Mit sau realitate: se mai vând apartamentele în Cluj Napoca? Care sunt prețurile reale, unde se construiește și cum evoluează proiectele imobiliare
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 24, 2024 8 7298

De altfel, apetența cumpărătorilor din Cluj pentru apartamente noi este reflectată și în analizele imobiliare realizate la comanda companiilor din domeniu. Pe fondul unor scăderi a numărului de apartamente finalizate în anii precedenți, interesul potențialilor cumpărători din Cluj a crescut în prima jumătate acestui an, în special pentru proprietățile noi, arată datele prelucrate de platforma de specialitate imobiliare.ro.
De exemplu, din cele peste 500 de apartamente care vor fi finalizate pe strada Soporului până în august 2025 în două ansambluri imobiliare de mari dimensiuni, mai sunt disponibile doar apartamente scoase la revânzare de primii cumpărători. În asamblul construit pe strada Soporului,nr. 1, dezvoltatorul SDC Imobiliare este aproape să finalizeze 250 de apartamente într-un imobil cu șapte etaje, proiect care include 21 spatii comerciale, o clinică, 1500 mp de birouri, parcări subterane si supraterane. Acum se lucrează la partea de alei și toate apartamentele au fost vândute integral, arată reprezentanții firmei. Celelalte peste 300 de apartamente de pe strada Soporului 19 la care același constructor lucrează în prezent în ritm alert și care urmează să fie gata în 2025 sunt vândute în proporție de aproape 100%.
Apartamentele din aceste ansambluri situate în partea estică a Clujului sunt înconjurate de spații verzi, iar în zonă se prefigurează și alte investiții edilitare, drumuri și utilități, anunțate deja de Primăria Cluj-Napoca care a pregătit un cartier model aici (la nivel de Plan Urbanistic Zonal), pe 206 hectare, respectiv „Cartierul Sopor”. Acesta urmează să fie dezvoltat conform regulii instituite a orașului de „15 minute”, adică distanța maximă care sa-i despartă pe viitorii locuitori de toate serviciile publice (transport, învățământ, zone verzi etc).
Cum a evoluat oferta de locuințe noi în Cluj la începutul anului
Conform raportului pentru primul trimestru al anului realizate de Imobiliare.ro, numărul apartamentelor și caselor disponibile la vânzare pe piața imobiliară din Cluj-Napoca se menține în primele trei luni ale anului sub nivelul înregistrat în intervalul similar al anului trecut. Potențialii cumpărători au avut de ales în acest timp din 13.000 de locuințe listate pe platformă. Oferta de locuințe noi a fost, la rândul ei, mai limitată decât cea aferentă primelor trei luni din 2023. Au fost scoase la vânzare 2.600 de case și de apartamente noi, finalizate începând cu 2020, cu aproape 20% mai puține decât anul trecut. Și de această dată discutăm despre al doilea cel mai mare număr de proprietăți, după cel din București.
8 comentarii
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Piața rezidențială din Cluj la început de an. Analiza unei agenții imobiliare: Noi corecții de prețuri în februarie/ Sumele cerute sunt mai mari decât în urmă un an, dar au scăzut cu 18% față de momentul de vârf al pieței din 2024
mart. 22, 2025 0
-
Primăria Cluj-Napoca anunță că anul viitor va da în folosință un centru pentru vârstnici, cu 70 de locuri. Orașul are un deficit serios de astfel de spații
mart. 22, 2025 0
toti clujenii si presa urla ca se construieste prea mult.
realitatea e fix invers. si asta e si cauza la preturile mari.
ar trebui sa se construiasca si autorizeze mai usor
Cîte sînt ale băcilor, cîte ale unor fonduri de investiții, cîte ale altor instituții financiare?
Cei tineri cu salarii medii și mici nici nu se pot gândi să-și cumpere vreodată măcar o garsonieră.
Prețurile sînt mari de cînd au fost lăsate oficinele înșirate mai sus să se bage în imobiliare. Iar asta peste tot în lume.
La mine pe etaj din patru apartemante unul e nelocuit, două sînt doar cu cîte un locatar din care unul peste 80 de ani. Majoritatea apartamentelor din bloc au un locatar, proprietar pensionar sau chiriaș, apoi cîteva cu doi, puține cu trei și foarte puține cu patru. Peste vară în jur de 25% sînt goale. Asta în Cluj.
Dacă mergi seara prin orașe cum ar fi Dej mai nu sînt lumini aprinse la blocuri.
Am o singura intrebare:
Daca toate locuintele sunt vandute integral,cel putin pe Soporului nr.1, de ce e plin pe site-urile de imobiliare de anunturi cu apartemente de vanzare in ambele ansambluri rezistentiale „direct de la constructor”?
ps: pretul real de vanzare e 3000-3200euro/mp
Specula neimpozitata.Sunt persoane inventate la defunctul Caritas care cumpără 10 -15 apartamente in stadiu de proiect cu 2300 euro/m2 și le revând înainte de a fi intabulate cu 2700 euro/m2.Este cel mai simplu mod de a face bani fara sa treci pe la ANAF.Se numește specula a la Cluj și este posibilă datorită unui vid legislativ.Pacat de tinerii promițători care trebuie sa plece din Cluj pentru a nu deveni sclavii băncilor.O sa avem un Cluj plin de milionari și apartamente goale.
Sunt si angajati sau rude ale angajatiilor din primarie ?
Se pot vedea retroactiv toate tranzactiile chiar daca nu au fost inregistrate la finante sau nu au trecut pe la notar.
Stire de kk, de dat apa la moara.
wow…un singur exemplu cu SDC Imobiliare. La Elite City e jale – au trebuit să aplice reducere de 10% și abia au vândut 50% din apartamentele din primele 3 blocuri construite din 6 sau câte au în plan….
Minciuna. Apartamentele nu se vand in stadium de proiect asa cum scrieti voi ci asa zisul „dezvoltator” face un sistem barter, da 30-35% din ap proprietarului terenului, apoi 1-2 ap la ala care ii sapa groapa altele la cel ce ii aduce cimentul si tot asa. De fapt dezvoltatorul nu are niciun ban, el doar le promite la ceilalti ca la sfarsit o sa le dea apartamente la nivel semifinisat. Ce ramane vreo 35-40% sunt apartamentele dezvoltatorului care chipurile inca sunt la vanzare. O mica eroare in tot lantul asta de promisiuni fara bani si ajungi ca elena udrea cu fundatia la bloc facuta, cu drum si in imposibilitatea de a finaliza constructia, deci teapa.