Închide

Încă 10 ani se prelungește valabilitatea actualului PUG/Primăria susține că va scoate la licitație, din nou, contractul de actualizare a regulilor de construire din Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 24, 2024 0 1515

Actualul Plan Urbanistic al Orașului care își încetează valabilitatea la finalul acestui an urmează să mai fie prelungit pentru 10 ani, perioada maximă admisă de lege. Consilierii locali urmează să discute un proiect de hotărâre în acest sens la ședința din 25 iunie.

Oficialii Primăriei au fost criticați că nu doresc cu adevărat un nou PUG care să corecteze neajunsurile, să fie cu adevărat digital, să nu fie tributar intereselor dezvoltatorilor imobiliari și să fie în acord cu ambițiile Clujului de a deveni neutru din punct de vedere climatic. Aceasta, după ce în 2022, Primăria a decis să rezilieze contractul pentru actualizarea actualului PUG încheiat cu o asociere cu lider compania Synergetics Corporation.

De fapt, de la reziliere, primarul Emil Boc a ținut să transmită că în ciuda rezilierii nimeni din oraș nu e în pericol să nu mai poată construi deoarece PUG Cluj expira în decembrie 2024 iar Primăria poate, legal, să îl mai prelungească încă 10 ani.

La ședința ordinară din 25 iunie, consilierii locali au pe masă o astfel de decizie. În motivarea prelungirii valabilității actualului PUG, Primăria arată că acest lucru se face pentru ca să nu existe sincope, dar că și în bugetul pe anul acesta s-au prevăzut fonduri pentru lansarea unei noi licitații pentru actualizarea PUG Cluj, înaintea acesteia urmând să se actualizeze și caietul de sarcini de la vechea procedură.

Mai mult, Primăria arată că a câștigat definitiv toate acțiunile în instanță cu Synergetics, după ce a decis să rezilieze contractul pe motiv că proiectanții nu au predat la timp fazele din contract.

Ultimele declarații privind actualizarea PUG s-au făcut înainte de alegerile locale, când oficialii Primăriei arătau că așteaptă noul cod al urbanismului ca să poată lansa licitația de actualizarea a PUG Cluj.

Detalii:

Când se va scoate din nou la licitație actualizarea PUG Cluj, care expiră la final de 2024

De cealaltă parte, în lipsa unor date reale oferite de actualul PUG, Primăria preferă în continuare să gestioneze subiectiv una dintre marile probleme ale Clujului, traficul, să autorizeze și să avizeze proiectele urbanistice prin prisma unor studii de trafic a căror date nici ea nu le-a centralizat. Și să „îngroașe” conturile unora și altora care fac astfel de studii despre care chiar primarul Boc a recunoscut la o ședință de urbanism că, fiind plătite de dezvoltatori, le dau dreptate acestora, fiind subiective.

Vezi aici:

Reguli noi pentru acceptarea proiectelor urbanistice în Comisia de Circulație/Cum justifică primarul regula prin care, pentru avizarea proiectelor imobiliare, dezvoltatorii trebuie să realizeze mai multe studii de trafic pe aceeași stradă

Un alt reproș se leagă de digitalizarea urbanismului de la Cluj pe care ar fi trebuit să îl aducă un nou PUG. Acum, orașul are un PUG de hârtie, care era afișat de aceast manieră în Sala de Spiclă a instituției. În prezent, Primăria a bifat această tematică a digitalizării și cam atât. Interfata GIS de la Cluj e penibilă si e doar o „simulare” a ceea ce ar trebui să fie, nu are geometrii de proprietate valide, nu oferă informații, nu e utilizabilă și nu pune la dispozitie nimic în mod transparent pentru cetățeni. Celelalte cu certificate de urbanism digitale, autorizații, eliberate de Primărie sunt povești în Cluj-Napoca.

Mai mult, deși Primăria are ambiții și planuri ca orașul să devină neutru din punct de vedere climatic, actualul PUG nici nu atinge o astfel de temă, reziliența, schimbările climatice nefiind direcții pe care construirea în oraș să le aibă în vedere.

Exemplele ar putea continua, municipalitatea fiind cea care și-a asumat să plătească din bani publici cheltuieli de judecată cu duiumul în procesele cu cei care câștigă și au câștigat procese pe PUG în care Primăria a fost/este obligată să modifice documentația deoarece a confiscat prin ea dreptul de construire al oamenilor.

vezi și:

Cluj-Napoca – „smart city” rămâne în haos urbanistic, cu reguli de construire depășite, trasate pe planșă de hârtie. Contractul pentru noul PUG a fost reziliat de primărie/ Compania responsabilă de proiect spune că nu a primit datele necesare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.