Închide

ANEVAR: Clujul e cea mai scumpă piață imobiliară din țară, apartamentele se cumpără cu banii jos

EconomieTop News by Actual de Cluj - dec. 14, 2017 0 1101

Un raport al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) arată că orașul Cluj-Napoca e lider în topul valorilor de piață pe metru pătrat pentru apartamentele de bloc – deci are cele mai scumpe apartamente din țară.

În trimestrul III din acest an valorile de piață pe metru pătrat de suprafață utilă pentru apartamentele în bloc s-au apreciat ușor față de trimestrul II în majoritatea orașelor mari ale țării, conform Indicelui imobiliar realizat de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) pe baza informațiilor strânse în Baza Imobiliară de Garanții (BIG). Raportul e concludent, căci de doi ani toți evaluatorii autorizați au obligația, conform standardelor de evaluare, de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România. În primele nouă luni ale acestui an, peste 94.000 de rapoarte de evaluare a proprietăților imobiliare pentru garantarea împrumutului au fost introduse în baza imobiliară de garanții (BIG). Dintre acestea, peste 73.000 de rapoarte au vizat proprietăți rezidențiale iar topul orașelor cu cele mai mari valori de piață pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc s-a păstrat constant pe parcursul celor trei trimestre din 2017, Clujul fiind în fruntea clasamentului, urmat de București și de Timișoara. Astfel, în trimestrul III din acest an media valorilor de piață pe metru pătrat estimate de evaluatorii autorizați pentru o astfel de proprietate imobiliară a urcat în Cluj la 1.272 de euro pe metru pătrat, în București la 1.114 euro / mp și în Timișoara la 1.050 euro / mp.

Datele au fost prezentate ieri într-o conferință de presă în București în care Cluj-Napoca a fost menționat ca exemplu pozitiv pentru faptul că, aici, Primăria e singura din țară care publică anual un raport al tranzacțiilor imobiliare, iar aceasta de patru ani. Cel mai recent raport, pe anul trecut, publicat în august, arată că cele mai multe tranzacții imobiliare s-au făcut cu bani cash și nu cu credite bancare. Într-adevăr, raportul arată că anul trecut nu mai puțin de 83% dintre tranzacții s-au făcut prin surse proprii de finanțare și doar 17% prin credite bancare – iar totalul tranzacțiilor a ajuns în sumă de nu mai puțin de 379 milioane de euro (aici raportul – la pagina 33).

ANEVAR are aproximativ 4100 de membri titulari persoane fizice şi peste 520 de companii care deţin calitatea de membri corporativi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu