Baroul Cluj sesizează Inspecția Judiciară după ce un avocat s-a plâns că a fost amendat de o judecătoare. ”Un comportament care nu poate fi tolerat de corpul avocaților”
mart. 19, 2025 0
Am verificat daca se căntareste la ridicarea gunoiului..Rapsodiei 14.Bl.P1..punct de colectare Observator 121..din luna feb-mai..nu s-a căntarit niciodata…cel de pe masina a zis ca se căntareste in Rampa, ca aduna de la mai multe Asociatii..dar de unde stim noi căt gunoi se ridica de la celelalte Asociatii..au venit fact din lunile Ian 27-31, feb, martie aprilie de 5100 lei..cam 20-23 lei /pers..cănd am platit mi-au spus ca Primaria nu mai plateste suventia si din cauza asta e acest pret..in rest nu avem reclamatii..mai avem o problema ..vrem cartele pe dispozitivele in care containarele sunt ingropate..fiind amplasate pe aleea care duce in statia de masina vin cetsteni cu pungile de gunoi si le arunca la noi say pe jos..multumesc
O noua ticăloșie în urma căreia prețul practic s-a triplat.Oras comoara doar pentru unii…!