Închide

În Clujul sărac cu bătrânii săi: Arhiepiscopia vrea să transforme „cabana militară” din Făget în cămin pentru vârstnici

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 13, 2019 0 1470

 

Aflată în dificila situaţie de a găsi un loc decent pentru bunicul care necesită îngrijiri permanente, o familie din bogatul municipiu Cluj-Napoca se găseşte cel mai adesea în faţa unei probleme care te face să te simţi neputincios: căminele de vârstnici din oraş mai că se pot număra pe degetele de la o mână, unele au condiţii în care nu ţi-ai lăsa pe nimeni din familie, cele umane au liste de aşteptare de peste 100 de nume, iar cele private de categorie „superioară” cer pe lună mai mult decât salariul mediu (mediu, nu minim!) al unui angajat din Cluj. Acesta este contextul în care apare un proiect care ar umple (nu cu foarte mult) un mare gol din preocupările sociale ale Clujului: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului pregăteşte un proiect pentru un cămin pentru vârstnici, transformând o proprietate din zona Făget. Acest nou centru nu ar fi însă unul de mari dimensiuni şi se află deocamdată la stadiu de avizare.

 

În şedinţa de ieri a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), biroul de proiectare Constrex a venit cu un ”Plan Urbanistic Zonal pentru constituire trup intravilan și conversie funcțională din ansamblu cu caracter militar în dotări sociale – Cămin vârstnici”. Mai precis, pentru realizarea proiectului de cămin e nevoie de introducerea parcelei studiate în intravilanului municipiului Cluj-Napoca. Pe parcela respectivă a funcționat anterior un ansamblu cu caracter militar și se dorește conversia zonei în una care acceptă funcțiuni sociale. Zona reglementată prin documentație are o suprafață de 12.600 mp şi este amplasată conform Planului Urbanistic General în UTR TDS_M.A.P.N (adică terenuri cu destinație specială aparținând Ministerului Apărării Naționale). Terenul este în proprietatea Statului Român, dar în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului / Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Aceasta se află în partea estică a teritoriului administrativ al municipiului Cluj-Napoca și este adiacent pe latura de est cu intravilanului comunei Feleacu (complexul Wonderland Cluj Resort). Pentru a putea fi realizat căminul de vârstinci, terenul ar trebui să îşi schimbe regimul în „Zonă de instituții și servicii publice și de interes public constituite în ansambluri independente”. Pe parcelă există patru corpuri de clădire cu regim de înălțime parter şi parter şi etaj, dar și 2 rezervoare. Conform proiectului semnat de arhitectele Cristina Sin şi Doina Munteanu, beneficiarul doreşte schimbarea destinației a trei dintre clădiri și recompartimentarea acestora pentru acomodarea noilor funcțiuni (cămin vârstnici), demolarea uneia dintre ele (Corp C2) și constuirea unui corp nou – o capelă. Prin proiect, se propune şi reglementarea unei suprafeţe de 4000 mp cu destinație de zonă verde de protecţie faţă de infrastructura majoră, de protecţie sanitară, cu plantatii cu rol de stabilizare a versanţilor şi de reconstrucţie ecologică, care cuprinde plantații cu rol de stabilizare a versanților abrupți, rezultat al unor intervenții antropice si constituie un spațiu verde tampon pe zona cu declivitate accentuată.

„Este vorba despre aşa numita „cabană nouă”, care a fost a Ministerului Apărării. Arhiepiscopia are această oportunitate pentru un proiect social şi de un an şi ceva facem demersuri pentru avize. Fiindcă în PUG a rămas ca fiind o zonă cu „destinaţie specială”, proprietatea trebuie introdusă în intravilan pentru noua funcţiune socială”, a sintetizat în şedinţa comisiei arhitecta responsabilă de documentaţie. În continuare, pentru ca proiectul să se materializeze, va mai fi nevoie de încă două avize – de la Ministerul Apărării şi de la Consiliul Judeţean.

„E un loc foarte potrivit pentru un astfel de proiect, iar oraşul are nevoie de aşa ceva. Mă bucur că mitropolia îşi asumă un astfel de obiectiv. Sub rezerva obţinerii avizelor necesare, susţinem ca acest proiect să meargă înainte”, a intervenit primarul Emil Boc, cel care conduce şedinţele de urbanism ale municipiului. Asta în condiţiile în care primăria nu administrează niciun astfel de centru – există centrul social de urgenţă, cele de găzduire temporară şi centre de zi pentru vârstnici, dar nu de îngrijire permanentă.

„Clădirile fostei cabane au o structură foarte bună, sunt împărţite în camere, exista o zonă de sală de mese, se pretează foarte bine pentru o astfel de destinaţie. Centrul va trebui să aibă un minim de 20 de locuri, pentru a intra în sistem. Arhiepiscopia îşi doreşte foarte mult acest proiect, s-a discutat şi la stabilirea proiectelor prioritare pentru perioada următoare”, ne-a mai spus arhitecta care se ocupă de documentaţie. Arhitectul Sorin Scripcariu, preşedintele Comisiei Zonale de Monumente, a avut şi o poveste despre trecutul locului. „Clădirea aceea trebuia să fie un observator militar, de acea e construită aşa cum e, cu betoane. Aceasta trebuia dotată cu echipamente specifice, dar ofiţerul care urma să se ocupe de asta s-a dus şi nu s-a mai întors. Apoi s-a dat la OJT (Oficiul Judeţean pentru Turism)”, a povestit Scripcariu.

Anul trecut, şi în şedinţa de urbanism a Consiliului Judeţean a ajuns un proiect al unui beenficiar privat, care includea o funcţiune similară: proiectul prevedea însă şi şapte locuinţe individuale, alăturo de un centru pentru vârstnici, pe un teren de 22.000 mp în zona Baciu. Proiectul urma să fie îmbunătăţit, din cauza problemelor legate de numărul şi dimensiunea locuinţelor şi accesul la parcelă.

 

Sursă imagine: proiect Constrex

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.