Cluj-Napoca – „smart city” rămâne în haos urbanistic, cu reguli de construire depășite, trasate pe planșă de hârtie. Contractul pentru noul PUG a fost reziliat de primărie/ Compania responsabilă de proiect spune că nu a primit datele necesare
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 06, 2022 2 850
Un oraș precum Cluj-Napoca, care în prezent are un Plan Urbanistic făcut pe o planșă de hârtie, rămâne în „haos urbanistic”, tributar intereselor dezvoltatorilor imobiliari și va oferi în continuare date foarte puțin utilizabile, incomplete și imprecise, arată reprezentanții companiei Synergetics, vorbind despre consecințele rezilierii unilaterale a contractului pentru actualizarea PUG Cluj. Într-o conferință de presă, oficialii companiei spun că au fost notificați în 5 septembrie asupra rezilierii unilaterale a contractului (încheiat în toamna lui 2020), dar că vor contesta decizia Primăriei Cluj, având în vedere că, susțin aceștia, municipalitatea nu le-a pus la dispoziție date în format digital, așa cum spune legea, pentru a putea realiza studiile de fundamentare (prima etapă a contractului). Mai mult, Adrian Ilie, cel care conduce compania, a arătat că societatea sa a început în același timp cu contractul din Cluj alte două PUG-uri la Constanța și Brașov, contracte în cadrul cărora s-au furnizat date și pe care deja municipalitățile respective au recepționat etape de contract.
„Ne uimește și ne afectează decizia Primăriei. Avem fapte, date, înscrisuri, parte din corespondența purtată cu Primăria. Ne uimește decizia Primăriei de a rezilia contractul, mai ales că lucrăm de mai bine de 15 ani cu autoritățile locale, timp în care am făcut eforturi să ne îndeplinim obligațiile contractual, coștienți că suntem plătiți din banii contribuabilii. Nu activăm doar în domeniul urbanismului, însă avem o cotă de piață de 40% în România, în timp ce următorul prestator pentru sectorul public are o cotă de piață de 8%. Ne ocupăm de PUG-urile orașelor poli de creștere din țară, Craiova, Brașov și Constanța unde deja suntem avansați pe respectivele contracte. Soluția în cazul Clujului nu era rezilierea. Am semnalat problemele de la început, am apreciat că municipalitatea de aici este un partener, însă nu ne-au pus la dispoziție datele necesare în format digital. PUG-urile, potrivit legii, presupun o elaborare cu un grad de elaborare ridicat, sunt implicate 20 de specialități, iar o primă etapă o implică realizarea studiilor de fundamentare. Toată disputa cu autoritatea locală din Cluj-Napoca a intervenit după ce nu ne-au fost puse la dispoziție datele în format digital. Am semnat în același timp cu contractul din Cluj-Napoca contractele pentru realizarea PUG-urilor în Constanța și Brașov. În cazul acestor PUG-uri avem deja recepții efectuate de către aceste autorități, ceea ce demonstrează că avem capacitate să derulăm astfel de contracte/ În ultimii 5 ani, noi am adus lucruri noi pe piața de profil, procesăm date în tehnologia GIS care sunt extrem de utile atât pentru PUG-uri, cât și pentru activitatea operațională a departamentelor de urbanism. Noi nu am primit până astăzi seturi parțiale de date, ceea ce ne-a împiedicat să facem studiile de fundamentare, nu am avut materia primă pentru elaborarea unui produs”, a arătat Adrian Ilie, mangerul Synergetics, cei care au câștigat licitația pentru actualizarea PUG Cluj.
Deși Primăria a elaborat un caiet de sarcini foarte bun pentru actualizarea PUG-ului, caiet care a stat la baza contractului încheiat de Primărie cu Synergetics, modul în care s-a derulat contractul a fost defectuos, iar funcționarii și oficialii Primăriei nu au fost deschiși la dialog și colaborare, a mai semnalat Adrian Ilie. El a mai prezizat că această lipsă de dialog cu Primăria o aduce chiar pe aceasta într-o situație în care, spre exemplu, putea să aibă o bază de date cu toată infrastructura de transport din oraș, circa 700 de kilometri, pe care compania a scanat-o laser, chiar nefiind parte din contract și care putea fi furnziată instituției pentru a-și cadastra respectiva infrastrucutră. Până în prezent compania a cheltuit circa 400.000 lei pe contractul din Cluj, a arătat și administratorul Claudiu Băjenaru. „Avem o demnitate profesională de apărat și vrem să punem capăt unor eventuale suspiciuni ale celor cu care lucrăm și avem contracte, așa că vom contesta decizia de reziliere”, a arătat Adrian Ilie.
El a mai precizat că, încă din faza de licitație a contractului pentru PUG Cluj (la care inițial oferta firmei a fost descalificată), arhitectul șef al orașului invoca motive subiective într-o corespondență adresată primarului Emil Boc pentru descalificare ofertei companiei. „Arăta că nu suntem din Cluj și că niciun alt oraș unde am mai lucrat nu este de complexitatea Clujului. Ni s-a pus la îndoială experiența similară, s-a invocat că nu sunt traduse din engleză. Am contestat decizia prin care am fost descaificați și CNSC ne-a dat dreptate”, a mai explicat Ilie.
Una dintre consecințele rezilierii contractului pentru actualziarea PUG, în opinia celor de la Synergetics, este că orașul, spre exemplu, nu va putea deconta astfel de servicii de realizare a PUG-ului prin PNRR, așa cum, spre exemplu, se întâmplă în Craiova. „Nu se vor corecta nici erorile semnalate în actualul PUG, nici nu se vor rezolta situațiile litigioase apărute în oraș odată cu procese câștigate de beneficiari privați. Un oraș fără un PUG GIS nu are forță digitală, nu poate deveni un smart city. Dacă nu procesezi date nu ai nici instrumente de analiză a datelor din teritoriu și planifica o dezvoltare urbanistică”, a mai spus Ilie.
Despre actuala platformă lansată de Primăria Cluj, PUG GIS Cluj, disponibilă pe site-ul Primăriei, oficialul Synergetics a arătat că nu e bazată pe hărți topografice și că aduce date foarte puțin utilizabile, incomplete și imprecise.
Synergetics Corporation (lider de asociere) cu AV Transport Palnning și Panteia B.V. au semnat în septembrie 2020 contractul cu Primăria Cluj-Napoca pentru actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) din Cluj-Napoca, contract în valoare de peste 1.7 milioane de lei. În luna august, primarul Emil Boc a anunțat că Primăria intenționează să rezilieze contractul pentru actualizarea PUG-ului deoarece compania nu și-a respectat obligațiile contractuale, motiv pentru care o va trece pe lista rușinii. Mai mult, primarul Emil Boc a arătat că, odată cu rezilierea, Primăria intenționează să reia licitația pentru actualizarea PUG, însă într-o nouă formulă prin care acesta să aibă inclus și un masterplan metropolitan care să dicteze dezvoltarea urbanistică în Cluj-Napoca și în comunele învecinate, Gilău, Florești, Apahida sau Baciu.
Cum demonstrează Synergetics că rezilierea nu e din vina sa:
„considerăm necesar să redăm, în cele ce urmează, desfășurătorul lucrărilor și al corespondenței cu Primăria, care a însoțit sub-etapele contractului, până în prezent:
Conform contractului de atribuire nr. 441789/14.09.2020, către asocierea S.C. Synergetics Corporation S.R.L. (lider de asociere), A.V. Transport Planning și Panteia, proiectul Reactualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca cuprinde 5 etape.
Etapa I presupune “Elaborarea formei sintetizate și diagnoza Planului Urbanistic General aflat în vigoare, studiile de fundamentare, sinteza studiilor de fundamentare, diagnosticul general și cel prospectiv și conceptul de dezvoltare a zonei metropolitane Cluj-Napoca și estimarea viabilității financiare a propunerilor din Planul Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca.”
Etapa I a lucrărilor de actualizare a PUG Cluj-Napoca este o etapă de inventariere temeinică a tuturor datelor existente și de culegere/descoperire a unor date/particularități noi, o etapă în cadrul căreia se realizează și Studiile de fundamentare, acestea fiind, la rândul lor, o serie de analize multicriteriale ce vor sta la baza actualizării.
Ca parte a Studiilor de fundamentare, obligatorie este și Consultarea publicului (conform prevederilor Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, nr. 2701/30.12.2010, referitor la “informarea și consultarea publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism”), pentru a afla modul în care clujenii resimt și trăiesc problemele orașului, astfel încât propunerile de actualizare a PUG să reflecte nevoile reale ale locuitorilor și ale tuturor factorilor interesați (profesioniști/specialiști, mediu de afaceri etc.).
Culegerea tuturor datelor, sinteza și analiza lor, precum și Studiile de fundamentare, ce includ consultarea publicului, constituie, practic, baza de la care se pornește în formularea propunerilor pentru forma reactualizată a Planului Urbanistic General.
Nota de comandă pentru Etapa I a contractului, având nr. 552729/43, s-a primit de la Primăria Cluj-Napoca în data de 16.11.2020, cu termen de începere la 20.11.2020 și termen de predare 20.08.2021.
Synergetics a efectuat prospecție și culegere de date în sistem LiDAR, a realizat vizite pe teren, a solicitat, atât Primăriei Cluj-Napoca, cât și instituțiilor interesate (prin intermediul Primăriei), datele oficiale privind situația existentă și viziunea asupra dezvoltării municipiului și a pregătit, cu ajutorul specialiștilor, campania de consultare a publicului (elaborarea chestionarului și campania de promovare a consultării, în rândul cetățenilor).
Pentru inventarierea situației prezente, Synergetics a trimis Primăriei două adrese – Adresa nr. 55/04.02.2021, transmisă pe mail în data de 04.02.2021, cu revenire prin Adresa nr. 255/13.07.2021, înregistrată la Primărie sub nr. 419186/433 din 16.07.2021 – prin care solicita, conform legii, date, documente și informații necesare îndeplinirii obiectului contractului.
Până la data de 06.08.2021 Synergetics primise de la Primărie doar 38% din datele solicitate, iar termenul pentru finalizarea Etapei I a contractului era 20.08.2021.
Având în vedere absența unui volum important de date, care bloca posibilitatea de a avansa, Synergetics a trimis Primăriei Cluj-Napoca Notificarea nr. 311 din 06.08.2021 prin care a solicitat prelungirea termenului de predare pentru Etapa I, cu 6 luni, din momentul primirii datelor solicitate, ținând cont de următoarele condiționalități și obligații reciproce ale părților prevăzute în contract:
- ” 12.1 Achizitorul are obligația de a pune la dispoziția prestatorului orice facilități și/sau informații pe care le consideră necesare pentru îndeplinirea contractului.”
- ” 14.1. (1) Prestatorul are obligația de a începe prestarea serviciilor în timpul cel mai scurt posibil de la primirea ordinului de începere a contractului și tuturor documentelor necesare pentru desfășurarea activității.”
În paralel, a fost demarat procesul de Consultare a publicului, iar Synergetics a făcut demersuri pentru consultarea specialiștilor/profesioniștilor, trimițând Primăriei Adresa nr. 211/17.06.2021 prin care a fost solicitată o primă consultare a specialiștilor (Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania) și Adresa nr. 212/17.06.2021, prin care a fost solicitată o primă consultare cu societatea civilă.
Cele două consultări au avut loc în data de 28.06.2021.
Tot referitor la consultarea publicului, în data de 23.07.2021, Synergetics a înaintat Primăriei Adresa nr. 283, prin care a transmis propunerile de promovare a consultării publice pentru trei categorii de factori interesați: cetățeni, profesioniști și investitori. Odată cu propunerile, a fost transmis și chestionarul pentru consultarea populației.
În răspuns, Primăria a trimis adresa nr. 436939 din 27.07.2021, prin care solicita anumite modificări în chestionar. Modificările au fost implementate imediat, iar la data de 11.08.2021 Synergetics a trimis Primăriei, pe e-mail, toate materialele necesare lansării campaniei de Consultare a publicului, aferentă Studiilor de fundamentare, în cadrul Etapei I a contractului.
În data de 24.08.2021, Primăria Cluj-Napoca, prin intermediul Biroului Mass Media, a transmis pe e-mail următorul răspuns: “Vă rugăm ca momentan să amânați demararea procedurii de consultare a cetățenilor (lansarea chestionarului). Vă vom contacta în momentul în care domnul primar va decide că este momentul oportun pentru distribuirea chestionarului propus de dvs.”
De atunci, Synergetics a mai primit de la Primăria Cluj-Napoca Adresa nr. 610908/28.10.2021 prin care se solicitau anumite modificări în chestionarul pentru consultarea populației, modificările ce au fost operate imediat.
Din păcate, Synergetics nu a mai primit, din partea Primăriei, vreo decizie privind lansarea Consultării publicului.
E important și reluăm precizarea că această Consultare a publicului este parte integrantă a Studiilor de fundamentare, nu o etapă ulterioară finalizării acestora. Studiile de fundamentare conțin raportul privind opțiunile populației și ale factorilor interesați.
Studiile de fundamentare nu se pot finaliza în absența raportului privind Consultarea publicului.
În răspunsul la Notificarea nr. 311 din 06.08.2021, (prin care Synergetics solicitase prelungirea termenului de predare, pentru Etapa I, cu 6 luni, din momentul primirii datelor solicitate), Primăria a propus, unilateral, Actul adițional nr. 1 prin care stabilea un termen fix pentru etapa I: 20.02.2022.
Până la data de 18.02.2022, Synergetics a primit, din partea Primăriei Cluj-Napoca, puțin peste jumătate din datele solicitate.
Ca atare, la aceeași dată, Prestatorul a transmis Primăriei Notificarea nr. 71/18.02.2022 prin care:
- a readus la cunoștință faptul că, până la data respectivă, administrația nu trimisese toată documentația necesară, acest lucru punând compania în imposibilitatea de a finaliza Faza 1.1. – Elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare, ce presupune, în principal, potrivit caietului de sarcini:
”a. Identificarea şi transpunerea spațială a tuturor reglementărilor conținute de documentațiile de urbanism aprobate ulterior intrării în vigoare a P. U.G.-ului actual”,
”b. Identificarea zonelor pentru care au fost emise sentințe judecătorești prin care au fost anulate prevederile Planului Urbanistic General, sau a altor documentații de urbanism aprobate şi transpunerea spațială a actualelor reglementări urbanistice valabile aferente acestor zone”
”c. Suprapunerea reglementărilor conținute în documentațiile menționate la punctele anterioare (a, b) peste reglementările Planului Urbanistic General în vigoare şi evidențierea modificărilor aprobate”.
- A readus în atenție faptul că Fazele 1.1 – 1.8 sunt în interdependență și succesiune logică, așadar, pentru executarea activităților unei faze este necesară finalizarea fazei anterioare.
- A solicitat Primăriei să dispună măsurile necesare pentru acordarea posibilității de descărcare a datelor disponibile în sistemul informatic GIS al Primăriei, reamintind că, la data de 30.06.2021, companiei îi fusese acordat accesul doar pentru vizualizare.
- A reamintit că, în cadrul Fazei 1.3., Studii de fundamentare, a fost solicitată Consultarea publică pentru trei categorii de factori interesați (cetățenii, investitorii și profesioniștii), care trebuie derulate, conform caietului de sarcini, tot prin aplicarea unor chestionare, campanii recomandat a se demara succesiv, pentru o bună vizibilitate și pentru a obține un număr cât mai mare de participanți.
Prin Notificarea nr. 71/18.02.2022, înregistrată la Primărie sub nr. 328681/21.02.2022, Synergetics a solicitat Primăriei Cluj-Napoca:
- asumarea de urgență a responsabilităților contractuale și punerea la dispoziție a tuturor datelor necesare, până la o dată certă;
- revizuirea solicitărilor Caietului de Sarcini, asumate prin Propunerea Tehnică, în raport cu datele disponibile și obținute până la data limită agreată pentru predarea informațiilor;
- prelungirea termenului de prestare a serviciilor aferentei Etapei 1, cu minimum 6 luni de la data clarificării datelor disponibile și a revizuirii solicitărilor din Caietul de Sarcini, urmând a se semna în acest scop un act adițional.
Ca măsură provizorie, Synergetics a solicitat Primăriei să dispună suspendarea contractului, până la clarificarea modalității și a termenului de îndeplinire, de către achizitor, a obligațiilor prevăzute la art. 12.1 și 14.1 din contract.
Municipiul Cluj-Napoca nu a răspuns acestor solicitări.
Precizăm că am susținut în toată această perioadă prestarea contractului, dovadă stând, în acest sens, costurile recunoscute în contabilitatea Synergetics, aferente elaborării PUG Cluj-Napoca, ce totalizează 527.753 lei.
În consecință, considerăm actuala acțiune a Municipiului Cluj-Napoca de reziliere a Contractului de prestări servicii de proiectare nr. 441789/14.09.2020 ca fiind nefondată și vom urma demersurile legale necesare pentru a o contesta”, a arătat compania.
PUG-ul a fost facut de firma Planwerk, recunoscuta pe plan national si international. Nu l-a facut pe plansa de hartie, cum in mod batjocoritor se spune in titlu, ci l-au facut in sistem stereo 70. Nu-s reguli de construite depasite, ci reguli inovatoare, cum niciun PUG din Romania nu are. Planwerk au introdus contract de restructurare cu autoritatile si alte elemente. Este foarte bine gandit.
Am vazut cate procese au castigat proprietarii privati impotriva prevederilor din minunatul PUG a lui planwerk.