Închide

Scrisoare adresată lui Boc: Când va apărea în dezbatere publică un plan de sistematizare a zonei metropolitane Cluj? Deja nu mai putem disocia Cluj-Napoca de Apahida, Baciu, Florești, Feleacu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 08, 2022 1 460

Primarul Clujului, Emil Boc, este aspru criticat de reprezentanții organizației „Clujul Civic”, după a ales să plece din ședința Consiliului Local, chiar înainte ca aceștia să ia cuvântul. Activiștii de la Clujul Civic consideră că Boc i-a evitat în mod vădit, și-l acuză de ipocrizie când obișnuiește să se laude cu respectul față de „libertatea de exprimare”. Într-o scrisoare deschisă, reprezentanții Clujul Civic arată că municipiul nu se mai poate disocia de Apahida, Baciu, Florești și Feleacu și îi cer edilului să vină cu un plan de sistematizare a zonei metropolitane Cluj.

„(…) Domnule primar, spectacol grotesc desfășurat ieri în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, locul tradițional de desfășurare a ședințelor de Consiliu Local. Locul în care inclusiv ieri v-ați lăudat cu respectarea libertății de exprimare (drept fundamental garantat prin Constituție, dealtfel) iar în momentul în care doi plătitori de taxe doreau să ia cuvântul cu opinii și propuneri, ați părăsit sala. Unul dintre ei eram subsemnatul”, se precizează în scrisoarea deschisă transmisă de reprezentanții „Clujul Civic”.

Emil Boc este acuzatm că nu se preocupă decât de imaginea sa politică și că a transformat ședințele de consiliu local „într-un veritabil derby cu opoziția”.  „Data trecută în Consiliu Local au fost circa 2 ore (cumulat, cu pauze) de dezbatere surdă în jurul cuvintelor „rangă” și „Drulă”. Ba că-i de vină ranga lui Drulă, ba că nu-i de vină nici ranga, nici Drulă”, se mai spune în scrisoarea transmisă de Clujul Civic.

Primarului Clujului i se reproșează că se laudă permanent cu „realizări”, care în realitate sunt mai multe pe hârtie și în fotografii cu randări3D.

„Este Clujul un centru de excelență ? Este. Scade populația rurală? Scade. Vine lumea la Cluj? Vine. Și dumneavoastră cum v-or dat cifrele ? Păi, avem locuitori declarați legal fix cât în 1992. Sublim. Dar partea cu nedeclarații cui o lăsați ? Flotante, fie. Școli, mai multe la aceeași populație, fie. Dar de ce nu ați numărat o cifră aflată integral sub controlul Dvs (că semnați și PUG, PUZ, PUD), anume numărul de locuințe din municipiu ? Pe vremuri, exista conceptul microraionului de locuit, unde dotările urbane (educație, spații de alimentație, parcări etc) erau calculate pe baza unor coeficienți aplicați numărului de locuințe date în folosință. Exemplu teoretic: dacă ai apartament cu trei camere, în medie vei avea 3,5 persoane (o familie cu un copil, una cu doi copii). Multiplici numărul de persoane cu numărul de locuințe (care e aprobat de Primărie, că doar constructorul nu face ce-l taie capul) și obții o aproximare grosieră a numărului de persoane, de mașini, de locuri la creșă/grădiniță/școală necesare. Haideți, nu e așa greu! Doar nu e ca și cum apartamentele din cartierul Sopor sau casele/duplexurile/apartamentele din Borhanci sunt cumpărate doar de cupluri de pensionari, care nu mai au nevoie de unități de învățământ și altele!”.

Clujul Civic nu contestă că municipiul a beneficiat și de dezvoltare, din 2004 încoace, dar pe de altă parte, lansează următoarele întrebări esențiale:

– ce cartiere noi au fost avizate după 2004 ?

– cine le-a avizat ?

– de ce nu s-au făcut calcule măcar după modelul „expirat” din anii ’60, ci nu s-au făcut deloc ? (am văzut planurile urbanistice pentru Bună Ziua, datate anul 2000, de aceea întreb!)

– în a cui putere stătea să lege ce avizează de ce facilități construiește ?

– ați stopat avizele în Borhanci până se fac anumite lucruri ? După câți ani ? Cine a avizat construcțiile de s-a ajuns aici ?

Dacă ar fi să fie rezumată evoluția administrației locale între 1960 și 2022, de la poze de propagandă cu anumite realizări prezentate drept mesianice am ajuns la poze de propagandă cu anumite randări 3D prezentate drept mesianice.

În acest sens, Clujul Civic menționează cele mai emblematice exemple: „pe de o parte zona complexului Mercur la puțin timp după inaugurare (poză de propagandă a PCR) respectiv randări ale Metroului clujean. Care O SĂ fie. Când, nu știm, pentru că v-ați legat de promisiuni deșarte dar singur-singurel v-ați legat numele de ele, repetând obsesiv „după cum am promis …”. Revenim la ce s-a făcut. Niște benzi dedicate, niște piste de biciclete, niște parcări de biciclete, niște amenajări de parcuri, un program de Bugetare Participativă, plus în lucru niște parcuri și o reamenajare majoră a malurilor Someșului. Aveți, vă rog, amabilitatea să spuneți ale cui sunt toate aceste idei ? Nu-i greu. Niciuna nu originează din Primărie (incluzându-vă și pe Dvs), toate au venit de la diverse persoane particulare care au catadicsit să își ofere timpul liber în mod gratuit pentru a corecta erorile de calcul făcute de administrația locală. Pentru parcările de biciclete, de parcă n-a fost destulă ideea inițiatorului, a fost necesară și intervenția altora la o dezbatere publică aparent irelevantă („Regulament parcări”), ca să se corecteze ceva atât de banal precum accesul cu bicicleta în cușculia cu parcări! În viziunea Primăriei, accesul se făcea cărând bicicleta în brațe pe treptele pentru pietoni!”

„Domnule Primar, cum puteți arăta atâta ipocrizie încât să susțineți două adevăruri (1. Clujul este centrul de excelență și are mulți intelectuali, 2. Clujul nu mai poate fi socotit oraș separat de zona metropolitană de vreo 10 ani încoace) dar concomitent să ignorați în 90% din cazuri aportul cetățenilor ? Și ramân două întrebări relevante: Când veți face din dezbaterile publice o veritabilă sărbătoare, invitând toți posibilii contributori și bucurându-vă că primiți tone de idei pe gratis, nu plătind milioane de euro din banii de taxe ai clujenilor pe studii fără finalitate concretă ? Și când va apărea în dezbatere publică un plan de sistematizare a zonei metropolitane Cluj ? (după cum spuneam mai devreme, deja nu mai putem disocia Cluj-Napoca de Apahida, Baciu, Florești, Feleacu etc.)” se mai precizează în scrisoarea deschisă transmisă de Clujul Civic.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare