Închide

Boc despre ajustarea costurilor la zona verde Pădurea Clujenilor, botezată „parcul buruienilor de 5 milioane de euro” de către oamenii din oraș: ” La cererea constructorilor, din cauza majorării prețurile materialelor de construcție, noi actualizăm prețurile din contract. În timp, sunt convins că acest proiect va consolida acel teren al Clujului”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 08, 2022 0 186

Indicatorii tehnico economici pentru cel mai nou parc din Cluj-Napoca, Pădurea Clujenilor, au fost actualizați de către consilierii locali. Din pricina creșterii prețurilor materialelor de construcție, valoare totală a lucrărilor este de 23.060.415 lei cu TVA inclus, majorarea devizului lucrărilor fiind de 547.825 lei, după cum a arătat municipalitatea. Opoziția din Consiliu Local a semnalat că respectivul parc va ajunge să consume în continuare bani și să nu ofere clujenilor zona de relaxare promisă. În replică, Boc a spus că el crede în acest parc-pădure și este convins că, în timp, zona se va dezvolta așa cum a fost gândită de la început – împădurirea unui teren degradat și utilizarea lui ca loc de agrement, mai ales că lucrările nu sunt recepționate și constructorii și-au asumat să corecteze neajunsurile semnalate de clujeni.

„Acest proiect este necesar și locația a fost bine aleasă. Îi spune Pădurea Clujenilor, adică un loc de împădurire, iar plantările țin să stabilizeze un versant. Din păcate, toate dealurile Clujului curg la vale. Proiectul a fost bine gândit. Tiroliana este în licitație. Astăzi nu alocăm un ban în plus ca să mai facem ceva acolo. Lucrările au fost realizate, dar nu recepționate. Orice se reface, se reface pe banii constructorilor. Acum, la cererea constructorilor, din cauza majorării prețurile materialelor de construcție, noi actualizăm indicatorii tehnico-economici din proiect. Actualizăm prețurile din contract. În timp, sunt convins că acest proiect va consolida acel teren al Clujului. Arborii uscați vor fi replantați, pe cheltuiala constructorului. Și proiectanții vor găsi poate alte soluții. Am avut cea mai secetoase vară din ultimii 10 de ani, poate aceștia nu au trecut testul arșiței”, a declarat edilul Emil Boc, după ce consilierii locali USR i-au reproșat că respectivul parc ajunge să înghită foarte mulți bani publici însă, în realizate, este puțin utilizabil de către clujeni, ca zonă de relaxare. Primarul a mai spus că și instalația tiroliană din parc va fi pusă în funcțiune, aceasta fiind în prezent în licitație pentru desemnarea unui operator care să se ocupe de explotarea acesteia.  „Banii europeni erau desemnați pentru revitalizarea terenurilor degradate. Pentru asta au fost banii alocați, nu îi puteam folosi pentru altceva”, a spus și viceprimarul Dan Tarcea.

Parcul Pădurea Clujenilor a fost terminat anul acesta în cadrul unui proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os – 4.2. Executantul lucrărilor a fost asocierea SC NORD CONFOREST SA – PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL. Valoarea totală a lucrărilor a fost de de 22.861.202,24 lei. Consilierii lcoali au aprobat la ședința din 7 septembrie un proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru acestă investiție, „Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor. Potrivit municipalității, .„Considerăm necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici în scopul continuării procesului de implementare a proiectului și finalizării acestuia. Majorarea devizului este din cauza actualizării prețurilor materialelor care este în cuantum de 547.825 lei”, arăta executivul Primăriei necesitatea de majorare a contractului.

O suprafață foarte mare, proiectanți slabi și prea puțini bani europeni ca finanțare. Mult lăudatul parc Pădurea Clujenilor de pe Bulevandul Muncii amenajat de Primărie pe 21 hectare (în prezent cel mai mare din Cluj-Napoca, după Parcul Central)  în cadrul unui proiect de 22,8 milioane de lei din care valoarea nerambursabilă a fost de peste 9,9 milioane lei, restul fiind fonduri din bugetul local, e mai degrabă, după cum arată clujenii care au fost în zonă, un fiasco, un parc al buruienilor, decât o zonă de relaxare sau de aventură și relaxare cum a promis administrația locală în momentul în care a lansat investiția. Încă de la deschiderea parcului, în mai 2022, oamenii care au fost în zonă au sesizat carențele proiectului. Nu doar că te bate soarele în cap într-un parc „pădure”, dar în iulie, clujenii au arătat că aleile amenajate cu piatră au început să fie afectate de alunecări de teren. Noi mărturii ale vizitatorilor, rezumă în luna august, situația reală a parcului: ”A furat, dar s-a și făcut că face ceva!”, ”Ai de capul meu!”, „de cumva n-ați mai văzut demult bani aruncați aiurea răăău de tot, luați-vă maceta să vă faceți drum printre buruieni și faceți o vizită prin parc. Sper doar să fiți pasionați de insecte, macro-fotografie sau plante non-domestice ca să zic așa, că altfel e posibil să vă plictisiți.”

„Amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilități de recreere: zona de belvedere, zone de interes cu mobilier urban; zona de grădină urbană; zona cu facilități sportive cu instalație de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 m lungime. În parc predomină zonele acoperite cu vegetație: plantații pentru stabilizarea solului, masive de arbori, zone de poiană și zona de taluzuri cu arbuști târâtori, graminée decorative și arbuști decorativi. Cei peste 1500 arbori și 30.000 puieți plantați în cadrul parcului au un rol deosebit în peisajul parcului. Parcul dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice”, decrie Primăria parcul-pădure de 21 de hectare de pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca.

sursa foto: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu