Închide

Când se va scoate din nou la licitație actualizarea PUG Cluj, care expiră la final de 2024

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 01, 2024 1 764

Noul termen anunțat de Primărie pentru a relansa licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) Cluj se leagă de momentul adoptării Codului Urbanismului. ”După ce va fi adoptat de către Parlament, vom relua și noi licitația pentru actualizarea PUG”, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea, la ședința Consiliului Local din 28 mai.

Deși Primăria a susținut că dorește să actualizeze din timp Planului Urbanistic General (PUG) Cluj, tocmai pentru ca noua documentație să fie realizată la timp și să se obțină și avizele necesare până la expirarea actualui PUG, contractul, încheiat în toamna lui 2020 cu Synergetics Corporation (leader de asociere) – AV Transport Palnning – Panteia B.V. pentru peste 1,7 milioane lei, a fost reziliat în 2022. Pe de o parte, Primăria a acuzat că proiectanții nu și-au respectat termenele contractuale, iar pe de alta, contractanții au reproșat administrației că nu au predat la timp datele necesare pentru întocmirea studiilor de fundamentare, nici nu a organizat consultările publice pe parcursul acestei prime etape din contract.

Consorțiul căruia Primăria i-a reziliat contractul s-a adresat instanței. Deocamdată în proces nu s-a anunțat o soluție definitivă. În ultimii doi ani, oficialii Primăriei au făcut mai multe declarații referitoare la PUG. Chiar dacă PUG-ul orașului expiră la finalul anului 2024, orașul nu este în pericol ca activitatea de urbanism să fie blocată, având în vedere că, legal, regulile de construire pot fi prelungite încă 10 ani, asta a spus primarul Emil Boc, după rezilierea contractului pentru actualizare PUG-ului. Declarația primarului a fost reiterată de viceprimarul Dan Tarcea la ultima ședința de Consiliul Local, întrebat fiind cu privire la expirarea actualului PUG. Mai mult, Dan Tarcea a spus că cei din Parlament sunt deja întârziați cu adoptarea Codului Urbanismului, având în vedere că e un document cerut prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar Primăria așteaptă varianta finală a noii legi ca să alinieze PUG-ul și licitația la el.

vezi și:

Actualizarea Planului Urbanistic General al Clujului s-a stopat, după ce Primăria a anunțat că reziliază contractul. Boc: Avem PUG, avem cadru legal de dezvoltare urbană/ În același timp vă și spunem că noi imediat reluăm această procedură/ Aceasta este discuția pe care o poartă în prezent specialiștii, să vedem cum putem integra în actualizarea PUG-ului municipiului și un masterplan metropolitan

La ședința Consiliului Local, consilierii PSD au semnalat faptul că s-au pierdut multe procese, s-au plătit cheltuieli de judecată, ceea ce e un semnal clar pentru actualizarea PUG.

În schimb, viceprimarul Tarcea a arătat că regulile de construire ale Clujului au fost în consultare publică timp de 5 ani. “Ce apare pe ordinea de zi nu reflectă situația reală. Sunt sute de procese câștigate, care nu trec prin Consiliul Local. Care e vina Primăriei când instanța permite construirea în Făget sau în livezi, unde noi prin PUG le-am păstrat zone verzi?! Așa, cu sincopele pe care le-am avut, PUG-ul a produs efecte pozitive în Cluj și vedem deja zone care au prins culoare și au crescut în calitate”, a spus Tarcea.

În schimb, încă din faza de elaborare a Temei de actualizare a PUG s-au arătat mai multe vulnerabilități ale actualei documentații după care se permite construirea printre care și faptul că nu are niciun fel de componentă pe partea de reziliență și schimbări climatice. De aceea, au arătat specialiștii, e foarte importantă actualizarea PUG și nu implementarea unor planuri paralele pentru partea de “oraș neutru climatic”.

„Cu cârpeală nu rezolvăm mare lucru. Tema este așa gândită încât să creeze premisele stingerii unor (multor) procese generate de actualul PUG. Asta, din prima. Se stimulează clădirile de calitate prin CUT selectiv, pe criterii gen BREAM, se deblochează dezvoltarea, se enunță axele, centrele, legăturile, oportunitățile, amenințările legate de dezvoltare, accesibilitate, mobilitate sau calitatea vieții”, explica Horațiu Răcășan, de la biroul Raum, cei care au conceput tema de actualizare.

Potrivit arhitectului, cuvintele cheie pentru noul Cluj sunt: policentrizare, CUT stimulativ, coeficient de biotop.

Detalii despre problemele pe care un nou PUG le-ar rezolva, mai jos:

Se pregătește noul Cluj. Care sunt ambițiile următorului PUG Cluj pentru care Primăria a pus la bătaie jumătate de milion de euro

Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi a construcţiilor (Codul Urbanismului) este un proiect complex de lege care urmărește comasarea, reformarea și uniformizarea legislației din domeniul construcțiilor. Proiectul Codului Urbanismului se află, în prezent, în dezbatere parlamentară. Printre reformele propuse se numără digitalizarea și simplificarea procesului de obținere a autorizațiilor de construire.

Proiectul de lege propune înființarea Ghișeului Unic Național (Ghișeul Unic), o interfață online între solicitant, pe de o parte, și autoritățile publice și/sau entitățile avizatoare implicate în procesul de autorizare a lucrărilor de construire (publice sau private), pe de altă parte. În prezent, documentul este încă în dezbatere în Parlament.

 

Un comentariu

  1. PUG-ul se va prelungi, pana cand se va finaliza noul PUG. Pe site-ul primariei s-a publicat proiectul de hotarare pentru demararea prelungirii valabilitatii PUG ( numarul 20 pe ordinea de zi a sedintei consiliului local din 25 iunie). Scrie in raport ca firma aceea care ar fi trebuit sa faca PUG-ul si care nu s-a achitat de indatoriri, a pierdut definitiv procesul cu primaria, deci contractul e reziliat si vor scoate din nou la licitatie serviciile de proiectare.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.