Închide

În ce domenii fac afaceri companiile locale de IT. Planuri pentru mai încolo: VR şi Inteligenţa Artificială

EconomieITTop News by Kristina Reştea - dec. 14, 2017 0 1721

 

Clujul este al doilea cel mai mare centru din ţară în IT, unul din 11 angajaţi din Cluj lucrează în acest domeniu, numărul de companii aproape s-a dublat în cinci ani, iar 90% din venituri sunt realizate încă prin outsourcing. Sunt câteva din datele relevante din studiul recent publicat de asociaţia ARIES Transilvania. În caz că vă întrebaţi şi ce domenii abordează companiile locale din IT, vă mai prezentăm câteva date din studiul care, pe lângă cifre despre afaceri şi angajaţi, cuprinde şi date rezultate dintr-un sondaj de opinie realizat în companiile din domeniu din Cluj. Astfel, analiza arată că circa 36% din cifra totală de afaceri a companiilor clujene de IT provine din produse destinate mediului de business. Cât despre viitor, un segment semnificativ de companii sunt interesate să se orienteze în viitor spre direcţii care ţin de Internet of Things (IoT), Realitatea Virtuală şi Inteligenţa Artificială.

Analiza industriei de IT a fost realizată de compania Encore Research la comanda ARIES Transilvania și cuprinde o analiză locală și națională a industriei în perioada 2011-2016. Studiul cuprinde o analiză a rezultatelor financare din ultimii şase ani a 21.345 companii la nivel naţional, dar şi un sondaj de opinie realizat cu reprezentanţi din firmele cu sedii la Cluj.

Analiza arată că circa 36% din cifra totală de afaceri a companiilor clujene de IT provine din produse destinate mediului de business, în timp ce alte 26% vizează sectorul de banking și finance, iar alte 8%
provin din dezvoltarea de produse de comerț, retail și 7% din produsele destinate sectorului de tip e‑commerce & web. Pentru celelalte sectoare, ponderea valorii produselor în cifra totală de afaceri este de maxim 2%.

 

 

Acoperirea cu soluții a portofoliului companiilor de IT indică o prezență mai ridicată a E‑commerce și Business Analitycs, fiecare cu ponderi mai mari de 50%, urmate de un set de 5 soluții (Content Management, Consumer Software, Document Management, ERP și Mobile) cu ponderi cuprinse între 46% și 49%. Soluții precum Engeneering App și Colaborative APP nu apar decât în portofoliul a 7% dintre companii. Soluţiile de e-commerce sunt într‑o mai mare măsură prezente în cadrul companiilor cu domeniul principal de activitate de realizare a soft‑ului la comandă (software orientat client), cod CAEN 6201. Business Analytics sunt  într‑o mai mare măsură specifice prelucrării de date (cod CAEN 6311). Start-upurile sunt, într‑o mai mare măsură decât companiile mai vechi din piață, orientate spre Engineering App (11%) și Cloud (49%).

Noile tehnologii utilizate pe piața clujeană de IT sunt Java Script (13%), .NET (10%) sau Cloud
(5%). Circa 57% dintre companii au declarat că nu au utilizat în 2016 o tehnologie nouă. Care sunt preocupările de viitor ale industriei, în vederea adoptării de noi tehnologii? „Datele ne indică o apetență mai ridicată spre device‑uri conectate (IoT), unde aproape 40% dintre
companii ar dori să dezvolte produse sau servicii. De asemenea, Realitatea Virtuală (28%) și Inteligența Artificială (22%) reprezintă direcții spre care un segment semnificativ de companii s‑ar orienta. Biotehnologiile nu par a reprezenta un domeniu de interes, doar 7% dintre respondenți menționându‑le”, arată studiul.

Fondatorii de startup-uri se orientează, încet, spre zone mai puţin explorate de business-urile mari. „Nu sunt multe proiecte în zona de Machine learning sau inteligenţă artificială. Dar se schimbă lucrurile, încet. Văd o schimbare, văd cerere din partea clienţilor, în special din afara României, deocamdată. Se cer talente pe AI. Există o provocare aici, în ceea ce priveşte Educaţia. E o lipsă în domeniul machine learning. Dar sunt platforme de cursuri. E o oportunitate pentru Cluj şi oricine cu conexiune la internet”, spunea, într-o discuţie cu Actualdecluj.ro, George Ciobanu, unul dintre fondatorii Zimilar.ro, o platformă de vânzări care folosește soluţii de tip machine learning.

 

Citeşte şi:

Business-uri de Cluj, “alimentate” cu Inteligenţă Artificială

Vezi şi:

Inteligența Artificială e aici. Cum va fi afectată piața muncii, într-o țară dependentă de outsourcing şi producţie ieftină?

Pentru mai multe date despre sectori IT din Cluj, citeşte şi:

Cifrele industriei momentului de la Cluj: una din 8 persoane active în judeţ lucrează în IT (Studiu)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.