Închide

În noul cod al urbanismului apare posibilitatea elaborării unui PUG pentru zona metropolitană /USR a cerut deja primarului Boc elaborarea unui PUG pentru Cluj-Napoca și comunele învecinate printr-un consorțiu administrativ, reguli care să aducă o dezvoltare coerentă

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mai 30, 2023 0 862

În noul Cod apare ca noutate posibilitatea elaborării unui Plan urbanistic general al zonei metropolitane (PUGZM). USR Cluj a propus în proiectul de constituire a Consorțiului administrativ tocmai realizarea unui PUG pentru municipiul Cluj-Napoca și comunele învecinate, pentru a asigura o dezvoltare coerentă în zona metropolitană, arată consilierul local Călin Groza.

„Proiectul PUG-ul pentru zona metropolitană a fost pus de Primărie  la sertar cu motivul ca așteaptă reforma teritorial-administrativă, care tot nu vine de peste 30 de ani. Tot prin noul cod al urbanismului se introduce în cazul proiectelor imobiliare noi cu peste 500 de apartamente, obligativitatea construirii de creșă, grădiniță, școală ori de a plăti o taxă edilitară autorității locale. Pentru respectarea aceluiași principiu de a oferi familiilor posibilitatea să-și trimită copiii la școală fără a mai străbate o mare parte din oraș, USR Cluj a inițiat în Consiliul local de 2 ani construirea unui hub educațional în cartierul Bună Ziua. Proiectul a ajuns abia acum în evaluarea Comisiei de urbanism a Primăriei și suntem convinși că este necesară, prin aceeași lege, și reducerea termenelor de aprobare a PUZ-urilor, SF-urilor și pentru emiterea autorizațiilor de construire. Școlile din cartierele învecinate și centrul orașului sunt supraîncărcate, clujenii stau tot mai mult în trafic și nu este posibil să se aștepte mai bine de 2 ani pentru finalizarea unui PUZ și studiu de fezabilitate. Mai mult, dacă proiectul ar fi aprobat în timp util s-ar putea accesa o finanțare de până la 8 milioane de euro prin apelul PNRR deschis între 05 mai-05 iulie 2023 pentru construcția de școli noi”, arată consilierul Călin Groza pe pagina sa de Facebook.

Noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor a ajuns ca propunere legislativă în Senat și unifică cele trei legi importante din domeniu: Legea 350 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, Legea 50 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea 10 privind calitatea în construcții.Adoptarea Codului Urbanismului este un jalon PNRR, prin care România și-a asumat reducerea substanțială a timpului necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construcție și sistematizarea legislației, dar Comisia Europeană ne cere în mod expres să facem legi bune, în folosul cetățenilor, și nu doar ca să respectăm formal obligațiile. Codul urbanistic oferă o direcție generală a felului în care ne proiectăm noi viața ca și comunitate și trebuie să stabilească niște principii clare pentru a construi orașe prietenoase pentru locuitori, care să aibă spații verzi, școli, spații culturale și cu destinație socială.  „Un exemplu negativ din lege ar putea fi regimul derogărilor și excepțiilor în zona de reglementare a Planurilor urbanistice generale care pot fi practic modificate prin PUZ-uri, care la rândul lor pot fi modificate prin PUD-uri”, mai spune consilierul local.

Deja, după eșecul contractului pentru noul PUG al Clujului, primarul Emil Boc a anunțat, în august 2022, că dezvoltarea urbană din Cluj nu are de suferit odată cu rezilierea, având în vedere că orașul are un PUG care expiră în 2024 și care mai poate fi prelungit cu încă 10 ani. Mai mult, primarul Emil Boc a arătat că intenția Primăriei este de a reluat licitația pentru actualizarea PUG-ului, însă în alte condiții. Dorința Primăriei este de a face și un masterplan metropolitan, print-un parteneriat cu comunele Florești, Gilău, Apahida și Baciu, care să fie inclus în PUG-ul reactualizat iar el să fie asumat de toate administrațiile și să trasese o viziune de dezvoltare comună, tocmai ce aduce noul cod al urbanismului și ceea ce consilierii USR spun că deja au propus municipalității.

Chiar dacă Primăria a dorit să lanseze din timp licitația pentru actualziarea Planului Urbanistic General (PUG) Cluj, tocmai pentru ca noua documentație să fie realizată la timp și să se obțină și avizele necesare până la expirarea actualui PUG, contractul, încheiat în toamna lui 2020 cu Synergetics Corporation (leader de asociere) – AV Transport Palnning – Panteia B.V. pentru peste 1,7 milioane lei, a ajuns la reziliere. Pe de o parte Primăria a acuzat că proiectanții nu și-au respectat teremenele contractuale, iar pe de alta, contractanții au reproșat administrației că nu au predat la timp datele necesare pentru întocmirea studiilor de fundamentare, nici nu a organizat consultările publice pe parcursul acestei prime etape din contract.

DETALII:

Actualizarea Planului Urbanistic General al Clujului s-a stopat, după ce Primăria a anunțat că reziliază contractul. Boc: Avem PUG, avem cadru legal de dezvoltare urbană/ În același timp vă și spunem că noi imediat reluăm această procedură/ Aceasta este discuția pe care o poartă în prezent specialiștii, să vedem cum putem integra în actualizarea PUG-ului municipiului și un masterplan metropolitan

Vezi și: Scrisoare adresată lui Boc: Când va apărea în dezbatere publică un plan de sistematizare a zonei metropolitane Cluj? Deja nu mai putem disocia Cluj-Napoca de Apahida, Baciu, Florești, Feleacu

sursa: Synergetics Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu