Închide

Parcul buruienilor din Cluj, amenajat cu 5 milioane euro de Primărie la marginea orașului, pe 21 de hectare. Glume amare despre Pădurea Clujenilor: „A furat, dar s-a și făcut că face ceva!”/”Ai de capul meu!”/”Luați-vă maceta să vă faceți drum printre buruieni”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 17, 2022 0 1431

O suprafață foarte mare, proiectanți slabi și prea puțini bani europeni ca finanțare. Mult lăudatul parc Pădurea Clujenilor de pe Bulevandul Muncii amenajat de Primărie pe 21 hectare (în prezent cel mai mare din Cluj-Napoca, după Parcul Central)  în cadrul unui proiect de 22,8 milioane de lei din care valoarea nerambursabilă a fost de peste 9,9 milioane lei, restul fiind fonduri din bugetul local, e mai degrabă un fiasco, un parc al buruienilor, decât o zonă de relaxare sau de aventură și relaxare cum a promis administrația locală în momentul în care a lansat investiția. Încă de la deschiderea parcului, în mai 2022, oamenii care au fost în zonă au sesizat carențele proiectului. Nu doar că te bate soarele în cap într-un parc „pădure”, dar în iulie, clujenii au arătat că aleile amenajate cu piatră au început să fie afectate de alunecări de teren. Noi mărturii ale vizitatorilor, rezumă în luna august, situația reală a parcului: ”A furat, dar s-a și făcut că face ceva!”, ”Ai de capul meu!”, „de cumva n-ați mai văzut demult bani aruncați aiurea răăău de tot, luați-vă maceta să vă faceți drum printre buruieni și faceți o vizită prin parc. Sper doar să fiți pasionați de insecte, macro-fotografie sau plante non-domestice ca să zic așa, că altfel e posibil să vă plictisiți.”

 

La PR-ul lăudat să te duci cu capul spart. De curiozitate, am căutat pe net să văz câți bani a costat povestea asta și am rămas mut – noroc că pot scrie! Adicătelea bănci bune-bunuțe înconjurate de ikebane de buruieni, zilioane de copaci plantați de către specialiști în horticultura fondurilor europene, copaci care-s deja uscați, poduri din lemn care trec peste… nimic, poduri din metal care trec peste… o mică vale cu și mai multe buruieni, alei din ceva pietriș aruncat peste trepte făcute din scânduri proptite cu țăruși, dar o alee pavată pe care să încapă de-a latul toți cei 8 oameni pe care i-am întâlnit în parc (21 hectare, da?) au costat aproape 5 milioane de euroi!!! Din ăia adevărați nu de Monopoly, da? Vreți să vedeți niște proprietăți de 5 milioane de dolari/euro? Google it. Și-apoi mergeți în parcul lui pește și comparați nițel cam ce lipsește din peisaj! Dar eu zic să nu mergeți când vă bate soarele în cap fiindcă nu-i nicio pădure acolo – cuvântul pădure din nume reprezintă probabil proiecția în timp (gen jumate de secol-ish) a vreunui consilier vajnic, care a simțit el că dă bine la popor, la fel ca și Clujenilor, implicând că ar fi o primă alegere pentru locuitorii urbei. Ceea ce ar putea deveni, în cazul în care devin dintr-odată cu toții curioși să vadă cum se întâmplă tot fluxul pachetelor în curte la Fan Courier, care se vede foarte bine din punctele de belvedere, împreună cu restul halelor din fosta, actuala și viitoarea zonă industrială a Clujului. Ce să zic – frumos tovarăși, bine lucrat! Mai faceți, că mai este de unde!”, rezumă vizita recentă în parc Narcis Tarcea, pe Facebook.

„Alunecă terenul, gazonul pus să fie verde și frumos la inaugurare, e uscat cum se cade, iar mai în spate se văd frumos cum se usucă arborii proaspăt plantați (sau oare vine deja toamna?!). Pădurea clujenilor chiar începe să fie un nume ironic, din păcate”, au sesizat clujeni pe  Facebook la începutul lunii iulie.

„Este o problemă punctuală, locală, nu una generală, așa cum s-a prezentat pe internet. Constructorul intervine punctual pentru a rezolva aceste probleme. Oricum, lucrarea nu a fost încă recepționată”, a spuneau oficialii Primăriei Cluj-Napoca, odată cu sesizările din luna iulie.

Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor este unul dintre proiectele de amploare din cadrul Clujului Verde și este situat pe Bulevardul Muncii. Primarul a anunțat oficial deschiderea parcului pe Facebook, în luma mai. Clujenii care au accesat atunci noul parc arătat că acesta este încă neterminat, are prea puține locuri de parcare și nici un pic de umbra. Există și o parte pozitivă, chiar dacă vii cu mașina în parc, fiind foarte departe, ai spațiu unde să te plimbi, chiar și dacă nu ai nimic de văzut, spunea atunci un clujean.

Vezi și:Cum e receptat noul parc de 21 de hectare al Clujului, situat pe Bulevardul Muncii, la marginea oașului: E minunat că ai unde să te plimbi, chiar dacă nu vezi mare lucru/Locuri cu umbră nu prea am văzut

VIDEO/ Parcări „suspendate” pentru persoanele cu handicap în noul parc Pădurea Clujenilor. Oamenii sesizează că organizarea circulației este absurdă

„Cu o suprafață de peste 21 ha, mai mare decât cea a Parcului Central „Simion Bărnuțiu”, Pădurea Clujenilor este cel mai nou parc al orașului. Situat pe Bulevardul Muncii, parcul este unul recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber în cadru natural. Amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilități de recreere: zona de belvedere, zone de interes cu mobilier urban; zona de grădină urbană; zona cu facilități sportive cu instalație de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 m lungime.  În parc predomină zonele acoperite cu vegetație: plantații pentru stabilizarea solului, masive de arbori, zone de poiană și zona de taluzuri cu arbuști târâtori, graminée decorative și arbuști decorativi. Cei peste 1500 arbori și 30.000 puieți plantați în cadrul parcului au un rol deosebit în peisajul parcului. Parcul dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice”, arăta primarul Emil Boc în luna mai 2022 când a fost terminat parcul.
Potrivit datelor făcute publice de municipalitate, Parcul Tineretului -Pădurea Clujenilor a fost amenajat pentru Primărie de compania Nord Conforest în asociere cu Proiect Construct Regiunea Transilvania care au câștigat contractul de proiectare și execuție de 15.987.325,64 lei fără TVA din care: 326.200 lei fără TVA pentru servicii de proiectare și asistență tehnică, iar 15.661.125,64 lei fără TVA valoarea aferentă execuției lucrărilor. Parcul a fost amenajat în cadrul unui proiect cu bani europeni de peste 22,8 milioane de lei din care valoarea nerambursabilă a fost de peste 9,9 milioane lei, restul fiind fonduri din bugetul local, arătau aceleași date. Documentația de urbanism pentru acest parc a fost realizată de Tegra Plus din Săvădisla pentru peste 100.000 lei și e semnată de arhitectul Viorel Pușcaș.
Buruienile din parc:
Alunecările de teren:
Ciferele parcului: 

– plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1505 arbori);
– perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp)
– zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban
– două clădiri cu funcțiuni publice
– două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa
– punct de belvedere
– tiroliană
– parcare (603 mp)
– grădină urbană închisă (pe o suprafata de 4 517 mp)
– zonă pentru plimbare câini

Numar arbusti (talie mica, medie, mare) – 4.000 bucati
Nr. arbuști târâtori, un mix de arbuști rășinoși și foioși – 2.000 bucati
Pe o suprafață de 85.200 mp se va planta un mix de semințe de gazon cu flori
Platforme pietruite – 2155 mp
Circulație principala pavata, dublu – 7504 mp
Drum asfaltat (trotuar 1,50m; 1,50m, 6,00 circulație dublu sens) – 1279 mp
Alei pietonale = 3303 mp
Alei pietonale secundare cu pavaj dublu – 605.5 mp
Construcții (C1, C2, C3, C4, C5)– 500 mp
Amenajări aferente construcțiilor – 340 m

Nici un comentariu

Scrie un comentariu