Închide

Cum e receptat noul parc de 21 de hectare al Clujului, situat pe Bulevardul Muncii, la marginea oașului: E minunat că ai unde să te plimbi, chiar dacă nu vezi mare lucru/Locuri cu umbră nu prea am văzut

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 18, 2022 0 991

Clujenii care au accesat noul parc, deocamdată cel mai mare din oraș, Pădurea Clujenilor -Parcul Tineretului de pe B-dul Muncii, spun că acesta este încă neterminat, are prea puține locuri de parcare și nici un pic de umbra. Există și o parte pozitivă, chiar dacă vii cu mașina în parc, fiind foarte departe, ai spațiu unde să te plimbi, chiar și dacă nu ai nimic de văzut, spune un clujean. Oficialii Primăriei spun că, ceea ce nu funcționează deocamdată în parc, este doar tiroliana pentru care se fac în prezent mici reglaje și urmează să se inițieze formalitățile pentru a fi pusă în funcțiune (licitație pentru administrare ei, stabilirea regulamentului etc).
Primăria a anunțat, în 7 aprilie, că noul parc, Pădurea Clujenilor – Parcul Tineretului de 21 de hectare este la dispoziția clujenilor, după o investiție din fonduri europene și locale.
„Cu o suprafață de peste 21 ha, mai mare decât cea a Parcului Central „Simion Bărnuțiu”, Pădurea Clujenilor este cel mai nou parc al orașului. Situat pe Bulevardul Muncii, parcul este unul recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber în cadru natural. Amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilități de recreere: zona de belvedere, zone de interes cu mobilier urban; zona de grădină urbană; zona cu facilități sportive cu instalație de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 m lungime.  În parc predomină zonele acoperite cu vegetație: plantații pentru stabilizarea solului, masive de arbori, zone de poiană și zona de taluzuri cu arbuști târâtori, graminée decorative și arbuști decorativi. Cei peste 1500 arbori și 30.000 puieți plantați în cadrul parcului au un rol deosebit în peisajul parcului. Parcul dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice”, arăta primarul Emil Boc.
Cei care l-au vizitat sunt însă convinși că parcul nu este încă terminat, că sunt insuficiente locurile de parcare, că nu ai unde arunca decent gunoiul dar nici unde merge la baie.
„Azi am vizitat entuziasmat noul parc al Clujului. Mult spus al Clujului, pentru ca nu e chiar în Cluj… e undeva pe dealurile de lângă Cluj.
Am mers cu mașina, desigur, pentru ca nu eram sigur de locație. M-am simțit însă suuuuuper norocos ca mai erau 2 din cele 10 locuri de parcare libere.
Nu la fel de norocos am fost când am plecat. Îmi fac mea culpa acum: a trebuit sa trec peste linia continuă. Sunt curios care e soluția lor de a pleca din parcare. M-am tot întrebat de ce acolo parcul. Nu am vrut sa cred ca are legătură cu ansamblul lui Udrea din zona (cel cu telecabina, desigur), nu, nu am vrut sa fiu malițios. Cred ca e un exemplu de bune practici: cum sa faci infrastructura înaintea blocurilor. Recunosc și faptul ca nu am reușit sa-l vizitam tot, dar am promis sa revenim. Și asta înainte de a doua inaugurare, pentru ca nu poate fi una singura. Dincolo de faptul ca nu e terminat, nu ne stricăm cutumele. Una peste alta, e minunat ca ai însă un loc unde sa te plimbi. Nu vezi mare lucru, dar macar este un nou parc. Sper sa nu-i ia prin surprindere soarele de vara, pentru ca locuri cu umbra nu prea am văzut și… vara nu-i ca iarna, sau cum era?”, a scris un clujean despre experiența sa în noul parc de pe Bulevardul Muncii.
Oficialii Primăriei spun că parcul este teminat dar și că în perioada următoare se va pune în funcțiune și tiroliana construită în acest parc situat pe B-dul Muncii –  în spatele proprietăților amplasate între Str. Voroneț – Bd. Muncii nr. 239 și după proprietatea de la adresa – Bd. Muncii nr. 249.
În studiile preliminare, parcul urma să aibă și o siglă cu numele orașului, așa cum are Brașovul, însă, în faza de proiectare, s-a renunțat la aceasta, având în vedere limitările din ghidul de finanțare. Aceast parc a fost amenajazat pe Bulevardul Muncii, tocmai deoarece acolo exista o zonă degradată, aflată în proprietatea orașului, unde nu s-a reușit, prin proiectele publice de împăduriri, revitalizarea ei, arată oficialii Primăriei.
„Nu este un parc auster, este un parc pe care l-am dorit așa de la început, cât mai natural. Este și un teritoriu foarte vast, peste 21 de hectare, nu avem asfalt peste tot, nici nu ne-am dorit acest lucru. E o zonă recreativă, unde să te plimbi, să mergi cu bicicleta, se poate ajunge la obiectiv și cu tramvaiul. Vegetația se va dezvolta și sunt convins că cei care îl vor vizita se vor putea recreea și în zone cu umbră. Toaletele sunt civilizate, în clădiri, cu toate dotările. Acestea se deschid dimineața. Există și un bloc de pază, coșuri de gunoi, o girație care permite accesarea parcării în condiții optime. În perioada următoare urmează să scoatem la licitație serviciile de administrare a instalației tirolienei care a fost construită în acest parc și în cazul căreia se mai fac reglaje tehnice dar și să stabilim condițiile de funcționare și regulementul pentru aceasta. Apoi, clujenii se pot bucura și de tiroliană”, a explicat directorul de dezvoltare al Primăriei, Ovidiu Cîmpean.
Potrivit datelor făcute publice de municipalitate, Parcul Tineretului -Pădurea Clujenilor a fost amenajat pentru Primărie de compania Nord Conforest în asociere cu Proiect Construct Regiunea Transilvania care au câștigat contractul de proiectare și execuție de 15.987.325,64 lei fără TVA din care: 326.200 lei fără TVA pentru servicii de proiectare și asistență tehnică, iar 15.661.125,64 lei fără TVA valoarea aferentă execuției lucrărilor.
Parcul a fost amenajat în cadrul unui proiect cu bani europeni de peste 22,8 milioane de lei din care valoarea nerambursabilă a fost de peste 9,9 milioane lei, restul fiind fonduri din bugetul local, arătau aceleași date.

Documentația de urbanism pentru acest parc a fost realizată de Tegra Plus din Săvădisla pentru peste 100.000 lei și e semnată de arhitectul Viorel Pușcaș.

Vezi și: O siglă cu numele orașului, cu litere de mari dimensiuni, va fi montată într-un nou parc pregătit în Cluj-Napoca. Va fi gata în toamna lui 2021
Ciferele parcului: 

– plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1505 arbori);
– perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp)
– zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban
– două clădiri cu funcțiuni publice
– două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa
– punct de belvedere
– tiroliană
– parcare (603 mp)
– grădină urbană închisă (pe o suprafata de 4 517 mp)
– zonă pentru plimbare câini

Numar arbusti (talie mica, medie, mare) – 4.000 bucati
Nr. arbuști târâtori, un mix de arbuști rășinoși și foioși – 2.000 bucati
Pe o suprafață de 85.200 mp se va planta un mix de semințe de gazon cu flori
Platforme pietruite – 2155 mp
Circulație principala pavata, dublu – 7504 mp
Drum asfaltat (trotuar 1,50m; 1,50m, 6,00 circulație dublu sens) – 1279 mp
Alei pietonale = 3303 mp
Alei pietonale secundare cu pavaj dublu – 605.5 mp
Construcții (C1, C2, C3, C4, C5)– 500 mp
Amenajări aferente construcțiilor – 340 mp

(prezentare parc – 7 aprilie 2020 – sursa Emil Boc – Facebook)

sursa: Facebook

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu