Închide

Noua criză din Construcții: antreprenorii spun că refuză lucrări, din lipsă de personal

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 15, 2017 0 1265

Peste jumătate din antreprenorii generali din construcții din România refuză lucrări din cauza lipsei de personal, arată un studiu realizat de IBC Focus, companie clujeană de consultanță care monitorizează șantierele din țară. 

Antreprenorii generali în construcții din România semnalează o nouă criză în piață: lipsa acută de muncitori calificați. Mai precis, 52% din antreprenori spun că au refuzat anul acesta ofertarea de noi proiecte din lipsă de personal, conform  studiului publicat în Top 100 Antreprenori Generali în Construcții. Publicația oferă anual o privire de ansamblu asupra situației domeniului construcțiilor din România prin prisma unei metodologii de cercetare, desfășurată independent. Anul acesta, din studiile desfășurate prin chestionare directe adresate către 100 de antreprenori activi din piață, cea mai des întâlnită problemă a fost cea a lipsei de forță de muncă. Această situație a fost semnalată în cursul lunii septembrie și de către Federația Patronatelor Societăților din Construcții care anunța că anul acesta ar fi nevoie de un număr total de 600.000 de angajați, totuși, la nivel național figurează doar 377.000.

O altă problemă semnalată de mulți dintre constructori e lipsa fondurilor. Constructorii mai acuză și lipsa investițiilor guvernamentale, se plâng de birocrație și încasări întârziate.

Conform aceluiași studiu, situația salariilor din 2016 a fost mult mai bună comparativ cu 2015. Pe parcursul anului 2016, salariile din construcții au urcat de la 1982 de lei la 2435 de lei. „Totuși, în ciuda predicțiilor pozitive ale specialiștilor din domeniu pentru finalul anului 2017, muncitorii români preferă salariile din vest”, punctează reprezentanții IBC Focus.

În acest an, lucrările de construcții au înregistrat scăderi, per total, dar domeniul construcției de locuințe ține piața sus. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total ca serie brută, cu 7,5%, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 23,1% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 22,7%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 1,6%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 25,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,5%. Clădirile rezidenţiale au crescut, însă, destul de mult: plus 74,9%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 8,4%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 21,8% fiecare. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,0%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 25,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 13,8%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 69,9%.  În Cluj-Napoca, lucrurile au intrat pe o pantă puternic descendentă în primele zece luni ale anului în curs, cel puțin din perspectiva suprafeței utile de locuințe pentru care au fost emise autorizații de construire, arată datele INS, citate de CPImobiliare.ro. Astfel, în județul Cluj, în intervalul ianuarie-octombrie 2017 au fost emise autorizații de construire pentru o suprafață utilă de 513.975 de metri pătrați, în scădere semnificativă față de aceeași perioadă din 2016, când au fost emise autorizații de construire pentru o suprafață utilă de 1.108.356 de metri pătrați. Adică o scădere de 54%.

Criza de meseriași se întinde la mai multe sectoare

E criză de meseriaşi la Cluj, iar problema nu e nouă, se acutizează şi se întinde la nivel naţional. O spunea recent și un om de afaceri care conduce un business în domeniul auto, după o întâlnire cu autorităţile locale la care a luat parte şi liderul din România al grupului Renault. „E un vid mare de personal. Problema e generală pe ţară. Avem nevoie de şcoli profesionale duale. Pe noi ne interesează în primul rând domeniul auto, mecanici auto, electricieni, electronişti, tinichigii, vopsitori”, a enumerat Ovidiu Turcu, președintele dealerului auto OTC Grup Cluj, dealer pentru mărcile Dacia, Renault şi Nissan. Prefectul spunea în octombrie că au avut loc mai multe discuţii pe această temă şi planul ar fi demararea unui “recensământ al necesităţilor”. “Să facem o oarecare corelare între oferta educaţională şi cererea de pe piaţă, e important să ne întâlnim cu oameni de afaceri care să ne spună care e necesarul, avem discuţii şi cu Inspectoratul Şcolar şi cu universităţile şi reprezentanţi din mediul economic, astfel încât să putem realiza pe anumite domenii acest tip de şcolarizare. Inclusiv în industria alimentară e deficit masiv de muncitori calificaţi. Un muncitor poate să aibă un salariu peste salariul mediu. Nu trebuie să avem toţi diplomă de universitate”, spunea prefectul. Între timp există companii care s-au implicat în formarea de personal, prin sprijinirea educaţiei în sistem dual.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.